hypothyroidism and cik siti | Cik Siti

Friday, 12 April 2013

hypothyroidism and cik siti

assalamualaikum

ada kena mengena ka hypothyroidism ni dengan cik siti? ha, memang ada kena mengena la kot....mana boleh aku buat entry saja2....haish korang ni....

bulan January hari tu, cik siti pegi check level thyroid hormone dalam darah....sebab sebelum ni puan emak cakap, dia tengok cik siti ni macam ada goiter...apa itu goiter? ce tengok kat bawah ni....


tapi yang ni kes da teruk la...cik siti punya tak prominent sangat...seriously, kalau tengok dengan mata kasar, tak nampak pun goiter kat leher cik siti....

bila da dapat result untuk level thyroid hormone tuu, puan emak cakap cik siti ada hypothyroidism...sebab level thyroid hormone tuu rendah sikit daripada normal..sikit ja....

ni adalah symptoms yang korang boleh tengok kat orang yang ada hypothyroidism

1- cold intolerance (tak boleh dengan keadaan sejuk)
2- constipation (sembelit)
3- weight gain (ha, yang ni memang terjadi kat cik siti..berat da naik da sekarang)
4- low heart rate
5- dry and itchy skin (yang ni dari zaman matrik lagi memang da kena)
6- depression (ni pun sama!)


nak tau lebih lanjut, sila tengok kat SINI


selain check untuk thyroid hormone...aku check jugak la untuk thalassemia...and guess what is the result....suspected thalassemia carrier...huh!!!!seriously???

lepas seminggu pegi check tuu, aku kena demam campak...hoho
and puan emak cakap, maybe sebab ni (demam campak) kot yang menyebabkan semua component dalam darah jadi tak tentu arah....hahahhah


MAYBE la kot!

so now, kena check lagi sekali...untuk confirmkan....huhu

hope bukan thalassemia carrier la...=(



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...