tutorial : bloglist | Cik Siti

Friday, 31 August 2012

tutorial : bloglist

assalamualaikum....

tutorial ni cik siti buat....sebab ada blogger ni tanya...tapi dia tak tanya direct la kat cik siti..dia ada tanya benda ni kat dalam entry dia........dia adalah pemenang Contest raya cik siti.....

amalia lah pemenang dia....

walaupun ramai orang da tau macam mana nak buat bloglist...tapi tak pa la....cik siti nak share jugak...khas untuk pemenang...hehehhe


cara-cara....

1- login seperti biasa blog anda....
2- kemudian...layout>>>add gadget>>>bloglist.....tengok gambar kat bawah




gambar yang ini pulak...korang boleh la nak tukar tajuk bloglist korang tuu..macam aku buat..."gegurl and boboi"

then.....yang kat bahagia show tuu, korang pilih  5 blog untuk ditunjukkan...so that blog korang tak berat macam gajah.....kiranya sapa yang nak duduk paling atas, kena la update blog selalu....dan bagi sesapa yang tak update blog tuu tp ada jugak dalam senarai bloglist, korang akan tersembunyi...maknanya, orang lain kena tekan "show all" untuk melihat anda.....(agak susahkan di situ...so update la selalu)

macam mana pulak nak letak nama2 blogger yang nak masuk bloglist ni???

caranya adalah korang tekan "add a blog to ur list"...then letak la URL diaorang kat situ.....

LASTLY, jangan lupa ADD TO LIST...


p/s : kalau blogger tuu cakap, "masuk bloglist sebulan" tuu...maksudnya, selepas sebulan dia(blogger tersebut) merasmikan bloglist beliau, dia akan delete la balik....so then, maybe dia akan buat segmen lain untuk masukkan blogger lain pulak kat dalam bloglist dia......

btw, korang boleh letak sebanyak mana korang nak...tapi jangan la banyak sangat...takut berselerak nanti.....


kalau nak tau macam mana nak letak scroll bar kat kotak2 yang ada kat sidebar, macam aku punya tuu....jom baca tutorial ni plak....TUTORIAL letak SCROLLBAR for widget


ada pertanyaan?? sila kemukakan di ruang comment ya.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...