recipe : crispy chocolate chip cookies | Cik Siti

Tuesday, 14 August 2012

recipe : crispy chocolate chip cookies

assalamualaikum......

dalam entry aku yang INI....ada orang tanya pasal recipe crispy chocolate chip cookies tuu....

so, aku nak share la ngan korang recipe dia....
sekarang sila amik pen dan kertas...jika tak mau, sila bawak watever device yang korang gunakan untuk baca entry ni ke dapur supaya korang senang tengok recipe ye.....


bahan-bahan

200g tepung gandum (cik siti pakai cap sauh)
1/4 sudu kecil soda bicarbonate....
120g butter (cik siti pakai buttercup) ATTENTION ye....in room temperature....
165g castor sugar
1 telur besar (room temperature jugak ye)
1 sudu kecil esen vanilla
210 g chocolate chips...(aku rasa kalau kurangkan sikit much better..sebab klau ikut sukatan ni, dia akan manis sgt)



cara-cara

1- panaskan oven 200 darjah celcius...
2- tapiskan tepung, soda bicarbonate dalam mangkuk sederhana...
3- dalam mangkuk yang lebih besar (mangkuk lain la)....pukul (pakai mixer) gula dan juga butter hingga kembang (warna da bertukar)...pastu, masukkan telur...pastu esen vanilla......
4- masukkan semua bahan yang ada dalam mangkuk sederhana tadi...dan gaulkan pakai senduk (jgn dok gatai pakai mixer).....lastly, masukkan chocolate chip.....
5- gris kan dulu dulang yang nak letak cookies ni.....pastu amik sudu kecil...dan bentukkan adunan tuu...(buat kecik ja tau....sebesar ibu jari...nanti dia kembang)
6- masukkan ke dalam ketuhar (oven) dalam 12-14 minutes
7- bagi sejuk dulu naa....baru dia rangup...kalau tak, macam ngan roti ja tekstur dia...so need to be cool dulu...

DONE!!!!

selamat mencuba ye...=)

dan, macam ni la rupanya bila da masak.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...