tips membuat puding caramel yang lembut | Cik Siti

Friday, 10 August 2012

tips membuat puding caramel yang lembut

assalamualaikum....

have you ever ate caramel pudding?

urghhh cakap orang putih pulak aku ni....sekarang aku rasa aku nak tulis dengan ayat yang sangat skema....tetapi rasanya tidak adalah skema sangat pun...

ok, tip untuk membuat puding caramel yang lembut...

di sini cik siti nak ajar sikit macam mana puan-puan sekalian cara tidak mahu puding caramel puan-puan keras....

1- telur jangan terlalu banyak.....if let say, the recipe said 5 eggs...so 5 eggs only....jangan jadi macam cik siti....letak 6 telur...then bahan2 lain tak letak lebih...huhu

2- masa nak kukus tuu, api kena jaga...tak boleh perlahan sangat...dan juga tak boleh kuat.....

3- jangan terlalu lama mengukus....lepas 15 minit korang kukus...korang kena check ye....kalau tak masak lagi, boleh teruskan...tapi kalau da masak tuu, jangan la buat bodoh je....tutup api...dan angkat....

tuu ja kot tips dia.....

kalau tak ikut tips ni...puding caramel awak-awak sekalian akan jadi macam ni...
--
--

p/s : dalam banyak-banyak kali aku buat puding caramel ni....kali ni ja tak berapa nak jadi....memang spoiled la....huhu....but at least still can eat maa....=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...