Friday, 31 August 2012

tutorial : bloglist

assalamualaikum....

tutorial ni cik siti buat....sebab ada blogger ni tanya...tapi dia tak tanya direct la kat cik siti..dia ada tanya benda ni kat dalam entry dia........dia adalah pemenang Contest raya cik siti.....

amalia lah pemenang dia....

walaupun ramai orang da tau macam mana nak buat bloglist...tapi tak pa la....cik siti nak share jugak...khas untuk pemenang...hehehhe


cara-cara....

1- login seperti biasa blog anda....
2- kemudian...layout>>>add gadget>>>bloglist.....tengok gambar kat bawah




gambar yang ini pulak...korang boleh la nak tukar tajuk bloglist korang tuu..macam aku buat..."gegurl and boboi"

then.....yang kat bahagia show tuu, korang pilih  5 blog untuk ditunjukkan...so that blog korang tak berat macam gajah.....kiranya sapa yang nak duduk paling atas, kena la update blog selalu....dan bagi sesapa yang tak update blog tuu tp ada jugak dalam senarai bloglist, korang akan tersembunyi...maknanya, orang lain kena tekan "show all" untuk melihat anda.....(agak susahkan di situ...so update la selalu)

macam mana pulak nak letak nama2 blogger yang nak masuk bloglist ni???

caranya adalah korang tekan "add a blog to ur list"...then letak la URL diaorang kat situ.....

LASTLY, jangan lupa ADD TO LIST...


p/s : kalau blogger tuu cakap, "masuk bloglist sebulan" tuu...maksudnya, selepas sebulan dia(blogger tersebut) merasmikan bloglist beliau, dia akan delete la balik....so then, maybe dia akan buat segmen lain untuk masukkan blogger lain pulak kat dalam bloglist dia......

btw, korang boleh letak sebanyak mana korang nak...tapi jangan la banyak sangat...takut berselerak nanti.....


kalau nak tau macam mana nak letak scroll bar kat kotak2 yang ada kat sidebar, macam aku punya tuu....jom baca tutorial ni plak....TUTORIAL letak SCROLLBAR for widget


ada pertanyaan?? sila kemukakan di ruang comment ya.....

PEMENANG contest raya cik siti

assalamualaikum.....

seperti yang dijanjikan....hari ini...bertarikh 31 AUGUST 2012...ops...lupa...selamat hari merdeka kepada tanah melayu......

contest raya cik siti da pun tamat.....

JANJI MESTI DITEPATI.....

jawapan untuk contest tersebut ialah....

--
--
jeng jeng
--
--

 RM147


dan PEMENANG nya ialah.....

PEMENANG (klik untuk lihat siapa dan apakah jawapannya)



manakala, bagi pemenang top referral pula ialah....


siapakah gerangan beliau??
klik SINI untuk mengetahuinya...

bagi yang nak blogwalking or nak tengok jawapan2 orang lain...sila klik SINI

keputusan adalah muktamad....sesapa yang tetiba tukar jawapan...memang da tak boleh dikira....
cik siti da final check.....
so, takkan ada mistake...


bagi yang tidak menang...tak mengapa....nanti cuba lagi ok....=)

bagi pemenang dan top referral, sila hantarkan comment anda di sini include kan sekali number telefon ye.....dan, cik siti takkan publish comment yang korang letak number telefon tuu...selewat-lewatnya hari Ahad (2 September 2012)....kalau tak ada jugak yang menuntutnya, cik siti bagi masa dalam 3 hari lagi..then cik siti akan pilih orang lain....harap korang memberi kerjasama ye....





first contest cik siti

assalamualaikum....

entry ni adalah sticky post  ye....kalau nak tengok entry terbaru...tengok kat bawah


ni contest pertama dari cik siti...alhamdulillah..rezeki bulan syawal......

^_^

syarat-syarat penyertaan.....

1 - follow cik siti WAJIB

2 - nak like fanpage cik siti kat FB pun boleh OPTIONAL....

3 - WAJIB klik sini :   sponsor1 , sponsor2 , sponsor3 , sponsor4, sponsor5, sponsor6 , sponsor7 , sponsor8 (biar sampai habis download) *JUJUR k

4 - buat entry yang bertajuk "CONTEST raya cik siti"

5 - letak gambar ini


dan teka bilangan duit raya yang cik siti dapat pada tahun ini...(berdasarkan gambar di atas ye)...

HINT : ada 16 sampul duit raya....


6 - jangan lupa link kan ke entry ni ye.....

7 - selesai...ops...jangan lupa...letak link entry korang tuu kat ruangan comment cik siti ye.....




HADIAH-HADIAH...

1 - pemenang yang menjawab dengan tepat dan TERPANTAS (kalau tak dak yang tepat...akan dipilih mengikut orang yang meneka HAMPIR tepat) : topup RM10

2 - top referral : topup RM5

TARIKH TUTUP : 31 AUGUST 2012 pada pukul 12 tengah hari...

p/s : cik siti bagi hadiah tak seberapa...tapi insyaAllah...kalau ada rezeki lebih lagi, akan dibuat lagi contest dan hadiah maybe agak lumayan kelak...=)




update #2 : contest raya cik siti

assalamualaikum....

bagi sesiapa yang join contest raya cik siti

insyaAllah, malam nanti dalam pukul 9 malam, cik siti akan umumkan pemenang.....
hal ini adalah kerana, pada pukul 12 tengah hari, cik siti ada hal...dan tidak dapat dielakkan.....sorry sangat2 ye.....


apa2 pun JANJI DITEPATI ye kawan2 sekalian.....
tapi contest tuu TETAP akan tamat pada pukul 12 tengah hari 31 August 2012...

so, korang masih ada masa lagi untuk mempromote ataupun menukar jawapan korang sebelum masa tamat ya......


Mona Lisa in the eye of a doctor

assalamualaikum....

korang kenal Mona Lisa tak??
ni la Mona Lisa....


aku dulu kecik2 takut kot tengok gambar ni...sebab orang cakap, mata dia akan tengok kita walaupun kita berada di sebelah kiri mahupun kanan gambar tuu.....

jangan dok buat lawak plak kata "kalau kita ada kat belakang gambar dia boleh tengok jugak ka?"

ada plak kan mata dia kat belakang gambar tuu...haish.....

ok, as a doctor wannabe, sesungguhnya kami ni kena tengok sesuatu dari perspektif medic la.....

kalau macam Mona Lisa ni, dia mempunyai :
xanthelasma
subcutaneous lipoma
familial hyperlipidemia
secondary to hypothyroidism

semua tuu korang boleh baca dalam gambar kat atas....kenapa boleh di diagnose dengan penyakit2 yang aku sebutkan tuu....


p/s : sebenarnya aku ni pun baru tau....selepas tengok gambar tuu.....huhu....lepas ni kena usha betul2 gambar seseorang...dari situ kita dapat tau apa penyakit dia...hehe....

Thursday, 30 August 2012

Aliff AF di AUCMS

assalamualaikum....

korang kenal Aliff AF???
aku tak ingat la dia ni AF ke berapa....

beliau kini bekerja di AUCMS....

berdasarkan majalah yang aku baca (tak ingat majalah apa)....

aliff, lan kristal, khai AF dan rosma AF ni semua jadi duta untuk AUCMS dulu la...sekarang aku tak pasti still ada contract or tak....

tapi yang pastinya Aliff ni da bekerja dengan AUCMS.....

sapa peminat Aliff AF, sila la datang belajar kat AUCMS....
sesungguhnya anda akan terlihat, melihat Aliff ni semasa anda belajar di sana....hehehhehehe....
(promote sebentar)

p/s : aku (cik siti) tidak mendapat bayaran daripada AUCMS untuk mempromote kolej itu.....


Wednesday, 29 August 2012

update : senarai peserta contest raya cik siti

assalamualaikum....

contest yang cik siti buat ni tak la ramai sangat para peserta.....

macam mana ntah korang tengok duit tuu...maybe da juling kot....huhu.....tapi cik siti boleh katakan, korang memang terrer ar....jawapan semua lebih kurang ja......

lagi satu cik siti nak bagitau....korang lepas antar link tuu, harap sangat jangan ubah jawapan....tapi nak ubah pun it's up to u la kan.....sebab cik siti akan check setiap hari....and final check will be on 31 August 2012 after 12 noon.....

ni senarai peserta yang join....mudah mudahan ramai lagi yang akan join....

16 - TAMAT


cara Samsung bayar saman kepada Apple...

assalamualaikum....

sesungguhnya aku di sini amat berpuas hati dengan cara Samsung membayar saman kepada Apple.....
sesungguhnya aku ini pengguna Samsung kottt....hahaha....semestinya la aku sokong Samsung...takkan beri hitam plak kot...haish.....


amikkawwww!!!


30 trak berisi syilling 5 sen

''Anda boleh menggunakan syiling anda untuk membeli minuman di mesin sedikituntuk hidup atau mencairkan syiling untuk membuat komputer, itu bukan masalah sayasaya sudah membayar mereka dan memenuhi undang-undang.''


terbaik la Samsung.....

=)

more info....click here




cik siti bergimnastik

assalamualaikum....

"wahhh, tak sangka cik siti ni bergimnastik"

aku tau dah...mesti tuu yang korang cakap bila aku buat entry ni.....
errr...sebenarnya, dulu kecik2 memang ada hati la nak bergimnastik ni.....

cik siti suka yang berirama punya.....yang main dengan tali...

macam ni....


dulu masa kecik2 cik siti ngan adik cik siti amik reben yang balut kotak kek then ikat kat lidi penyapu....hahhaha....sengal la....

tapi serious la...sampai sekarang dok tertanya tanya, reben apakah yang diaorang guna sampai boleh menari2 macam tuu?

best plak tengok....hehhe


bagi sesapa yang nak join contest raya cik siti.....jom la tengok kat sini

Giveaway by Saya, Dia dan Dia

assalamualaikum....

cik siti join GA by raihan....


kalau nak join, klik banner ye...=)

cik siti da follow semua sponsor...^_^ 

so sekarang cik siti nak tag 3 orang yang bertuah....


Monday, 27 August 2012

ciri-ciri blog yang aku suka

assalamualaikum...

berdasarkan tajuk di atas...adalah ini dimaklumkan bahawa cik siti ni agak cerewet sikit.....
errr, macam mengada ngada plak nak ada ciri-ciri blog yang disukai bagai......

tapi sesungguhnya, saja gedik aku nak share ngan korang....(bajet macam blogger famous gi tuu boleh pilih blog mana untuk di kunjungi)

blah la cik siti oii......


antara ciri-cirinya adalah.....

1 - entry yang panjangnya hanyalah sekangkang kera....cik siti tak suka sangat baca entry yang panjang lebar sampai mengambil masa 1 jam untuk menghabiskan membaca satu entry....hal ini adalah kerana, cik siti akan membuka sampai 10 tab sekali gus untuk berblogwalking dan membaca entry2 korang..cuba bayangkan, kalau kesemua 10 blogger tuu buat entry yang panjangnya 1 jam untuk dibaca, kiranya cik siti mengambil masa selama 10 jam untuk menghabiskan ke semua entry2 itu....cik siti bukan hanya follow saja without any comment ataupun hanya meninggalkan jejak di shoutbox yang bagitau cik siti singgah....yang macam kebanyakkan blogger2 malas selalu buat...

2 - kalau nak buat jugak entry satu jam tuu....sila la BOLD kan, atau bagi saiz ayat2 atau perkataan yang penting tuu menjadi BESAR....boleh kan?? supaya senang la kepada pembaca lain.....ataupun pembaca yang malas seperti aku ni.....kiranya keyword2 penting ja korang highlight kan....


3 - selesai ja baca entry...mesti la aku nak comment....bila nak comment and then publish comment tuu, tetiba keluar word verification....tuu mmg spoiled mood sungguh.....tak tau la berapa kali aku nak bagitau....sila jangan tanda tick kat word verification tuuuuuu.....kat SINI pn aku ada bagitau macam mana nak buang word verification tuu....


itu saja kot aku nak bagitau...hahaa....
ni pendapat aku la.....kalau korang ada pendapat korang yang tersendiri, jom la share2...
kot2 aku boleh perbetulkan cara penulisan aku ni ka....

sharing is caring...but never share ur husband with someone else...hehe


Sunday, 26 August 2012

Sapa Nak Masuk Bloglist Pertama Wa??

assalamualaikum...


kalau nak join...klik gambar kucing kat atas....


cik siti tag sesapa saja yang baca entry ni....



Segmen : JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN !

assalamualaikum....

segmen selepas open house...heheh


kalau nak join....klik banner ye....

follower cik siti sekarang adalah sebanyak 685

tarikh tamat 15 September 2012


Friday, 24 August 2012

geram dengan Celcom

assalamualaikum...


semasa pulang ke kampung aku.....time raya hari tuu la....
aku topup la RM30...dengan harapan untuk subscribe internet la....aku try dulu buat untuk satu hari.....kot2 la line lembab....memang tanggapan aku BETUL.....

so subscribe satu hari ja la....tinggal la kredit aku dalam RM23++
sepatutnya dia luput waktu maghrib....tapi aku terlajak sampai kul 12 tengah malam baru sedaq yang aku tak off lagi packet data,.....

aku dengan sepantas kilatnya tutup la, lalu aku check balance...tengok2 tinggal lagi RM2 ja kredit aku...hampeh!!!!!!!

Celcom selalu hantar message kata lagi sejam akan abes subscribe tuu....tapi tak hantar pun....ce teka bila diaorang hantar???

keesokkan pagi nya baru la aku dapat msg dari celcom yang kata da abes da aku subscribe tu....urghhh!!!

bila kredit da tinggal RM2 baru dia nak anta msg...syok sangat dok telan duit aku.....HUH!!

tadi belek2 la blog...then terjumpa ni....

iklan dari nuffnang...

DiGi wat promotion 30 hari free internet!!!!

WOW, 30 HARI TUU!!!!!

nak tukar pakai DiGi la plak....mrajuk ahh ngan Celcom....

kepentingan bulu kening!

assalamualaikum....

ramai yang di antara kita yang mencukur bulu kening (bukan aku la)...mostly celebrities la kan.....and aku tau, cukur bulu kening tuu bukan semua abes di cukur..tapi sikit2 ja...kan kan kan?? pastu lukis pakai celak atau nama komersial dia adalah eyeliner.......

korang sedar tak yang korang tuu ada bulu kening??? honestly, aku tak sedar....but when aku da sedar...aku tengok and usha lama2 bulu kening aku tuu....pastu rasa macam pelik plak....tetiba ada bulu kat situ....haish...hahahahhaha

pernah terpikir tak rupa korang bila tak da bulu kening??? ce try cukur tengok semua bulu kening tuu.....hahahahha...aku rasa bulu kening takkan tumbuh da kot selepas dicukur....huhuhuhu.....




pelik tak??????????

robert pattinson yang hensem tuu pun da jadi tak ensem bila tak dak bulu kening....

APA KO INGAT SEXY KA TAK DAK BULU KENING????


apa kepentingan bulu kening ni????

1 - ia untuk menghalang moisture (cecair la senang paham) contoh macam peluh kita yang masin (peluh mmg terbukti masin ye....satgi ada plak orang tanya, "cik siti pernah rasa peluh ka?"...) ataupun hujan yang mungkin akan mengalir terus ke mata kita....

2 - ia jugak untuk jadi pelindung mata kita dari cahaya matahari....kalau yang perasan, tulang kening kita ni macam timbul kan?? ha, sama jugak la macam bumbung umah kita...yang certain people letak bumbung kat tingkap rumah tuu....untuk melindung dari sinaran matahari....

3 - ia juga menjadi salah satu benda yang boleh kita menentukan ekspresi wajah seseorang....contoh, kalau seseorang tuu tengah marah ka...tengah terkejut ka....



tengok, betapa pentingnya bulu kening ni...kalau tak Allah S.W.T takkan kurniakan kita dengan bulu kening la.....



p/s : bagi sesapa yang rasa bulu kening ni tak penting pun untuk diri dia, cukur la bulu kening tuu...=P
bersyukurlah dengan setiap kurniaan Allah.....

Wednesday, 22 August 2012

senarai buku untuk first year MD UKM

assalamualaikum...

maybe ada ramai yang tercari2 senarai buku2 yang patut dibeli bagi yang mengambil kos MD UKM....

di sini...akak siti (membahasakan diri akak...huhu) akan share ngan korang buku2 yang akak dan kawan2 akak pakai....

1- Biochemistry Lippincott's
untuk module biomolecules 



2- wheater's Histology
untuk module tissue of body


3- emery's element of medical genetics
untuk module human genetics



4- medical microb and immunology : Warren Levinson
untuk module infection and immunity



5- parasitology Arora
untuk module infection and immunity



6- Robbins (mama) pathology
untuk module mechanism of disease




7- human anatomy Netter
untuk module musculoskeletal....



8- pharmacology Katzung...
untuk module membrane and receptor


kalau korang nak beli buku lain pun tak pa...tapi ni la antara buku2 yang lecturer dari UKM suggest....korang boleh beli buku ni kat kedai Kamal...(dekat dengan UKM kampus KL)


bagi sesapa yang blurr apa yang aku katakan tuu....sila rujuk protal AUCMS untuk mengetahui module2 yang korang akan belajar nanti....


ermm... tuu ja la....

ni entry autopost....

cik siti harap, korang bersabar ye.....nak blogwalking pun tak sempat lagi memandangkan badan tak berapa nak sehat....tapi insyaAllah akan blogwalking sikit2....=)

Tuesday, 21 August 2012

nafsu

assalamualaikum....

macam mana raya korang?? best??
raya tahun ni, aku macam tak dak semangat ja....


sebab???

aku DEMAM kot hari raya pertama and kedua....haish....

first sebab raya kali ni, beraya without my tok and tokwan....seriously, sedeyh sangat kot....dengar takbir...terus teringat arwah tok n tokwan....

secondly...sebab da besar....so tak dapat duit raya banyak macam selalu...huhuhuhuhu....

lastly, raya kali ni aku balik kampung sampai raya kedua ja....kalau tak sebelum2 ni, aku balik sampai raya ketiga....huhuhuhu

apa2 pun tak pa la...raya jugak kan....bersyukurlah...ada orang yang tak dapat balik raya langsung dengan family.....

semalam masa aku duduk dalam keta, aku dengar la ceramah ni....

ustaz tuu cakap la pasal nafsu....

"nafsu ni memang kita perlukan.....kalau tak dak nafsu, tak dak la kita dapat zuriat....tak dak la orang nak buat umah cantik2....so, tak kan ada la arkitek.........tapi nafsu tuu kita kena KAWAL"

29 hari melawan hawa nafsu....tapi hari raya, abes hawa nafsu cucuk hidung kita untuk turut ja dia (hawa nafsu).....

p/s : untuk peringatan diri sendiri....dan jugak kepada awak2 sekalian....

first day RAYA

assalamualaikum.....

sesungguhnya raya pertama dan raya kedua aku jatuh sakit...demam....

adeyh.....
raya sakan kot....huhu

apa2 pun insyaAllah lepas aku baik, aku update entry ye....

mintak maaf sangat2.....

Saturday, 18 August 2012

selamat hari raya

assalamualaikum....

sekarang turn cik siti pulak wish kat korang selamat hari raya....



niat di hati hendak wish pada esok hari..
tapi apakan daya, esok semua membusy kan diri....
mintak maaf bersama laki bini...
makan tak ingat dunia lagi....
mana sempat nak baca ucapan dari cik siti....

beli baju di pasar raya...
balik kampung guna jalan raya...
nasib baik tak jumpa hantu raya...
cik siti ucap selamat hari raya....

mintak maaf kalau terkasar bahasa....
kalau tersalah tutur bicara....
kalau terlupa nak berblogwalking juga....
kalau entry ntah apa2...






girl or boys who don't smoke..this is for u....

assalamualaikum...

aku nak ingatkan korang2 ni....especially girls neyh....

tau la mulut macam ngan laser....


kalau situasi ni berlaku kepada anda.....
seorang or dua or tiga or berapa ja la orang yang sedang isap rokok berhampiran anda.....
korang mesti akan buat muka tak senang duduk kan kan kan.....

ada yang lagi berani siap sindir kuat2 lagi tuu....
ok fine...aku mengaku, aku pun pernah buat....

tapi pernah tak korang pikir...masa korang SOUND (MARAH) orang2 yang isap rokok tuu, diaorang da aim (memerhati) korang....then, diaorang ikut korang balik or pergi kat tempat sunyi.then buat something yang tak senonoh ke, diaorang pukul korang ka apa ka.....tuu pun kalau masa korang tegur tuu time ramai orang la.....


kalau masa korang tegur tuu memang sunyi or tak ramai orang lalu jalan tuu.....
memang cari nahas la masa tuu jugak la.....


ada kita pikir tak semua tuu???
ESPECIALLY perempuan ni.....bertindak tanpa berpikir....

haiya.....

kalau ada orang isap rokok ngan korang, apa kata...korang bangun, pergi tempat lain ke....buat bodo je ke....buat ja la apa2 pun, asalkan tak menimbulkan kemarahan orang yang isap rokok tuu

p/s : peringatan untuk diri sendiri dan juga pada kaum HAWA di luar sana.....

try an error biscuits

assalamualaikum....

saja nak share ngan korang gambar biskut ni....




colorful isn't it????

kami adik beradik main bedal (hentam) ja letak pewarna kat gula...then letak atas biskut tuu....hehehhee

saja nak buat experiment...mana tau, kalau sedap leh la buat business......

errr...resepi tidak akan di share kerana, biskut ni tak sedap....harap ja berwarna warni (macam warna warni malaysia plak)....hehehhe

apa2 pun, boleh ja sumbat dalam mulut ni........^_^

Friday, 17 August 2012

duit da masuk bank...

assalamualaikum....

dalam entry yang INI aku cerita macam mana aku nak cash-out earning dari says kan.....
and it takes 4 weeks untuk duit tuu masuk account bank aku...


and now, duit tuu already in my bank....

tak percaya???
tengok pic ni....


korang bila lagi???

kalau nak join klik SINI


kesalahan ketika membaca al-Fatihah

assalamualaikum....

kat sini nak share dengan korang2 semua pasal kesalahan yang selalu kita tak perasan dalam bacaan al-fatihah.....

yang pasal mengaminkan setelah imam selesai membaca al-fatihah.....
maybe ramai da tau....dan ada ramai lagi yang tak tau.....

selalunya orang mengaminkan dengan menyebut AAAAAA MINNNN...."A" tuu selalu kita dengar orang akan menyebut dengan panjang...melebihi 2 harakat...

tetapi bacaan AA yang betulnya hanyalah 2 harakat.....AA MINNN.....



yang ni pulak cik siti baru tau...and nak berkongsi dengan korang.....
memang la kalau salah sebut satu huruf pun da jadi maksud lain kalau dalam al-Quran.....
tapi tak tau la plak...ini maksudnya kalau kita tersalah tajwid dalam surah al-fatihah.....

NAMA SYAITAN
1.DU LI LAH ( bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya DULILLAH
2.HIR ROB (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya HI ROB
3.KIYYAU (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KI YAU
4.KANNAK (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAK
5.KANNAS (bila dibaca tiada sabdu ) sepatutnya KA NAS
6.IYA ( dibaca tanpa sabdu ) sepatutnya IYYA..IYA bermaksud matahari

Dalam ayat ke-5 ,jika salah bacaanya akan bermaksud kepada matahari kami sembah dan kepada mataharilah kami meminta pertolongan”!!!!!!!!

tuu la, kita kena tau maksud dia...jangan main sebut ja....
ustazah cik siti dulu pernah cakap....kalau salah sebut setiap satu berkataan, salah tajwid....maka BERDOSA la kita...
tambah2 kalau baca al-Fatihah....setiap hari kita baca....sehari 17 kali kita baca....
kalau salah sebut macam mana?? da la membaca al-fatihah tuu WAJIB....
so, jangan la main2....take it serious k....

Thursday, 16 August 2012

kak siti

assalamualaikum....

tadi aku godek-godek la nuffnang....(macam ngan anak ayam ja...tergodek godek)
tengok la sat keywords yang korang cari....
pastu terjumpa ni....

klik untuk tumbesaran...

"kak siti AUCMS"

ahaks....ada orang search kak siti...adeyh....da jadi akak rupanya aku ni....

apa boleh buat....maybe aku ni satu-satunya source (sumber) pasal AUCMS ni.....sudah2...satgi kata aku riak plak...astagfirullah al azim.....

boleh jadi promoter AUCMS yang bergaji da lepas ni...heheh...

sesungguhnya aku tak dapat duit pun dok promote AUCMS ni...so jangan salah paham ye....
aku share ngan korang pasal AUCMS ni sebab ramai yang tak tau pasal kolej aku ni....

tambah-tambah pasal MD UKM yang ada kat AUCMS....

so, sesapa saja yang nak tau pasal kos ni....pasal kolej ni....jangan segan...jangan silu...malu pun jangan....tanya ja la kat aku....comment kat mana2 entry pun tak kesah....tapi jangan lupa letak link blog/ FB / Twitter / email sekali pun...insyaAllah aku akan reply....

p/s : korang yang nak add aku kat FB, sila anta message dulu kat aku....and bagitau sapa korang...sebab aku takkan approve orang yang aku tak kenal...kalau twitter tuu, aku approve ja....
=)



MERDEKA : photographer....

assalamualaikum....

sekarang zaman da moden....semua pakat dah ada DSLR bagai...aku ni ja yang dok pakai henfon lagi bila snap pic....huhu


bagi korang yang suka snap2 pic ni.....yang gelarkan diri korang tuu photographer....boleh la tengok SINI....

TM akan pilih pemenang dia (sapa yang join la)....then akan letak gambar yang korang (pemenang) kat newspaper....

boleh femes cam tuu....wahhhhh....bestnya....
untung la korang ye....

so, jangan ketinggalan....untuk lebih lanjut, sila rujuk sini....


bagi setiap seorang yang join, says akan bagi RM5

assalamualaikum...

bagi korang yang belum lagi join says ni...sila la join....

then bila da join...jangan lupa ajak member2 join....dan bila member2 korang join...korang akan dapat RM5 setiap seorang....

ni tawaran untuk hari raya SAHAJA ye.....hari lain tak ada.....

says ni memang boleh dipercayai...aku pun da cash-out da earning dari says....

bagi yang berminat nak join....sila berbuat demikian ye...lagi cepat...lagi bagus....sebelum rakan2 anda join...
hal ini adalah kerana, korang boleh la invite diaorang dan bukan diaorang invite korang....dan korang akan dapat RM5...

RM5 tuu hanya promotion untuk hari raya.....

hari lain, korang akan dapat RM1 seorang if let say member2 korang tuu join and also diaorang da earn RM0.60....baru korang dapat....
SO JANGAN MELENGAHKAN LAGI MASA YE.....

rujuk SINI untuk join....

FREE JA PUN KALAU JOIN.....korang tak nak ka??

cerita mengenai says....



need ur HELP

assalamualaikum....


ini adalah mesin gedegang ya.....ala...mesin yang korang selalu masukkan duit...pasty tekan butang...pastu bunyi gedegang....hahahha...

bukan mesin ni yang perlukan pertolongan korang.....
tetapi rakyat Malaysia di kawasan pedalaman....

diaorang yang memerlukan bantuan.....

cara yang korang boleh tolong.....

korang klik link INI
then korang akan masuk ke dalam page coca-cola kat FB.....
then ada butang share...korang share la...

coca-cola akan menderma RM50,000 untuk air bersih kepada rakyat Malaysia di kawasan pedalaman....

and they need 50,000 shares to make this happen....
boleh??
senang ja kan...

tak perlu keluarkan duit pun...
FREE ja

Wednesday, 15 August 2012

3 perkara yang paling meMALUkan....

assalamualaikum....

jom, aku nak share 3 perkara yang paling meMALUkan dalam hidup aku....

1 - aku pernah bagitau kat orang yang aku suka dari darjah empat sampai la ke tingkatan 3...(time bagitau tuu tak rasa apa lagi...esok dan hari2 seterusnya jumpa dia...siyes malu gila....tak pandang pun muka dia lepas tuu...hahahha)

2- aku terkantoi tak puasa depan member ayah aku (lelaki)....sebab masa tuu aku ABC ( Allah Bagi Cuti)...ingatkan boleh la sembunyi dari dia...makan senyap2 kat dapur....tiba2 dia pergi dapur buat apa ntah....then nampak aku...aiyoooo....(dia masa tuu tengah repair wiring kat umah aku)

3- aku pernah jatuh kat depan KFC...nasib baik jatuh terduduk...adeyh...malu2....da la ramai orang...sebab masa tuu peak hour....


PROTON nak bagi lagu dan E-kad PERCUMA

assalamualaikum....

tajuk tuu macam pelik...tak pernah pun PROTON buat cam ni kan kan kan??
ke aku yang tak tau???

ha, untuk pengetahuan anda2 sekalian.....
PROTON sekarang nak bagi lagu dan E-kad PERCUMA untuk hari raya yang bakal tiba ni....

eh2...e-kad tuu bkn PROTON bagi kat korang tau....diaorang just supply ja....then korang send la kat member2 korang......

nak tau lebih lanjut...sila ke SINI

saya da cuba...anda bila lagi??
siap boleh pilih2 lagi kereta....HEBAT o0o0...

kalau nak buat jugak e-kad ni....tekan SINI

kuih raya #2

assalamualaikum....

korang da bersahur????
bagi yang belum tuu, sila la cepat ye....

kali ni nak share ngan korang pic kuih raya cik siti yang kedua....


sapa tak kenal kuih ni memang nak kena sekeh pala tuu.....

kuih ni cik siti tak nak share la resepi dia macam cik siti share resepi kuih raya yang pertama tuu (kat SINI)

hal ini adalah kerana kuih jem tart ni tak berapa nak jadi....huhu...and also, kebanyakkan kita tahu nak wat...makna kata kuih ni familiar la....

kalau tak da kuih ni memang tak sah kan.....huhu....

lepas buat kuih ni selama 3 jam, baru cik siti tau macam mana perasaan orang yang buat jual kuih2 untuk hari raya ni.....

bila pelanggan mintak kurang sikit harga kuih raya, rasanya memang tak patut la....

apa KO INGAT SENANG nak buat benda ni????????

aku yang first time buat ni pun tobat tak mau buat da...sanggup beli lagi...tak kesah la keluarkan lebih sikit duit beli jem tart ni....

tapi kuih lain tak akan beli da.....just jem tart tuu ja....




Tuesday, 14 August 2012

recipe : crispy chocolate chip cookies

assalamualaikum......

dalam entry aku yang INI....ada orang tanya pasal recipe crispy chocolate chip cookies tuu....

so, aku nak share la ngan korang recipe dia....
sekarang sila amik pen dan kertas...jika tak mau, sila bawak watever device yang korang gunakan untuk baca entry ni ke dapur supaya korang senang tengok recipe ye.....


bahan-bahan

200g tepung gandum (cik siti pakai cap sauh)
1/4 sudu kecil soda bicarbonate....
120g butter (cik siti pakai buttercup) ATTENTION ye....in room temperature....
165g castor sugar
1 telur besar (room temperature jugak ye)
1 sudu kecil esen vanilla
210 g chocolate chips...(aku rasa kalau kurangkan sikit much better..sebab klau ikut sukatan ni, dia akan manis sgt)



cara-cara

1- panaskan oven 200 darjah celcius...
2- tapiskan tepung, soda bicarbonate dalam mangkuk sederhana...
3- dalam mangkuk yang lebih besar (mangkuk lain la)....pukul (pakai mixer) gula dan juga butter hingga kembang (warna da bertukar)...pastu, masukkan telur...pastu esen vanilla......
4- masukkan semua bahan yang ada dalam mangkuk sederhana tadi...dan gaulkan pakai senduk (jgn dok gatai pakai mixer).....lastly, masukkan chocolate chip.....
5- gris kan dulu dulang yang nak letak cookies ni.....pastu amik sudu kecil...dan bentukkan adunan tuu...(buat kecik ja tau....sebesar ibu jari...nanti dia kembang)
6- masukkan ke dalam ketuhar (oven) dalam 12-14 minutes
7- bagi sejuk dulu naa....baru dia rangup...kalau tak, macam ngan roti ja tekstur dia...so need to be cool dulu...

DONE!!!!

selamat mencuba ye...=)

dan, macam ni la rupanya bila da masak.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...