18 sx : cranial nerves mnemonic | Cik Siti

Thursday, 11 April 2013

18 sx : cranial nerves mnemonic

assalamualaikum...

for medical students like me, seriously we all need to memorize a lot of things....di sebabkan aku sekarang ni belajar Nervous System...so let me tell you guys that, we all have 12 cranial nerves..if one of it is damage or dysfunction, you may have paralysis on your limbs or maybe on your face...depends on what the cranial nerves supply.....


some of the cranial nerves only for motor or sensory...and some have both functions, motor and sensory...

shall we start? first of all, you need to know number 1 until number 12 cranial nerves

I - Olfactory nerve - sensory
II - Optic nerve - sensory
III - Oculomotor nerve - motor
IV - Trochlear nerve - motor
V - Trigeminal nerve/dentist nerve - both
VI - Abducens nerve - motor
VII - Facial nerve - both
VIII - Vestibulocochlear nerve/Auditory nerve - sensory
IX - Glossopharyngeal nerve - both
X - Vagus nerve - both
XI - Accessory nerve/Spinal accessory nerve - motor
XII - Hypoglossal nerve -motor

dah tengok? seriously kalau baca and nak hafal tuu memang susah sangat nak ingat...tapi sekarang tidak lagi....kerana dengan mnemonic ni, korang akan senang ingat....

bagi budak2 yang tak matang...sila jangan baca 

di bawah ini ya...

tak tau la kenapa benda2 yang kuning ni senang pulak nak ingat...maaf ya kalau benda ni menyinggung perasaan mana2 pihak....tapi ini adalah realiti...students sekarang senang ingat bila ada mnemonic macam ni....tak percaya? SILA LA PERCAYA....most of my friends pun buat macam ni tau! and this mnemonic are told by my lecturer...which is a doctor

firstly, ni mnemonic for the cranial nerves....

" o o o to touch and feel a girl vagina a heaven "



secondly, untuk hafal dia punya function

" sexy secretory makes money but my brother said big boobs make more "


ha, see...tuu mesti ada orang nak kondem aku la tuu.....kan awal2 da cakap tadi...sapa budak yang tak matang, sila jangan baca kat bawah tuu....kalau awak nak kondem, pikir balik...awak tuu matang or tak? ni bukan video xxx or what...this is just to help medical students to remember all those cranial nerves....

~peace no war~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...