tutorial : how to put nuffnang ads in blog? | Cik Siti

Thursday, 18 April 2013

tutorial : how to put nuffnang ads in blog?

assalamualaikum....and salam sejahtera....

I made this tutorial because my junior ask me about it...this is his blog....http://drthilipkumarragavan.blogspot.com/..so i prefer to explain it in my blog because, it will be easier and also you can view the pictures so that you will not be confused....kalau confused jugak, tanya ja k....




STEP1

of course la kena sign up Nuffnang....kat mana nak sign up? ha, kat SINI...dan isi apa yang patut...


STEP2
ada nampak page macam dalam gambar bawah ni? klik "My Nuffnang" tu ya....




STEP3
lepas da klik, korang akan jumpa page macam ni pulak...then letak cursor kat tempat yang aku bulat tuu....semua orang lain tau...(tuu nama blog korang)





STEP4
then akan keluar benda ni "Manage my blog"






STEP5
nampak tak yang ada bintang2 tuu? kat dalam bulatan tu adalah jenis2 ads yang korang boleh letak kat dalam blog....selalunya orang letak ketiga tiga ads tu dalam blog.....just click either one....




STEP6
then akan keluar page ni....choose one at a time.....then dia akan keluar code...code tuu, korang copy...





ikut ja step yang dia suruh buat tu...then bila jumpa step yang ini...korang ikut jugak sampai sini...

lepas korang tekan "edit HTML" tu, dia akan keluar seperti gambar dibawah ini...sebab blogspot da renew diaorang punya template....

kat dalam template baru ni, if the step ask you to press CTRL + F, make sure that you click in the box first (akan jadi macam kita nak typing tu)...then baru press CTRL + F....then you can find word that they ask you to find...and before you save your template, please make sure that you preview the template first!!!!!


tekan next kat nuffnang tuu, untuk tengok step seterusnya...



STEP7
korang akan jumpa page ni....
please read carefully the instruction....tgk yang aku BULAT tuu..."adding Leaderboard unit"
ha, yang ni punya step, untuk "leaderboard"...ingat tak STEP6 tuu? korang ada copy code kan? kalau korang copy code untuk "leaderboard" tu, so korang boleh la guna step ni...if korang copy code lain...korang tak boleh pakai step ni...so, korang kena tekan next, sampai la korang jumpa step untuk code yang korang copy tu....



lepas da letakkan satu ads dalam blog, korang just repeat STEP6, to choose other ads....

please remember to read first the instructions!!!!


now, you are done!!!

if you have any difficulties, you can ask me at my FB page...or you can just leave a comment below...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...