Wednesday, 31 July 2013

klip video yang menghina Islam

assalamualaikum.....


korang tau tak pasal klip video ni???
aku rasa macam trend pulak dah....dulu Alvin dan Vivian....sekarang si Chetz pulak.....ish2...apa nak jadi la dengan manusia sekarang ni.....dok diam2 tak boleh ka???

nak cari publisiti murahan lettewww....

=_="



Dengan takbir pada permulaan video selama 1:44 itu,kemudian muncul tiga ekor anjing yang dibawa oleh seorang lelaki memakai Baju Melayu.
Kemudiannya, lelaki ini membasuh kaki anjing yang hitam dan kemudian membasuh kakinya seolah-olah perbuatan mengambil wudhuk sebelum dia mengelap pula wajah anjing itu.
Semua adegan ini berlatarbelakangkan audio Takbir Hari Raya yang jelas mempersendakan alunan suci agama Islam ketika menyambut lebaran.
Kemudian, video ini memaparkan pula aksi si lelaki membuka kuih raya dan diletakkan di atas meja di ruang tamu sebelum di makan oleh ketiga-tiga ekor anjing tadi.
Video diakhirkan dengan pesanan “Raikanlah Aidilfitri Bersama-sama Tanpa Mengira Spesis” menunjukkan kononnya perbezaan antara manusia dan haiwan.

for more HERE



Tuesday, 30 July 2013

jom naik cruise atau menang RM1001 setiap hari!

assalamualaikum


jom naik!! or korang nak menang cash RM1001???

klik SINI or klik gambar atas...

Monday, 29 July 2013

dapat kad raya dari....

assalamualaikum....

yeay!! dapat kad raya dari sis Uzu dan puan Qaleshya


nak tau macam mana aku boleh dapat kad raya dari 2 orang blogger ni??

klik SINI

tuu la korang...dulu tak nak join.....sekarang tengok...aku dah dapat kad raya dari blogger2 ni...korang dapat apa??? huhu


by the way....jangan lupa klik SINI

Contest Mega Raya, Teka Syiling Raya, Menang Duit Raya!

assalamualaikum


kalau nak join, sila klik banner di ATAS ya....


ermmmm....

JAWAPAN CIK SITI ADALAH

RM55.90



DONE!!!

contest tamat pada 5 Ogos 2013

Doctors refused to treat Malay patients

assalamualaikum

"KEPALA BATAS: Four witnesses have come forward to reveal the allegations that Chinese doctors at Kepala Batas Hospital refused to treat them on separate visits since June this year.
Shahidah Saad, 27, Mariani Mansor, 22, Nurzawani Zakaria, 28, and Hamid Salleh, 66, expressed their disappointment over the doctors refusal to provide treatment during emergencies."
like seriously, MACAM NI PUN ADA KA???????

kalau nak jadi doktor, takkan ada perkataan KAUM pun dalam diri ni....treat semua kaum sama.....
kalau nak jadi doktor, HATI dan PERASAAN tolak ke tepi...contoh, kalau yang datang jumpa kita tu orang yang paling kita benci....tapi masa dia mai kat kita tu dia tengah sakit....takkan kita nak bunuh dia pulak kan...dah mentang-mentang dia tu tengah sakit...tak boleh balas balik.....that's why la PERASAAN dan HATI ni kena control if you want to be a doctor....ermmm....kalau nak jadi apa sekali pun...hati dan perasaan kena kawal...tak boleh main ikut sedap hati ja....arosso???

aku pun tak berapa tau sangat cerita pasal ada doktor yang tak mau treat Malay patients ni....dok dengar mak aku dok sembang dengan ayah aku la ni...tu yang aku search....

kalau betul la ada doktor macam ni....aku just nak cakap benda ni ja "you do not deserve to be a doctor"


JANGAN LUPA KLIK SINI

Sunday, 28 July 2013

One Love Society

assalamualaikum...


group ni ditubuhkan pada tahun 2012....


nak join? KLIK SINI

FUNGSI group adalah untuk


FOR KEEP IN TOUCH FRIENDS TO FRIENDS



DILARANG [✘]
====================
✘ POSTING LUCAH DAN SBGNYA
✘ MEMBURUKKAN AGAMA
✘ POLITIK & MENGAIBKAN


SYARAT-SYARAT MENJADI AHLI

JIKA ANDA SUDAH DIAPPROVE OLEH ADMIN KAMI
ANDA DIKEHENDAKI ADD FRIEND RAKAN ANDA KE DALAM GROUP KAMI SEKURANG-KURANGNYA 20 ORANG. MASA YANG DIBERI HANYALAH SEHARI.JIKA TIDAK ANDA AKAN DIBANNED 




#SYARAT-SYARAT UNTUK BERIKLAN
JIKA ANDA INGIN BERIKLAN DI LAMAN GROUP OLS,MASA RUANGAN IKLAN HANYALAH BERMULA DARI JAM 12.00TENGAH HARI SEHINGGA 9 MALAM SAHAJA.
DAN JIKA ANDA INGIN BERIKLAN ANDA MESTILAH ADD FRIEND RAKAN ANDA SEKURANG-KURANGNYA 30 ORANG,JIKA SAH ANDA TELAH PUN MENGADD RAKAN ANDA BARULAH KAMI AKAN APROVE IKLAN ANDA
SETIAP IKLAN HANYALAH AKAN DIPAPAR DALAM MASA SEJAM. JIKA ANDA INGIN MEMAPARKAN LEBIH LAMA
CAJ AKAN DIKENAKAN




#SYARAT-SYARAT INGIN MENCARI JODOH OLS
PM KEPADA ADMIN YANG BERTUGAS ATAUPUN OWNER OLS SERTAKAN:-
NAMA,NEGERI,HOBI,PEKERJAAN,NOMBOR TELIFON DAN URL FB
CAJ PEMBAYARAN RM10 AKAN DIKENAKAN BAGI SETIAP IKLAN CARI JODOH YANG DIPOSTKAN
SILA HUBUNGI EN BELALANG 0195666824 untuk maklumat lebih lanjut

klik SINI untuk join


minta tolong klik SINI


TERIMA KASIH

mana lebih afdhol antara puasa dengan tidak bagi wanita hamil?

assalamualaikum


Syaikh Ibnu ‘Utsaimin rahimahullah menjelaskan,

Wanita hamil tidak lepas dari dua hal:

1. Wanita itu kuat dan semangat untuk jalani puasa, tidak sulit baginya jalani puasa dan tidak membawa efek bagi janinnya, maka wajib bagi wanita hamil tersebut untuk berpuasa. Karena ketika itu tidak ada udzur baginya untuk tidak berpuasa.

2. Wanita tersebut tidak mampu dan berat jalani puasa atau badannya lemas jika jalani puasa dan sebab lainnya, maka dalam kondisi ini hendaklah ia tidak berpuasa. Apalagi jika membawa efek pada janinnya, kondisi ini juga wajib baginya untuk tidak berpuasa.

Status wanita hamil dan menyusui adalah seperti orang yang sakit. Jika ia sulit jalani puasa, maka ia boleh tidak puasa, namun tetap dirinya harus mengqodho (nyaur) puasanya ketika ia mampu nantinya, statusnya seperti orang sakit. Sebagian ulama berpendapat cukup bagi wanita hamil dan menyusui mengganti puasanya dengan menunaikan fidyah, yaitu memberi makan pada orang miskin bagi hari yang tidak berpuasa. Namun pendapat ini adalah pendapat yang lemah. Yang tepat, tetap baginya menunaikan qodho puasa seperti musafir dan orang sakit. Allah Ta’ala berfirman,

وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

“Dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain.” (QS. Al Baqarah: 185)

إِنَّ اللَّهَ وَضَعَ عَنْ الْمُسَافِرِ نِصْفَ الصَّلَاةِ وَالصَّوْمَ وَعَنْ الْحُبْلَى وَالْمُرْضِعِ

“Sesungguhnya Allah meringankan separuh shalat dari musafir, juga puasa dari wanita hamil dan menyusui.” (Diriwayatkan oleh yang lima)

[Tuhfatul Ikhwan bi Ajwibah Muhimmah Tata'alluq bi Arkanil Islam, hal. 171]
Penyusun: Muhammad Abduh Tuasikal
Artikel muslim.or.id


klik SINI

Saturday, 27 July 2013

apply loan and get surprise!

assalamualaikum

korang pernah apply loan tak??? kali ni kalau korang apply loan, korang boleh dapat surprise.......


kalau nak tau apa surprise dia, klik gambar di atas ataupun klik SINI

SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan


Selamat Menyambut Bulan Ramadhan , Semua ! Hehe . Kali ni Fie nak buat segmen simple yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan " . Tujuan Fie buat segmen ni untuk berkenalan antara satu sama lain n untuk menambahkan follower n trafik blog korang . Segmen ni bermula pada 13 July 2013 sampai 8 Ogos 2013 11.59 malam Fie hope sangat2 segmen ini mendapat sambutan meriah .

CARA - CARA NAK JOIN

  1. Follow blog CIK FIE
  2. Like fanpage CIK FIE  
  3. Buat satu entri yang bertajuk " SEGMEN Blogwalking Di Bulan Ramadhan "
  4. Copy coding entri  yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri 
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini


Topup Giveaway by FakhRuru

assalamualaikum

nak join?? click banner....

tarikh tutup 31 julai 2013

pasangan blogger lucah telah dibebaskan!

assalamualaikum...

hari tu kena tangkap...sekarang dah kena ikat jamin dah pun.....so, sekarang dah dibebaskan....tapi apa yang membimbangkan diaorang (alvivi) adalah keselamatan diaorang pulak...ha, baru nak tau bimbang ke?? masa dulu buat tak reti nak bimbang ka???



Pasangan Blogger Lucah Khuatiri Keselamatan Mereka | KUALA LUMPUR: Pasangan blogger lucah Alvin Tan dan Vivian Lee - yang dikenali umum sebagai Alvivi - mungkin perlu berasa bimbang dengan keselamatan mereka sekarang apabila telah dibebaskan dengan ikat jamin.

Peguam pasangan itu, Chong Joo Tian, ​​berkata, jika terdapat sebarang ancaman dibuat terhadap mereka, mereka akan "membuat laporan polis dan meminta perlindungan polis".

"Tetapi ini adalah langkah awal keselamatan kerana ikat jamin baru diberikan," katanya kepada The Star Online.

Pasangan itu telah dihujani dengan ancaman selepas mereka mencatatkan ucapan 'Ramadan' yang menimbulkan kontroversi pada laman peminat Facebook mereka.

Semua pengguna Facebook dan Twitter berlainan agama dan latar belakang dan kaum serta-merta mengutuk pasangan ini melalui media sosial.

Ramai telah mengancam kesejahteraan mereka di Facebook dan berkongsi butir-butir peribadi mereka seperti alamat, nombor kad pengenalan, dan butiran saudara-mara.

Gambar pasangan ini dengan kapsyen 'KILL - Jika anda mencederakan atau membunuh 'sampah' ini di depan saya, saya akan bertindak seolah-olah tidak melihatnya juga telah tersebar di Facebook.

Kutukan bertalu-talu membawa Alvivi menulis 'tweet' dari akaun Twitter mereka kini yang telah dinyahaktifkan, merayu supaya ia dihentikan.

Mereka berkata ancaman begitu menyebabkan mereka tidak selesa dan mereka tidak dapat makan atau tidur.-mstar


kalau bini anda mintak INI untuk hari raya, macam mana????

berita AUCMS terkini

assalamualaikum....

woaaa....

sapa punya kerja la yang search pasal "berita AUCMS terkini"????


well well...let see.....how to answer that question huh?? seriously, saya dah lama tak menjejakkan kaki kat AUCMS....errr bukan kena buang kolej....tapi sedang cuti sem.....memang memanfaatkan cuti sepenuhnya...huhu

so, news about AUCMS saya tak ambil tahu sangat....tapi ada dengar2 cerita yang AUCMS dah kembangkan sayapnya ke England...tapi entah la betul ke tidak.....

ermmm tak banyak benda yang saya boleh cerita pasal berita terkini AUCMS....tapi kalau nak tanya pasal MD UKM di AUCMS saya boleh jawab.... =)

leave your comment down below....then, I will answer...


p/s : sapa perasan apa perubahan tentang entry kali ni????

Thursday, 25 July 2013

Gambar : majlis pernikahan Hattan dan Arianie

assalamualaikum....







Biodata Uqasha Senrose

assalamualaikum....

Uqasha Senrose, nama yang tidak asing lagi dalam dunia seni tanah air.....



di sini saya sisipkan biodata Uqasha Senrose....

Nama: Nik Zaris Uqasha Senrose Nik Sen
Nama komersial: Uqasha Senrose
Umur : 20 tahun
Tarikh lahir: -
Kacukan: Gadis kacukan Kelantan-Siam
Kerjaya: Pelakon, Model, Pramugari Air Asia
Akademik: Sekolah Menengah USJ 13, Subang Jaya
Lakonan Drama/Telefilem:  Radio Gaga (RTM), Ampang Medical (NTV7) dan Lukisan Hati (DVD).
Modelling :  Model bagi iklan DIGI, coklat Cadbury serta Ajinomoto. 

Uqasha Senrose dan Pekin putus cinta

assalamualaikum...

dikatakan bahawa Uqasha Senrose putus cinta dengan Pekin....betulkah??? sebab baru semalam ja aku baca pasal Pekin hantar rombongan meminang Uqasha....hurmmmm..ntah lah...nah, baca status ni.....


anda mungkin meminati INI



Picture : Prince William and Duchess Kate son

assalamualaikum....

just nak share ngan korang gambar-gambar anak Prince William dengan Duchess Kate....







anda juga mungkin ingin membaca INI

7 Pemuda tertidur selama 309 tahun

assalamualaikum....


Lokasi Gua Ashabul Kahfi terletak kira-kira 7km dari pusat bandar Amman, Jordan. Kawasan ini suatu ketika dahulu dikenali dengan Ar-Raqim kerana terdapat kesan tapak arkeologi yang bernama Khirbet Ar-Raqim di kawasan tersebut. Perkataan Ar-Raqim juga disebut di dalam Al-Quran dan Ahli Tafsir menafsirkan Ar-Raqim sebagai nama anjing dan ada yang menyatakan ia sebagai batu bersurat.

Kahf Ahlil Kahf merupakan lokasi sejarah yang membuktikan kebenaran kisah di dalam Al-Quran iaitu di dalam Surah Kahfi mulai ayat 9 hingga 26. Ayat di dalam Surah tersebut menceritakan bagaimana 7 orang pemuda yang beriman kepada Allah melarikan diri ke sebuah gua dan Allah menidurkan mereka selama 309 tahun Qamariah (300 tahun Shamsiah) sehingga mereka tidak dapat dibangunkan oleh suara apa sekalipun.


Firman Allah; “Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah ‘ashabul kahfi’ (penghuni gua) dan ‘ar-raqiim’ (anjing mereka) termasuk antara tanda-tanda-tanda kekuasaan Kami yang menakjubkan? (Ingatlah) tatkala pemuda-pemuda itu mencari tempat berlindung ke dalam gua lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami berikanlah rahmat kepada kami dari sisi-Mu dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami (ini)”. (al-Kahfi: 9)
Ashabul kahfi (penghuni-penguni gua) yang dimaksudkan dalam ayat di atas, menurut para ulama’- terdiri dari tujuh orang pemuda iaitu;
Maksalmina
Tamlikha
Martunus
Bainunus atau Nainunus
Sarbunus
Dzunuanus
Kasyfitatanunus
Bersama mereka seekor anjing bernama Qitmir mengekori mereka. Pemuda-pemuda ini beriman kepada Allah di tengah kekufuran kaum dan bangsa mereka. Identiti mereka sebagai pemuda yang beriman diakui oleh Allah dengan firmanNya;

“Sesungguhnya mereka itu adalah pemuda-pemuda yang beriman kepada Tuhan mereka dan Kami tambahkan kepada mereka petunjuk”. (al-Kahfi: 13)
Menurut ahli sejarah, kisah ini berlaku pada zaman sebelum kedatangan Islam di satu negeri bernama Afsus yang terletak di Turki (ada pendapat menyatakan di Jordan, dan ada juga mengatakan di Syria). Asalnya penduduk negeri itu beriman kepada Allah dan beribadat mengesakanNya. 

Namun keadaan berubah selepas kedatangan seorang raja bernama Diqyanus. Raja ini menganut fahaman kufur/berhala dan dia memaksa rakyat di bawah pemerintahannya supaya murtad dari agama Allah yang dibawa Nabi Isa a.s. dan bertukar kepada agama kufur/berhala yang dianutinya. Rakyat yang takut dengan ancaman dan seksaan raja itu terpaksa akur dengan arahan yang zalim itu. Namun tujuh pemuda beriman tadi tidak mahu tunduk dengan tekanan raja kafir itu. Mereka tetap teguh mempertahankan aqidah mereka walaupun menyedari nyawa dan diri mereka mungkin terancam dengan berbuat demikian. Akhirnya mereka dipanggil mengadap raja itu. 

Di hadapan raja yang zalim itu, mereka dengan penuh berani dan bersemangat berhujjah mempertahankan iman dan prinsip aqidah Ilahi yang mereka yakini. Allah berfirman menceritakan peristiwa mereka berhujjah;

“Dan Kami telah meneguhkan hati mereka di waktu mereka berdiri (di hadapan raja) lalu mereka berkata (membentangkan hujjah kepada raja): ”Tuhan kami adalah Tuhan langit dan bumi; kami sekali-kali tidak menyeru Tuhan selain Dia, sesungguhnya kami kalau demikian telah mengucapkan perkataan yang amat jauh dari kebenaran. Kaum kami ini telah menjadikan selain Dia sebagai tuhan-tuhan (untuk di sembah). Mengapa mereka tidak mengemukakan alasan yang terang (tentang kepercayaan mereka?) Siapakah yang lebih zalim daripada orang-orang yang mengada-adakan kebohongan terhadap Allah?”. (al-Kahfi: 14-15)
Walaupun tidak mampu menjawab hujjah-hujjah yang mantap dari pemuda-pemuda beriman ini, raja yang kufur dan zalim itu tetap berkeras mahu mereka murtad dari agama mereka. Ia memberikan tempoh beberapa hari kepada mereka. Jika selepas tempoh itu pemuda-pemuda ini tetap berkeras, maka mereka akan dimurtadkan secara paksa atau akan dibunuh. Kerana sayangkan aqidah dan agama mereka, pemuda-pemuda ini bermesyuarat sesama mereka untuk mencari keputusan yang muafakat. Apakah tindakan yang sepatutnya diambil untuk mempertahankan diri dan juga agama mereka? Akhirnya mereka memutuskan untuk lari bersembunyi dan berlindung di dalam gua di kawasan pedalaman/kampung.
Firman Allah; “Dan oleh kerana kamu telah mengasingkan diri dari mereka dan dari apa yang mereka sembah selain Allah, maka pergilah kamu berlindung di gua itu, supaya Tuhan kamu melimpahkan dari rahmat-Nya kepada kamu dan menyediakan kemudahan-kemudahan untuk menjayakan urusan kamu dengan memberi bantuan yang berguna”. (al-Kahfi: 16)
Mereka lari ke pedalaman di kawasan pergunungan bernama Nikhayus. Di situ terdapat sebuah gua dan di situlah mereka bersembunyi dan berlindung. Kebetulan semasa perjalanan mereka ke situ mereka telah diekori oleh seekor anjing bernama ar-raqiim. Maka anjing itu turut bersama-sama dengan mereka berlindung dan menetap di gua itu. Di dalam gua itu mereka diberi ketenangan dan ketenteraman oleh Allah.Allah telah menidurkan mereka dengan nyenyak dalam gua tersebut. 

Firman Allah menceritakan tentang mereka di dalam gua;
“Lalu Kami tidurkan mereka dengan nyenyaknya di dalam gua itu bertahun-tahun lamanya”. (al-Kahfi: 11).

Allah ingin menzahirkan bukti-bukti kekuasaanNya kepada hamba-hambaNya melalui peristiwa ini. Maka Allah telah mentakdirkan pemuda-pemuda ini tidur dalam jangka masa yang amat lama iaitu selama 300 tahun (mengikut perkiraan tahun Masihi) atau 309 tahun (mengikut tahun Hijrah).

“Dan mereka telah tinggal tidur dalam gua mereka selama tiga ratus tahun (dengan kiraan ahli Kitab), dan hendaklah kamu tambah sembilan tahun lagi (dengan kiraan kamu) (yakni menjadi 309 tahun)”. (al-Kahfi: 25)

Walaupun mereka tidur amat lama dan tanpa makan dan minum, tetapi dengan kuasa Allah, badan dan jasad mereka tidak hancur dan musnah. Bahkan Allah menyatakan bahawa; jika kita lihat keadaan mereka di dalam gua itu nescaya kita tidak akan percaya bahawa mereka sedang tidur.

“Dan engkau sangka mereka sedar padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri (supaya badan mereka tidak dimakan tanah), sedang anjing mereka mengunjurkan kedua lengannya di muka pintu gua. Dan jika kamu menyaksikan mereka tentulah kamu akan berpaling dari mereka dengan melarikan (diri) dan tentulah (hati) kamu akan dipenuhi dengan ketakutan terhadap mereka”. (al-Kahfi: 18)

Setelah sampai tempoh yang ditetapkan Allah (iaitu 300 tahun atau 309 tahun), mereka dibangunkan. Ketika mereka bangun mereka sendiri tidak menyedari bahawa mereka tidur dalam jangka masa yang amat lama. Mereka menyangka mereka hanya tidur dalam masa sehari atau separuh hari sahaja.“Berkatalah salah seorang di antara mereka: “Sudah berapa lamakah kamu berada (di sini?)”. Mereka menjawab: “Kita berada (di sini) sehari atau setengah hari….”. (al-Kahfi: 19)

Sebaik bangun dari tidur mereka, mereka terasa lapar. Maka sebahagian dari mereka mencadangkan agar dihantar seorang wakil untuk ke Bandar bagi mencari sesuatu untuk di makanan. Akhirnya mereka memilih Tamlikha untuk ke kota Afsus. Kebetulan semasa mereka melarikan diri dulu mereka membawa bersama bekalan wang perak.

Firman Allah menceritakan cadangan sebahagian dari mereka itu;
“Maka suruhlah salah seorang di antara kamu pergi ke kota dengan membawa uang perak kamu ini, dan hendaklah dia lihat manakah makanan yang paling baik (yakni yang bersih dan halal), maka hendaklah dia membawa makanan itu untuk kamu, dan hendaklah dia berlaku lemah lembut dan janganlah sekali-kali menceritakan hal kamu kepada seseorangpun. Sesungguhnya jika mereka dapat mengetahui tempatmu, niscaya mereka akan melempar kamu dengan batu, atau memaksamu kembali kepada agama mereka, dan jika demikian niscaya kamu tidak akan beruntung selama-lamanya”. (al-Kahfi: 19-20)

Lihatlah betapa bersihnya hati dan akhlak mereka. Walaupun dalam keadaan yang gawat dan susah serta kelaparan, tetapi mereka masih berpesan kepada sahabat mereka yang ditugaskan ke kota mencari makanan itu supaya mencari dan memilih makanan yang bersih dan halal. Ini menandakan bahawa mereka adalah pemuda-pemuda yang bertakwa kepada Allah. Di dalam al-Quran, Allah memerintahkan kita supaya bertakwa kepadaNya sedaya yang kita mampu, dalam keadaan mana sekalipun, sama ada senang atau susah.

FirmanNya; “Maka bertakwalah kamu kepada Allah menurut kesanggupanmu dan dengarlah serta ta`atlah; dan nafkahkanlah nafkah yang baik untuk dirimu”. (at-Taghabun: 16)

Walaupun Allah menceritakan dalam ayat tadi bahawa pemuda-pemuda amat berhati-hati dan berjaga-jaga agar jangan diketahui orang lain–kerana mereka menyangka raja yang memerintah negeri masih raja yang dulu dan kafir kepada Allah, namun Allah telah mentakdirkan supaya berita tentang mereka diketahui oleh hamba-hambaNya yang lain bagi menunjukan kekuasaan dan kehebatanNya. Kebetulan semasa pemuda-pemuda ashabul kahfi ini dibangkitkan Allah setelah tidur 300 tahun lamanya, suasana negeri telah banyak berubah. Raja dan pemerintah negeri merupakan orang yang beriman kepada Allah. Begitu juga dengan kebanyakan rakyatnya.Namun masih terdapat segelintir rakyat dalam negeri itu yang masih ragu-ragu tentang kebenaran kiamat; mereka masih ragu-ragu; bagaimana Allah boleh menghidupkan orang yang telah mati? Apatah lagi yang telah beribu bahkan berjuta tahun lamanya dimakan tanah. Maka bertepatanlah masanya Allah membangkitkan ashabul kahfi pada zaman tersebut dan menzahirkan kekuasaanNya kepada hamba-hambaNya yang masih ragu-ragu lagi.

“Dan demikianlah Kami dedahkan hal mereka kepada orang ramai supaya mereka mengetahui bahwa janji Allah menghidupkan orang mati adalah benar, dan bahwa kedatangan hari kiamat tidak ada keraguan padanya”. (al-Kahfi: 21)

Allah mendedahkan perihal pemuda-pemuda ashabul kahfi itu semasa wakil mereka itu datang ke kota hendak membeli makanan. Ia merasa hairan melihat keadaan kota dan penduduknya berubah sama sekali. Penduduk kota pula merasa hairan melihat keadaan wakil itu dan mereka semakin syak apabila mereka melihat wang perak yang dibawanya ialah wang zaman dahulu yang sudah tidak laku lagi. Ia dituduh menjumpai harta karun lalu dibawa mengadap raja yang beriman dan mengambil berat hal agama. Setelah mendengar kisahnya, raja dan orang-orangnya berangkat ke gua ashabul kahfi bersama wakil itu, lalu berjumpa dengan pemuda-pemuda itu sekeliannya dan mendengar kisah mereka. 

Sejurus kemudian pemuda-pemuda itu pun dimatikan Allah sesudah memberi ucapan selamat tinggal kepada raja yang beriman itu dan orang-orangnya. Raja mencadangkan supaya sebuah masjid didirikan di sisi gua itu. Sementara itu ada yang mencadangkan supaya mendirikan sebuah bangunan atau tugu sebagai kenangan. 

Hal ini diceritakan Allah dengan firmanNya;
“Setelah itu maka (sebahagian dari mereka) berkata: “Dirikanlah sebuah bangunan di sisi (gua) mereka, Allah jualah yang mengetahui akan hal ehwal mereka”. Orang-orang yang berkuasa atas urusan mereka (yakni pihak raja) pula berkata: “Sesungguhnya kami hendak membina sebuah masjid di sisi gua mereka”. (al-Kahfi: 21)


Monday, 22 July 2013

Tips : mengurangkan kos perkahwinan

assalamualaikum.....

ramai yang aku tengok sekarang ni kahwin awal....like seriously aku pun nak kahwin awal jugak....bukan gatal...tapi mengelakkan daripada maksiat berleluasa ye dak...huhu

tapi ramai jugak yang bagi alasan tak cukup lagi duit....so sekarang aku nak share la tips untuk kurangkan kos perkahwinan...hehehe




1. Tetapkan jumlah tetamu yang bakal hadir supaya anda dapat rancang bajet perkahwinan dengan baik. Bila anda sudah tetapkan bilangan tetamu, anda dapat mengira bajet untuk makanan, cenderamata, kad kahwin dan sebagainya.

2. Majlis yang diadakan secara gotong royong lebih baik. Ia dapat menjimatkan kos kerana anda hanya perlu mengeluarkan wang membeli bahan basah dan dapat menguatkan tali silaturahmi bersama jiran anda. Tetapi, sekarang ini sudah banyak pameran perkahwinan dan katering yang menyediakan pakej bajet untuk perkahwinan, rajin-rajinlah buat survey beberapa bulan atau tahun sebelum melangsungkan majlis anda.

3. Elakkan membuat majlis ketika cuti sekolah. Memang seronok kerana pada cuti sekolah, ramai saudara-mara yang akan hadir. Tetapi tahukah anda barang ketika ini agak mahal. Atau jika anda telah memilih tarikh pada cuti sekolah, seeloknya buat persiapan dan beli barang-barang perkahwinan lebih awal. Persedian 1-2 tahun sebelum kahwin juga adalah normal.

4. Hantaran dan hiasan pelamin dari bunga segar lebih indah dan kosnya juga tinggi. Tapi tak salah jika anda gunakan bunga tiruan tetapi gubahnya secara kreatif. Lagipun dengan bunga tiruan, anda dapat terus gunakannya sebagai hiasan untuk kediaman anda.

5. Buat tempahan perkhidmatan fotografi, katering dan kad jemputan semasa promosi atau di pameran perkahwinan. Biasanya diskaun hebat akan diberikan.

6. Elakkan menempah pakaian yang baru kerana khidmat menyewa pakaian lebih murah. Sekarang ini ada juga perkhidmatan dimana anda boleh menempah pakaian perkahwinan yang baru tetapi cuma sewa sahaja. Maknanya selepas pakai, anda kena pulangkan pada butik perkahwinan dan harganya jauh lebih rendah daripada beli terus pakaian perkahwinan itu.

7. Elakkan berbalas hantaran dengan jumlah yang tinggi. Ada juga antara anda yang tak mahu kalah dengan saudara mara atau kawan-kawan. Orang lain letak hantaran 5, anda letak 10 supaya nampak lebih gah. Kebiasaanya hantaran adalah 5 berbalas 7. Pilih barangan yang akan digunakan, bukan sekadar cantik sahaja.

8. Majlis akad nikah dan persandingan diadakan pada satu hari. Untuk menjimakan kos, akad nikah dilakukan pada waktu pagi manakala persandingan dan kenduri dilakukan pada waktu tengahari. Jika anda tetap mahu melakukan majlis akad nikah dan persandingan secara berasingan, hadkan jumlah tetamu untuk majlis akad nikah ( saudara mara dan rakan terdekat sahaja ).

9. Jangan tempah kad perkahwinan yang terlalu mahal kerana ingin kad yang cantik saja. Percayalah, tak ramai yang mahu simpan kad kahwin anda buat kenangan melainkan ia betul-betul unik. Untuk menjimatkan kos, anda boleh menggabungkan majlis persandingan pihak lelaki dan perempuan dalam satu kad sahaja. Selain itu, sekarang pun sudah popular dimana bakal pengantin menjemput tetamu melalui Facebook sahaja.

10. Untuk hiburan halwa telinga pula, daripada mengupah pemuzik, band atau kugiran, sekarang ini sudah banyak perkhidmatan DJ yang boleh memainkan CD lagu yang menarik serta acara karaoke. Lebih meriah dan murah

11. Salah satu cara untuk menjimatkan kos perkahwinan adalah dengan membuka akaun khas untuk perkahwinan anda. Ini dapat memastikan anda tak menggunakan semua wang simpanan anda dan seterusnya BERHUTANG. Sentiasa elakkan membeli barang perkahwinan dengan menggunakan KAD KREDIT.

12. Jika anda mahu jimat lagi, anda boleh menggubah sendiri hantaran perkahwinan atau upah saja saudara mara dan kawan-kawan. Pastinya kos lebih rendah daripada membeli sendiri hantaran di kedai. Hantaran yang dijual di kedai biasanya berharga RM80 ke atas untuk satu bekas hantaran sahaja. Jika anda ada 7 hantaran, sudah berapa pula?

13. Jangan lupa survey mengenai khidmat katering, pelamin, pakaian perkahwinan ataupun cenderamata yang murah dari kawan-kawan atau saudara mara. Selalunya mereka mempunyai cadangan yang bernas dan tahu mana perkhidmatan yang murah dan bagus.

14. Akhbar dan majalah selalunya mempunyai peraduan yang menghadiahkan pakej berbulan madu. Jadi jangan lepaskan peluang untuk menyertainya. Manalah tahu, rezeki anda kan? Honeymoon free lagi!

15. Yang terakhir, checklist atau senarai semak adalah amat penting sekali. Ia perlu ditulis awal-awal supaya anda tidak lupa atau tertinggal perkara yang penting. Melalui senarai semak ini anda juga boleh mengetahui jumlah wang yang dibelanjakan dan anda boleh memantau bajet perkahwinan anda jika ‘terlebih’ atau ‘terkurang’.

mat salleh cakap loghat Terengganu

assalamualaikum....

jom layan video ni....


CONTEST : menangi RM100

assalamualaikum..


jom join contest NI untuk menangi wang tunai RM100

tarikh tutup 28 July 2013....

so jangan lepaskan peluang ni... klik SINI untuk join

Sunday, 21 July 2013

jom bercuti di Korea!

assalamualaikum...



sapa yang tak mau p korea kan kan kan...tambah2 yang hantu kpop....memang confirm nak pi...betul dak???

jom bercuti di Korea!!! klik SINI untuk mengetahui caranya...=)

Zahranbeauty2u online shop

assalamualaikum....


ZahranBeauty2u online shop adalah one stop center untuk pelanggan yang ingin mencari pelbagai produk kecantikkan yang sedang hangat di pasaran.....

ZahranBeauty2u online shop masih lagi dalam proses mengedit...tetapi anda sudah boleh tengok produk-produk yang kami tawarkan untuk anda...seperti yang saya beritahu tadi...blog ni masih dalam proses pengubahsuaian.....ada harga yang tidak lengkap....kerana pihak kami sedang mengemaskini data....harga jualan adalah mengikut harga pasaran.....

jika anda berminat dengan produk-produk yang kami senaraikan....tetapi ada yang kami tidak letak harga ataupun maklumat mengenainya, boleh la terus PM ke SINI ataupun boleh terus SMS ke 0195509742 (siti) untuk mengetahui harga...kami akan reply segala msg secepat mungkin....







Saturday, 20 July 2013

Penang More Wanted

assalamualaikum....

ampa ingat rembau ja most wanted??? penang more wanted kot!! hahaha

nah...dengar ni...


Friday, 19 July 2013

penulis sebenar "nukilan Dayana"

assalamualaikum...

masih ingat lagi Nukilan Dayana di SINI?

sebenarnya bukan Dayana yang tulis...tapi ANA HAWANA....

APA????

ok, tak percaya? korang tengok ni....






bagaimana rumpai laut menurunkan berat badan?

assalamualaikum....

"tips untuk turunkan berat badan"
memang ramai kot orang search pasal benda ni masa bulan puasa ni.....hurmmm...

meh aku nak share sikit...sebab ada customer tanya, macam mana rumpai laut boleh turunkan berat badan?

Jawapan:-

Spesis rumpai laut yang paling lengkap dan serasi dengan tubuh badan manusia adalah Eucheuma Cottonni.
Komposisi Pemakanan Eucheuma Cottonni
Oleh: P. Matanjun, S. Mohamed, K. Muhammad & N. M. Mustapha (University Sains Malaysia, Sabah, University Puetra Malaysia, Serdang)
Serat Pemakanan, Karbohidrat, Protein, Asid Lemak, Garam Elektrolit, Garam Mikro, Vitamin B Kompleks, A, C, D dan lain lain lagi.
Serat Pemakanan: 25.05%
a) Serat Larut – 18.25% – Agar, Carrageenan, Sulfated Xylans dan lain lain lagi.
b) Serat Tidak Larut – 6.80% – Cellouse, Mannans.
Faedah Dan Aplikasi
Kebanyakan Serat Terlarut berkesan untuk merendahkan paras kolesterol dan paras gula dalam darah, amat sesuai untuk mencegah penyakit jantung. Serat Terlarut juga dilihat sebagai makanan yang mempunyai fungsi baik bagi mencegah gejala metabolisma gula, amat berkesan untuk mencegah Diabetes. Manakala kesan Serat Tidak Larut lazimnya mempercepatkan pergerakan saluran penghadaman.
Serat Pejal – 5.91%
Seperti kanji Floridean, Iso-Floridoside, Sorbitol.
Faedah Dan Aplikasi
Sorbitol dirujuk sebagai pemanis pemakanan kerana ia memberi tenaga 2.6 kilokalori (11kilojoules /gram). Ia juga bertindak untuk menarik air ke dalam usus besar bagi merangsang pergerakan usus serta pembuangan sisa pepejal. Amat berguna bagi pembersihan usus , khususnya untuk mencegah perut buncit dan obesiti.
Pakar perubatan menganggap perut buncit sebagai sarang penyakit! Semua penyakit bermula dari perut. Jika tembolok dilayan dengan sepenuhnya, perut yang besarnya hanya sebesar penumbuk, tidak mampu menjalankan tugasnya dengan sempurna, akibatnya, makanan tidak dapat dicerna sepenuhnya, malah akan terperap, mereput dan membusuk.
Hasilnya sembelit, nafas berbau, peluh berbau dalam jangka masa panjang wujudlah pelbagai penyakit kronik seperti Diabetes, Obesiti, dan kemuncaknya, Barah.




Zahran BioPMC...gabungan 3 grade PMC


for more info click HERE

nak putih secepat 3 hari?

assalamualaikum....

al-maklumlah nak raya...semua nak cantik2...semua nak hensem2.....orang perempuan yang selalu sibuk cari produk kecantikkan sebelum nak raya....

kononnya nak nampak putih gebu la masa raya nanti.....

tadi ternampak benda ni kat dalam facebook.....
like seriously lawak sangat..kalau sejak azali dah gelap...jangan la memandai pegi makan produk pemutih banyak2...kang jadi putih melepak cam gini , tak ke pelik orang tengok....



korang patut bersyukur tau kulit korang gelap....sebab gelap tu menandakan ada protection daripada sinaran UV matahari....bukan unique visitor okeh! so risk untuk korang dapat skin cancer adalah kurang sama sekali.....

tak perlu nak over putihnya...sikit2 sudah....

Thursday, 18 July 2013

Nukilan Dayana untuk Ashraf Muslim

assalamualaikum...

ramai pulak yang dok post pasal sajak / puisi / nukilan daripada Dayana (isteri pertama Ashraf Muslim)...
aku pun nak share gak lerr....=P



Tak usah bicara tentang payung emas
Kerana
Aku belum layak iktiraf diri sesuci khadijah atau fatimah

Tak usah bicara tentang zuriat
Kerana
Aku bukan Allah…mudah menyebut kun fa ya kun…

Tak usah bicara tentang setia
Kerana
Aku pasti kau tahu aku bukan perempuan jalanan

Tak usah bicara tentang tanggungjwb
Kerana
Aku tahu kau lebih arif tentang itu

Tak usah bicara tentang kesempurnaan
Kerana
Aku terima kekurangan kau kerana Allah

Tak usah bicara tentang dia
Kerana
Aku diasingkan darimu kerana dia

Sucinya aku, kau miliki ketika di Makkah
Hebatnya dia, kau sembunyikan ketika di Thailand..

Berhenti beralasan ini semua jodoh ketentuan Allah…
Kerana satu dunia tahu
Hanya itu lah jawapan mudah utk lepaskan kekhilafan yg disengajakan…

Wednesday, 17 July 2013

Koleksi Majalah Remaja untuk dijual

assalamualaikum...

ni koleksi majalah Remaja dari tahun 2005 hingga 2007....

bilik aku dah banyak sangat barang...ingat nak get rid magazine ni....nak buat sayang...sebab masih elok...kot2 la ada yang nak....aku nak jual 1 majalah RM0.50 sahaja.....

1 JUN 2005


15 NOV 2005


15 MEI 2007


1 SEPT 2006


15 OGOS 2006


15 APR 2006


1 MAC 2006



15 JUN 2005


15 OKT 2006


1 NOV 2006


15 NOV 2006



1 JAN 2007



1 OGOS 2006



15 JAN 2006



15 JUN 2006


1 JUN 2006



1 JAN 2006

1 MEI 2005

1 MAC 2005

1 MAC 2007


1 FEB 2007

ada yang berminat? boleh terus contact aku 0195509742 (siti)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...