Wednesday, 23 December 2015

Kenapa Perlu Racist?

Assalamualaikum

Aku setuju sangat-sangat dengan kata-kata Engku Nasrun ni. Sebab apa? sebab aku ni berdarah kacukan Cina, India, Siam. So, tak perlu kot nak racist-racist ni.

Kalau Melayu kata depa lebih berhak kat Malaysia ni, aku rasa Orang Asli kat sini LEBIH BERHAK kot. Sebabnya Melayu Malaysia mostly berasal dari Jawa sana. Itulah, bila cakap Melayu tak sedar diri satgi marah. 



Ini hanyalah pandangan aku. Ini ruang aku.
1. Rakyat Malaysia yang non-malays dan non-muslim bumiputra mahupun non-bumiputra kebanyakannya terima dengan hati yang terbuka laungan Azan subuh yang menganggu tidur mereka. Tak pulak mereka nak buat kecoh dan marah. Bagaimana kalau pihak gereja mula pasang loudspeaker untuk sekalian tempat dengar khutbah Ahad mereka? Ooh.. nanti aqidah kita lari. Jihad!
2. Hari Jumaat, kitalah paling hebat sebab boleh parking di tepi-tepi jalan berdekatan masjid sebab nak solat Jumaat. Lalulintas terganggu dan trafik tergendala. Non-muslim terpaksa terima jer.
3. Kita nak beli rumah, ada "bumiputra discount". Org non-bumi beli rumah xde pulak padahal diorg pun Rakyat Malaysia. Apa? hak istimewa org Melayu? Ke Apartheid?
4. Non-Malays, non-bumiputra yang cemerlang nak masuk Universiti sampai berdarah hidung, bergadai, berhutang Ah Long sebab nak bayar Uni atau kolej swasta. Kita takper sebab ada UiTM la, ada kolej mara la. Diorg pun rakyat Malaysia. Bila diorg dah grad, cukai hasil kerja diorg jugak kita makan.
5. Yang non-malays non-bumi yang mak bapak hantar ke kolej swasta tadi ada pulak yang ke luar negara, maka banyak lah pulak exposure dan banyak kenalan dapat. Bila mereka dah grad, balik ke Malaysia, meraka jadi tenaga kerja yang lagi progresif, lagi padu. Pandai speaking. Cepat naik pangkat. Yang lain (termasuk kita barangkali) mula rasa ditindas la, tak adil la, tak "tolong melayu" la.
6. Cakap pasal pandai "speaking", masa kat sekolah bila kita "speaking" sikit, ada kawan-kawan yang ejek. Kata kita poyo lah, kata kita "kebaratan" sangat lah, kafir lah. Mula lah kene pulau. Yang ejek tu, yang pulau (ehem.. menindas) tu bangsa apa? Ni lah bangsa yang kata maruah terjejas.
7. Dah 58 tahun merdeka. Sebelum tu dah berapa tahun dah bangsa Cina, India, Baba, Melayu dan lain lain hidup bersama. Ni dah masuk abad ke-21 tapi masih ada antara kita yang amatlah jahil dengan budaya bangsa lain. Nak bangsa lain hormat kita, kita kene start hormat dulu.
8. Ni budaya bangsa lain pun kita tak ambik peduli. Sibuk nak bangsa lain ikut dan faham budaya kita jer. Mana boleh macam ni bro. Yang tak sensitif sebenarnya kita. Diorg dah banyak ikut angin kita.
9. Kita dilihat sebagai bangsa yang mengada-ngada sampai bangsa lain takut pulak nak bergurau senda dengan kita. Takut kalau mereka tersilap menyinggung perasaan atau tercakap bende yang yang padahal ok jer tetapi kita mungkin tak pasal-pasal tersinggung entah kenapa.
10. "Suci" dalam debu. Nak sangat org jaga kesucian makanan ko. Sampai ada tampal sticker kat peti sejuk ofis "Halal only". Padahal takder lah kene sampai macam tu sekali. Yang Hindu relax jer tengok kita layan daging depan diorg. Tapi kalau kawan kita makan babi, geli.. kembang tekak. Babi tu memang lah haram dimakan tapi kenapa sampai takleh tengok lah, nak muntah lah. Drama. Tengok aurat ok pulak. Tak geli kembang tekak ke sebab itu pun haram.
11. Ada gereja bina dekat kawasan Melayu, kecoh jadinya. Salib tu boleh pesong aqidah kita. Pasal aqidah kita nipis sgt. Tak pasal-pasal jadi kes. Pihak gereja pun mengalah. Turunkan salib. Kesian. Kalau kita bina Masjid tapi non-muslim bikin kecoh, mula lah nak jihad konon, kita kene tindas konon. Kan elok kalau relax jer. Dah macam budak kecik yang manja. Org bangsa lain kene pandai amik hati kita. Malu lah.
12. So, apa yang terancam? Sikit-sikit nak gaduh. Sikit-sikit nak jihad. Rasis sgt kenape?
Refleksi: 
Raja-raja & Sultan: Melayu
Perdana Menteri: Melayu
Timbalan Perdana Menteri: Melayu
Ketua Polis Negara: Melayu
Panglima Angkatan Tentera: Melayu
Apa yang terancam sangat?

Wednesday, 9 December 2015

Banyak Orang Meninggal Kebelakangan Ni

Assalamualaikum

2 minggu yang lepas, mak member aku meninggal.

Then Pak Yus meninggal

Minggu lepas ayah roomate aku meninggal.


Hari isnin baru ni, tok su aku meninggal.


Tugas mereka telah tamat di dunia ni. Kita ni tak tau lagi bila.

Semoha roh mereka di tempatkan bersama orang-orang yang beriman.





You probably like to read :-

[BOOK NOW] Fly from Penang to Miri, Sarawak with AirAsia from only RM129!


Tuesday, 8 December 2015

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN 2015 NS


HADIAH
[]
4 x Diari Planner Tahun 2016
3 x Hadiah Saguhati

TARIKH BERLANGSUNG :
5 DIS 2015 hingga 20 DIS 2015

KLIK BANNER SEKARANG UNTUK MENYERTAI..!!! 
TERIMA KASIH KAWAN-KAWAN..

Giveaway By Mrsfara Bernilai RM329

Assalamualaikum


Klik Banner untuk join

Tamat : 31.12.2015

Monday, 7 December 2015

8Share Cash Out

Assalamualaikum

8Share ni satu website yang membolehkan korang share everything yang diaorang tawarkan kat korang. Bila korang share, and ada orang click your advertisement, then korang akan dapat la 20sen for each unique click. Furthermore, it's FREE. Buta-buta ja boleh dapat duit free. Just keep sharing your special (diaorang panggil iklan diaorang "special)

Aku dah lama kot join 8Share ni. Sampai ni cash out kali ke berapa pun dah tak ingat. More than 3 years kot.

So now, nak cash out


Dia ada step-step dia lepas cash out. Aku dah melepasi step 1 which is PENDING. Dah almost 3 minggu baru nak VERIFIED.

Selalunya tak jadi macam ni. Memandangkan tahun ni jarang cash out, sebab tu terlupa satu benda ni. 8Share akan tengok kita punya cash out pada hari Isnin and Rabu pada minggu pertama dan ketiga each month. That's why la lama sangat aku tunggu. Huh!! Lepas click "cash out" baru teringat benda ni.

Tapi tak pa la. Sebab aku nak guna duit cash out ni pun bulan 1 nanti. Sebab nak beli cat rumah dengan barang-barang untuk decorate bilik tidur masa masuk rumah baru nanti. hee

Ouh, by the way. Sapa yang nak join 8Share ni. Korang boleh click SINI untuk register. Join je. tak rugi pun. Korang boleh share whenever you want. Berapa banyak korang nak. Semuanya depends on you. Kalau nak banyak duit, mesti la kena usaha. Same goes here. Lagi korang berusaha share, lagi banyak la korang dapat.

Kalau tak tahu and nak aku cerita lebih lanjut, boleh terus add aku kat FB, then korang tanya la apa yang korang tak paham. ok?



Buaian Besar Tumbang Di PD Waterfront

Assalamualaikum


Port Dickson : Seorang wanita parah manakala 2 lelaki cedera ringan apabila buaian besar tumbang di sebuah tapak pesta di PD Waterfront di sini, tengah malam tadi. (SUMBER)

Pagi tadi bangun, terbaca la pasal berita ni. Benda macam ni dari dulu lagi aku dok imagine masa pergi Pesta Penang and also pergi Genting Highland. Tumbang la, terpelanting la. Ni semua sebab tengok Final Destination. Huh!

Menakutkan la weh. Rasa macam murahnya nyawa kau. Sebab kau beli tiket naik tu pun belum sampai RM100. Ke dah naik harga dah? Sorry la, aku dah lama tak pergi tempat-tempat macam ni. Sebab aku selalu imagine yang bukan-bukan. So I decided not to go. Or to ride things like this. Kalau mati, sia-sia ja. Haish.

In the future pun, aku akan elakkan bawak anak-anak pergi tempat macam ni. Sebab ada semua orang suka buat duit, tapi bukan semua orang yang nak check everything betul-betul selamat. Yang diaorang tau, nak duit ja.

But who knows kan. Benda dah nak jadi. So pihak-pihak yang berkenaan, diharapkan selenggara la permainan-permainan yang korang tawarkan tu. Make sure semua selamat. And after doing that, and if anything happen, people will not blame you.

Dalam Beg Ada Beg

Assalamualaikum

People probably sleeping now. So, lets make this simple and short.


As you can see above, aku ada satu beg kecil ni. Aku letak duit syiling dalam ni, so that my actual purse tak berat dengan duit syiling sangat. Lagipun actual purse aku tu dah koyak rabak dah. Tak boleh nak hold too much duit syiling, kang bila nak bayar ja, terus berterabur duit syiling. 


So, here goes the duit syiling. Aku simpan semua duit syiling kecuali 50sen. Yang tu aku masuk tabung kalau ada. And takkan guna pun. Nak buat simpanan untuk masa kecemasan. Orang dok kalut simpan duit RM5, RM20, RM50 la. Untuk aku yang beginner and income yang tak berapa nak teratur ni, better aku mulakan dari 50sen dulu. Dah lama dah aku buat, cuma tak consistent, so dalam tabung memang tak berapa nak penuh lagi la. Huhu. But dalam masa sebulan ni, aku start simpan RM5. Nanti aku share macam mana aku simpan sampaikan aku sendiri malas nak korek tabung bila tangan ni gatal nak bershopping.

Ops, lari tajuk pulak. Ok, back to the topic, korang nampak tak ada satu lagi beg kecil dalam tu? Yang tu roomate aku bagi, sebab aku tengah cari bekas nak separate duit 5 sen. Dia tak guna, so dia pun bagi la kat aku.


5 sen yang aku ada banyak sangat sampai it annoys me. Sebab tu aku decide nak asingkan dia. Nanti bila pergi mana-mana, senang la nak cari. Orang cakap 5sen tu apa la sangat. But for me, it's different. 5 sen penting kot.

U know what, aku ni peminat sushi. So setiap kali aku pergi makan sushi, there will be like sen sen kat belakang tu. Aku akan bagi duit as a whole number la, sebab malas nak buka beg yang berisi syiling ni. And the waiter will say this to me "sorry kak, kami tak dak 5 sen". (lebih kurang macam tu la dia cakap). Sekali sekala tak pa la. Ni SETIAP KALI aku pergi makan kat situ, mestila dia cakap macam tu.

Then it makes me think. Bayangkan kalau 100 kali aku pergi makan kat situ, tak ka dah RM5 aku bagi free2 ja kat diaorang. 100 kali tu nampak banyak sangat kan. Tapi benda tu tak mustahil kot bagi aku yang peminat sushi ni. RM5 bukan sikit, banyak tu. Boleh beli nasi bungkus, kenyang untuk 1 hari. (mak aku cakap perut aku kecik. Makan sikit dah kenyang. Hahhaha)

So, terbit la idea nak letak 5sen ni dalam satu beg lagi untuk memudahkan aku bagi the exact amount of money that I have to pay.

Actually nak buat entry pendek ja. Tapi entah macam mana tetiba tengah dok taip, terus melalut pasal sushi bagai. Please forgive me. Huhu

So, lastly, assalamualaikum and good night. Have a sweet dreams (sometimes people will typo it as "have a sweat dreams". Tak tau la typo or memang they really don't know to differentiate sweat and sweet.)




Saturday, 5 December 2015

YAM Tunku Abdul Jalil ibni Sultan Ibrahim, telah mangkat

Assalamualaikum


Innalillah wa inna lillahi rojiun
Dukacitanya dimaklumkan bahawa YAM Tunku Abdul Jalil ibni Sultan Ibrahim, Tunku Laksamana Johor telah mangkat pada jam 7.11pm tadi(5hb.Dis) di hospital Sultanah Aminah. Jenazah akan dikebumikan di Makam Diraja Mahmodiah selepas waktu zohor esok.
Moga rohnya dicucuri rahmat..
Al-Fatihah.

End Year Giveaway by seindahcerita

Assalamualaikum


Klik banner untuk join

Tamat : 20 Dis 2015

Thursday, 3 December 2015

TONTON : Tuan Anas Mikael Episode 16 (Akhir)

Assalamualaikum

Malam ni malam terakhir untuk Drama Tuan Anas Mikael.




Cabaran Buat Business Pakaian

Assalamualaikum

Semua benda ada cabaran dia yang tersendiri. Aku baru mulakan perniagaan pakaian. What do I sell? Pelbagai jenis baju kurung.


The Fashionholic My ni aku dah buat lama dah. Cuma baru nak aktifkan ja.

Disebabkan sekarang ni aku bercuti agak lama, so why not aku aktifkan The Fashionholic My ni.

Sejak The Fashionholic beroperasi. Ramai jugak yang dah dapat beli baju-baju dari sini. Tapi ada jugak yang tak dapat beli. Sebab apa?

1- Dah berkenan, tapi stock tak ada
2- Dah berkenan, stock ada tapi ukuran pulak lari 0.5 inci
3- Stock ada, ukuran pun muat, tapi tak berkenan

Like seriously, ramai kot macam tu. Well, semua orang nak yang terbaik kan untuk diri sendiri. So, tak pa la. Aku anggap tak ada rezeki lagi.

InsyaAllah nanti akan dibawa masuk jenis pakaian yang lain pulak.

So, sesiapa yang tengah mencari baju-baju kurung, boleh la usha dekat The Fashionholic My.

Lagi pun tengah ada 

!!!!!DISCOUNT!!!!!

Semua jenis baju kurung di page ini akan diberi discount bermula 2 Dec 2015 sehingga 9 Dec 2015. Semua harga yang tertera akan ditolak sebanyak RM20 mengikut terma dan syarat :-

1- bukan urgent order
2- selagi stock masih ada
3- no booking. Siapa cepat bayar payment dia dapat.

Berminat? boleh whatsapp 0123014118 atau PM terus di page ini
Detail yang perlu di message :-
Code dan saiz baju. Kami akan check stock, than if available, you will need to send your detail :-

1- Name
2- Address
3- No phone
4- Resit bayaran

Kesan Drama Tuan Anas Mikael

Assalamualaikum


Lately ni aku banyak post pasal Drama Tuan Anas Mikael ja. Kenapa? Sebab aku peminat Aaron Aziz. Nasib baik dia dah kahwin. Kalau tak, memang berangan ja la kerja aku nanti. Hahaha.

Aku post sebab untuk simpanan aku dan jugak untuk menyenangkan korang yang tak dapat ikut kat TV. Mungkin korang student and tak ada TV and Astro. Sebab aku dah rasa dah perasaan tu. Memang tunggu tengok online je la.

Drama Tuan Anas Mikael ni mula pukul 10 malam sampai 11 malam. So, start dari pukul 11 malam, aku dah terpacak depan laptop then buka website yang diaorang upload Drama tu. Setiap 5 minit akan refresh. Sampai la pukul 12 tengah malam. Baru la diaorang upload. Punya la aku nak jadi yang terawal post Drama Tuan Anas Mikael semua episode.

Tapi tadi aku ada la terbaca Chat Box kat website Drama Tuan Anas Mikael tu.


Memang laju ja berjalan chat box tu. Kiranya setiap kali refresh, ada la yang baru. Pastu aku tertarik pasal "hana comment". Gambar pocong dia bagi. Hahhaha. Kalau korang tengok kat website tu, pocong tu ke kiri and kanan. Sampai macam tu sekali la orang dok tunggu admin upload Drama Tuan Anas Mikael.

Jadi kerja pulak dok refresh website tu. Bukan setakat aku ja. Ramai lagi aih yang dok buat macam tu. Hahaha.

Memang Drama Tuan Anas Mikael ni memberi kesan yang mendalam kot pada ramai orang. Sebab apa? Sebab Aaron Aziz handsome....opsssss....kbai



TONTON : Tuan Anas Mikael Episode 15

Assalamualaikum


Debaran kian terasa. Dup dap dup dap. Esok episode akhir Drama Tuan Anas Mikael.
Malam ni episode yang ke 15, apa yang akan terjadi?

Mari kita sama-sama saksikan



Tuesday, 1 December 2015

TONTON : Tuan Anas Mikael Episode 14

Assalamualaikum


Tuan Anas Mikael Episode 14

 Tuan Anas Mikael FULL EPISODE

Penghayatan Asmaul Husna Untuk Para Ibu

Assalamualaikum

Sharing is caring. Yang ni cik siti copy dari Facebook. Penghayatan Asmaul Husna untuk para ibu ketika mengandung, pantang dan melahirkan.

Semoga dapat memberi manfaat kepada kita semua.




Giveaway Disember 2015 Cash RM500


Hadiah :
RM100 Top Referral
RM50 x 8

Tarikh Mula : 1 Dis - 15 Dis 2015 : Tarikh Tamat


Monday, 30 November 2015

TONTON : Tuan Anas Mikael Episod 13

Assalamualaikum



Fuhh, ramai dok tanya pasal Tuan Anas Mikael episod 13 ni.

Nah, sapa yang nak tengok Tuan Anas Mikael Episod 13


Anda Rasa Diri Anda Tua BILA...

Assalamualaikum


Benda ni akan terjadi apabila korang dah berumur 24 tahun. Macam aku.

Anda rasa diri anda tua bila benda ni terjadi :-

1- Kebanyakkan kawan-kawan seperjuangan korang menjemput untuk ke majlis kahwin diaorang
2- kebanyakkan kawan-kawan korang asyik update weeks pregnancy diaorang
3- kebanyakkan kawan korang asyik post pasal anak-anak diaorang (ni dah terasa diri ni terlalu tua kot)
4- kebanyakkan kawan-kawan korang tukar status relationship kat Facebook dari Single ke Married.
5- Bila pergi kedai makan, panggil "adik" kat waiter tu. Hurmmm... aku dulu selalu panggil kakak dengan abang kot. Sob3

Serious rasa diri ni terlalu tua. Padahal baru 24 tahun. Huhu. Kadang-kadang tu semak kepala jugak memikirkan banyak benda.

Member-member dah kahwin. Aku belum. Member-member dah ada anak. Aku belum. Member-member dah bekerjaya. Aku belum.

Tak pa la. Allah SWT nak aku lebih bersabar. Nasib baik aku masih terasa diri ni muda sebab saiz aku ni macam budak umur 18 tahun. haaa gituuu. Pergi kenduri kahwin ngan family or kalau jumpa kawan-kawan ayah and mak aku, mesti la aku dikategorikan sebagai anak bongsu dari empat adik beradik. Padahal anak sulung kot. Adik yang last aku tu umur 17tahun lagi besar dari aku. Yang number 2 tu, terlampau tinggi. Adik number 3 tu dulu sama ja tinggi dengan aku, tapi sekarang dia pun nak tinggi jugak. So tinggal la aku sorang jadi pendek. Hee

TERKINI : Harga Baru Bagi Petrol Berkuatkuasa 1 Disember 2015

Assalamualaikum

Aku bila nampak ja update pasal harga minyak, terus berdebar macam ada orang nak mai minang (hyperbola)

Tapi serious la, nervous kot.

So, tadi terjumpa update harga minyak yang berkuatkuasa tengah malam ni 1 Disember2015.

Mau tak mau kena tengok jugak kan. Satgi naik payah pulak kalau bawa duit sikit. Hurmmm


Berdasarkan daripada SiakapKeli

Bermula tengah malam ini,

harga petrol RON95 akan turun 10 sen kepada RM1.95 manakala harga petrol RON97 dan diesel kekal.

Sekian berita dari Cik Siti.

RESEPI : Susu Pekat Homemade

Assalamualaikum

Baru-baru ni ramai yang post kat Facebook resepi Susu Pekat Homemade nih. Aku pun try la search kat Google. Susu Pekat Homemade ni dah lama dah orang tahu. Cuma baru ja diviralkan kat Facebook. Orang-orang macam aku ni ja baru tau tentang kewujudan resepi susu pekat homemade ni.



Homemade susu pekat (gambar sebenar, bukan hiasan)

So macam mana nak buat susu pekat homemade nih?

Resipinya mudah;
1 liter susu segar (susu UHT pun boleh)
1 cawan gula (boleh kurangkan jika mahu kurang manis, ia baik untuk kesihatan)
Esen vanila ( agak2 dalam 1 sudu teh)
secubit baking powder (pilihan, bukan mandatori)
Cara membuatnya, lagi mudah. Masukkan semua sekali ke dalam periuk dengan api sederhana besar. Sentiasa kacau susu. Apabila susu mula menggelegak dan pekat, kecilkan api dan tutup apabila tekstur bertukar kekuningan dan pekat sebagaimana susu pekat di kedai itu. Pastikan sentiasa kacau dan jaga api untuk mengelakkan penyakit hati kuali iaitu kerak.
p/s : bagi aku, baik beli je kat kedai. Senang. Tapi bagi sesiapa yang duduk kawasan yang susah sangat nak jumpa susu pekat, tapi teringin sangat nak makan, boleh la buat susu pekat homemade ni.
Selamat mencuba

TONTON : Kau Aku Kita

Assalamualaikum


Drama terbaru di slot Lestary TV3 berjudul Kau Aku Kita akan mula ditayangkan di kaca tv selepas tamat drama Lari Mira. Kau Aku Kita diterajui oleh Aktor kacak, Syarul Ridzwan dan pelakon baru yang semakin dikenali, Janna Nick. Drama ini adalah hasil dari arahan Azman Yahya dan diterbitkan oleh JS Pictures Sdn Bhd. Drama ini diadaptasi dari novel karya Orkid Edyliyne. Kau Aku Kita akan mula ditayangkan pada 28 Oktober 2015 di jam 9 malam.

Episod 13

Sunday, 29 November 2015

Princess Charlotte of Cambridge

Assalamualaikum

Just nak share this cute pictures of Princess Charlotte.




Bagi sesiapa yang tak tau sapa Princess Charlotte ni, Let me refresh.

Kenal Prince William, Duke of Cambridge? Ha, ni la anak diaorang yang kedua.
Lahir pada 2 May 2015



Gambar tu copy dari encik google ye.

Random Giveaway RM100 Follower HASRULHASSAN.COM

Assalamualaikum
HASRULHASSAN Random Giveaway RM100 Follower
Klik banner untuk join

Sebab Cik Siti follow blog HH adalah kerana ada banyak sangat manfaat yang boleh diguna pakai untuk seorang blogger yang menulis blog bukan sekadar hobby. It's more than that. Walaupun Cik Siti ni silent reader blog HH, tapi serious, most of the tips that I used to have more followers and also to increase my earning via Nuffnang, memang dari blog HH pun. hee. 

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Assalamualaikum

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Klik Banner ye


Hypnic Jerk

Assalamualaikum


Pernah tak jadi benda ni kat korang? Masa tidur, tetiba terjaga dengan mengejut sebab rasa macam jatuh dari tempat yang tinggi.

Aku ingat aku sorang ja rasa benda ni. Tapi kajian mendapati 70% manusia di seluruh dunia mengalami benda yang sama. Walaweyh.

Hypnic Jerk ni akan berlaku masa kita baru nak terlelap. Hypnic Jerk ni akan berlaku pada seseorang yang tidur dia tak menentu.

Berdasarlam kajian yang telah dibuat, Hypnic Jerk ni akan berlaku jika seseorang tu anxiety, stress, caffeine.

Selalunya Hypnic Jerk ni akan terjadi masa kecik. Patutla sekarang ni dah jarang sangat rasa. Masa dulu kecih-kecik selalu ja rasa benda ni. huhu



TONTON : Bantal Busuk Ucu 2015

Assalamualaikum

Bantal Busuk Ucu telefilem lakonan Zahiril Adzim, Marsha Milan, Jasmin Hamid, Roy Azman dan Nazeera Sardi




Alif Haikal miliki paras kacak, pandai bergaya, memiliki senyuman manis yang mampu mencairkan hati gadis yang memandang, namun ada dua tabiat yang mencacatkan penampilannya. Pertama, Alif Haikal dan bantal busuk tidak boleh dipisahkan. Kedua, dia suka menggigit kukunya sendiri apabila dalam kesedihan ataupun buntu. Kedua-dua tabiat ini membuatkan dia sukar menemui cinta seorang gadis yang boleh menerima kekurangannya.

Saturday, 28 November 2015

Dinner : Yogood Gourmet Muesli

Assalamualaikum

Awak sekalian makan apa malam ni?

Disebabkan cik siti on diet (kononnya lah), so malam ni makan Gourmet Muesli dari Yogood la.

Letak susu, madu dan strawberry. Then biarkan dalam 30 minit macam tu, biar kembang. Baru la sedap makan. Kalau makan on time, tak berapa sedap. Dia rasa kering.

Dia tulis 40% nuts and fruits kan. Tapi aku rasa macam lebih ja. Serious sedap sangat. Kalau lagi banyak buah lagi sedap.


Macam mana boleh "ter" beli Gourmet Muesli ni?

Actually masa aku and mak aku pergi grocery shopping dekat Giant, aku ternampak la Yogood Gourmet Muesli ni. Disebabkan packaging dia nampak menarik tertarik kau memang da bomb, so aku beli la. Dan ditambah pula dengan mak aku punya support, maka masuklah kotak Yogood Gourmet Muesli ke dalam troli. Begitulah kisahnya. Hahaha

So now, healthy diet on. Tak boleh dah makan ikut sedap tekak dengan perut ja. Sebab berat aku dah naik mendadak sangat-sangat. Acana nak pakai baju pengantin nih. Eh..opsss.....heee...Bukan dalam masa terdekat ni kot. Hurm, ntahlah. Kita tunggu ja la encik B tu.

Ouh, by the way, Gourmet Muesli ni sedap sangat. Aku yang selama ni ratah cereal saja tanpa susu pun boleh suka Gourmet Muesli ni campur susu. Tapi kalau tak mau letak susu pun tak pa. Letak jus buah-buahan pun boleh jugak. Diaorang ada sediakan resepi yang korang boleh tiru.

Tapi aku punya suggestion, ikut ja tekak korang. Macam aku, memang tak suka langsung makan yogurt, so memang aku tak letak la. Boleh hilang selera makan aku kot. huhu

Korang makan apa malam ni? ce komen tengok. Hee

Segmen December Award & School Holiday Contest By Izzat Azhar

Hi Guys! Segmen Monthly Award by Izzat Azhar datang lagi, tapi kali ni ada sedikit kelainan. Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join!!

Segmen December Award ni agak berbeza dengan previous monthly award which is November Award sebabnya, kali ni Segmen ini besertakan dengan Contest dan bila sebut contest mesti ada hadiah kan dan hadiah hadiah yang ditawarkan oleh para para sponsor boleh dikatakan agak lumayan.


Haaa kan. Banyak jugak Hadiah yang ditawarkan kan? So apa lagi. Jom join bantu member sama member. Sambil tu boleh cuba cuba nasib kan. Mana tahu kut kut melekat satu hadiah tu. Untung! So yeah, Goodluck!

Nuffnang : Status Glitterati

Assalamualaikum

Status Glitterati Nuffnang tu sangat penting. Nanti la kita sembang kenapa Glitterati Status tu penting bagi seseorang blogger yang letak iklan Nuffnang di blog.

Sekarang ni apa yang penting adalah 

KENAPA AKU PUNYA STATUS GLITTERATI TAK MUNCUL PUN?


See, tak dak pun kan.

Maybe sebab aku dah lama sangat tak update dengan Nuffnang. Sampai Nuffnang berubah hati dengan aku sehinggakan Nuffnang menarik balik Status Glitterati aku. Sob3 (nangis cikgu BM aku baca ni. FAILED)

Takpa2. Dah hantar ticket pun kat Nuffnang, tanya pasai pa berubah hati.

Aku takut sebab semalam punya kes yang tetiba ada iklan sesat kat blog tu ja. So, now tunggu ja la Nuffnang nak reply apa.

Thursday, 26 November 2015

SINOPSIS : Tuan Anas Mikael

Assalamualaikum



Drama Tuan Anas Mikael mengisahkan tentang Tuan Anas Mikael yang telah diberikan tempoh tiga bulan oleh Puan Sri Tengku Anansa untuk mencari seorang wanita yang sempurna. Jika tidak, dia akan disatukan dengan calon pilihan Puan Sri, iaitu Safra Ariana yang merupakan cucu kepda Tun Akhiruddin.
Selepas dua bulan berlalu, Tuan Anas Mikael gagal mencari seorang yang sempurna. Dia kemudian membuat perancangan menjadikan Ayu Maisarah yang merupakan anak tukang cuci di rumahnya sebagai calon pilihan. Ayu terpaksa menjalani pelbagai latihan persiapan diri tanpa mengetahui tujuan sebenar Tuan Anas Mikael. Ayu Maisarah sekadar menurut kerana menyangkakan Tuan Anas Mikael ingin memilihnya sebagai pengurus projek di Krabi.
Dalam masa yang sama, Tuan Anas Mikael tidak mengetahui bahawa Ayu Maisarah sebenarnya menyimpan satu rahsia besar dan bersetuju dengan penyamaran tersebut kerana tidak mahu rahsia itu terbongkar.
Dalam tempoh penyamaran sebagai kekasih Tuan Anas Mikael, Ayu Maisarah mula jatuh hati. Namun Ayu Maisarah tidak mahu peristiwa lalu berulang kembali, jadi rasa cintanya itu tidak pernah diluahkan pada Tuan Anas Mikael.
Satu hari ketika di Krabi, Tuan Anas Mikael sendiri yang meluahkan rasa cintanya kepada Ayu. Tetapi Ayu menolak.
Apa akan terjadi kepada kesudahan kisah ini? Jangan lupa saksikan kisah penuh rahsia dalam Drama Tuan Anas Mikael pada bulan November nanti hanya di Saluran Astro Ria. (SUMBER)






TONTON : Tuan Anas Mikael FULL EPISODE

Assalamualaikum


JUDUL : TUAN ANAS MIKAEL
EPISOD : 16
TARIKH / MASA : November 2015
SIARAN : Astro Ria & Ria HD
PENGARAH : Raja Ahmad Alauddin
TERBITAN : Pena Creative Pictures Sdn Bhd
PELAKON : Aaron Aziz, Zara Zya, Wan Sharmila, Shah Rezza, Raja Ilya, Normah Damanhuri, Emmelia, Sarah Anne, Fazlina Ahmad Daud 

WATAK PELAKON

Aaron Aziz sebagai Tuan Anas Mikael
Zara Zya sebagai Ayu Maisarah
Wan Sharmila sebagai Miss Mikayla Haji Ebrahim / Kay

Wednesday, 25 November 2015

My skincare product : Clinique

Assalamualaikum

Hari ni Cik Siti nak share pasal my current skincare product. Kalau cakap tentang jenama Clinique ni, mesti ramai yang tau kan.

As u can see, this is my skincare product which is Clinique. Ada la tambah-tambah sikit apa yang perlu macam Oxy and Vietnam mask tu.

Cik Siti guna pencuci muka and toner yang untuk acne skin. And moisturizer just yang biasa punya.

Meh nak senaraikan :-
1- Clinique Anti-Blemish Solutions Cleansing Foam
2- Clinique Anti-Blemish Solutions Clarifying lotion (toner)
3- Clinique moisture surge (first moisturizer)
3- Clinique dramatically different moisturizing gel (current moisturizer. Sebab yang Moisture surge tu dah habis guna)
4- Clinique all about eye (eye cream)
5- Clinique Anti-Blemish Solutions oil-control cleansing mask

Cleansing foam baru habis. And dah beli lagi satu. Nampak tak betapa Cik Siti suka product ni.


Ni muka Cik Siti masa awal bulan Oktober 2015
 Nampak tak berketul-ketul kat pipi tu. Merah-merah delima pulak tu (hyperbola sangat).

Dan kat bawah ni pulak selepas sebulan lebih guna produk Clinique.
Cik Siti boleh nampak sendiri dia punya effect. Jerawat dah makin kecut. Sekarang just tinggal acne scar ja. Tempat yang dulu berketu-ketul penuh jerawat sekarang dah semakin kurang. Kalau korang tak berapa nampak perbezaan kat gambar kedua tu, mintak maaf sangat-sangat. Sebab camera kurang memuaskan. Tapi sapa yang tau muka cik siti yang dulu, yang berjerawat tu, tau la perbezaan dia.

Liang-liang roma dah semakin kecik. Kalau tak dulu, memang nampak jelas kot lubang-lubang kat muka tu.

Pesanan untuk korang diluar sana:-
Jangan la sebab nak berjimat punya pasal, korang beli produk yang murah. Bukan tak bagi support orang melayu (mostly orang melayu yang jual produk murah tu). Tapi selepas setahun aku suffer muka berjerawat yang sangat teruk, ni la yang aku nak pesan. Jangan jadi kedekut. Kang korang akan suffer lagi teruk. Spend lebih sikit tak pa, asalkan kita tau keberkesanan dia.

And, jangan cepat sangat ikut cakap orang. Lately ni kan aku tengok semua pakat dok tanya dalam Facebook, produk apa yang sesuai untuk masalah kulit berjerawat. Pastu korang akan perasan banyak ja komen-komen pasal produk yang diaorang jual. Or diaorang suggest. Please jangan la terikut trend pulak. Orang cakap ok, kita pun ok. Kaji dulu jenis kulit kita ni macam mana.

Kulit kita ni lain-lain tau. Maybe diaorang ok dengan produk tu, tapi kulit korang tak ok. So better, selidik dulu bahan-bahan yang digunakan or at least know your skin first.



Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman

Assalamualaikum

Klik banner utk join

Tamat 25 Nov 2015

Monday, 23 November 2015

Mini Giveaway by Myra & Ina

Hai assalamualaikum, 


klik banner

Syarat Penyertaan

1. Follow blog  Ina.
2. Wajib follow Instagram (jika ada) @flowery.dot
3. Like fanpage 

Senarai Hadiah

Sweatshirt 2x di Flowery.dot


 Shawl Hanis Zalikha 2x

Crispy choco jar 2x

Necklace 2x di flowery.dot
Pemilihan Pemenang

Blog;
Top Refferal & Random
Instagram; 
1. Like paling banyak
2. Tag paling banyak
3. Random

* Jika peserta melebihi 100 orang, hadiah akan ditambah


TAMAT 15 DEC 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...