#1 SEO tip | Cik Siti

Saturday, 4 August 2012

#1 SEO tip

assalamualaikum....

apa itu SEO??? SEO adalah Search Engine Optimization.....paham?? kalau tak paham, meh nak terang apa yang aku paham la......

kat dunia cyber ni, ada beribu ataupun berjuta blogger kat dunia ni...tau?? korang pun salah seorang nya la....tapi korang tau ada berapa ratus kat luar sana yang blog diaorang da femes, da letup meletup da???????? and blog korang ni nak dibandingkan dengan blog fatin liyana, blog ben ashaari, memang macam langit dan bumi la kan....(aku bercakap dengan orang yang macam aku ni...yang tak femes...yang tak letup meletup).....tuu baru blog dari malaysia...belum lagi blog dari oversea kan kan kan....memang kalau nak bandingkan kita ni dengan diaorang rasanya macam universe ngan bumi plak....hehehe (melampau da kot tuu)......

kalau korang ikut tips SEO ni, kemungkinan bila orang search sesuatu keyword, akan terus ke korang punya blog.....macam korang punya blog ni akan tersenarai di atas sekali dalam google search tuu...tak pun dalam first page la....so ramai la yang akan klik tuu.....betul tak??

macam korang...kalau korang search something....korang akan klik link yang ada kat page 10 ka??
tak kan...mesti korang akan klik kat page yang first dan yang first link yang muncul...betul tak???
elehhh...aku pun macam tuu...aku tau la.....

so sekarang aku nak share satu tip SEO yang paling mudah....(actually aku pun baru belajar)
SEO-tips

korang selalu letak gambar dalam entry korang???
sila la letak ye....n kalau letak tuu, jangan main letak ja...
korang kena tukar nama file tuu...ala makna kata rename la file tuu and kena la berkaitan dengan entry kita.....

then.....bila korang da tempek pic tu kat entry korang,.....
korang klik kat gambar tuu...then akan keluar benda macam kat atas tuu....pastu klik properties....

then korang akan jumpa benda ni...



nampak title dengan alt text??
kat situ korang letak la keyword yang berkenaan....jangan main letak ja k....


thats all....

walaupun benda ni small matter...tapi penting ye....

SEO ni amik masa sikit....so, dalam jangka masa yang lama korang boleh la search lagi pasal SEO ni ye....it's long term bukan short term...heheh....

selamat mencuba....

p/s : cik siti baru ja belajar buat benda ni....slow2 k....hehhe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...