Petua hilangkan panau | Cik Siti

Friday, 26 April 2013

Petua hilangkan panau

assalamualaikum.....

jom nak share sikit pengalaman cik siti masa dulu kecik2....

actually, dulu kecik2 muka cik siti ada banyak panau...huhu....tau tak panau tuu apa???? ala....selalu ada kat muka yang putih2 tuu....(bukan putih2 melati ya kawan2).....orang cakap panau jadi bila kita berpeluh/panas then basuh muka.....tak tau la betul ka tak...sebab tuu la yang selalu mak cakap....jangan basuh muka masa tengah berpeluh/panas...duduk bawah kipas dulu...bagi sejuk, then baru basuh muka....nanti naik panau.....

korang tau tak yang panau ni adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh sejenis kulat....

korang nak tau tak cara paling mudah untuk hilangkan panau ni?????


1-potong bawang putih, dan gosok perlahan lahan kat tempat panau tersebut....hingga kulit terasa pedih dan merah...pastu, basuh dengan air....ulang setiap hari...sampai la hilang panau tuu....

2- korang jugak boleh guna halia...buat macam number 1 tuu...



rasanya 2 tuu la yang paling senang nak jumpa...yang lain semua kena pakai daun kesum la...pinang la....tapi kalau korang rasa petua kat atas ni susah...korang boleh la tengok petua yang lain kat SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...