Tuesday, 31 July 2012

paper doll

assalamualaikum....

korang tau tak benda ni??

namanya adalah PAPER DOLL....

aku masa dulu first time main benda ni...aku panggil PAPERDOM!!



hahahha

selalu beli benda ni kat kedai buku skola...hehehe...bila tak ada duit....aku buat sendri ja paper doll ni pakai kulit buku....=P


SEGMEN : Tambah Follower Blog Sampai 1000+

assalamualaikum....


kalau nak join...klik banner ye...

followers : 576

now cik siti tag :



tarikh tutup 31 OGOS 2012....

p/s : ada hadiah ok...hehe

Monday, 30 July 2012

olimpik : kebetulan atau sengaja?

assalamualaikum.....
korang da baca benda ni??
aku just nak share ngan korang......






::KEBETULAN ATAU SENGAJA::

HARAP SHAREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE..

PENGHINAAN KEPADA NABI MUSA A.S !!
...


LIHAT GAMBAR INI..INI ADALAH SEWAKTU PEMBUKAAN SUKAN OLIMPIK LONDON 2012..!

DICERITAKAN BAHAWA NABI MUSA A.S DIHANYUTKAN OLEH IBUNYA DI SUNGAI NIL KERANA BIMBANG AKAN TENTERA FIRAUN YANG AKAN MEMBUNUH MANA-MANA BAYI LELAKI YANG DILAHIRKAN PADA WAKTU ITU.
LIHAT GAMBAR INI SEORANG BAYI SEDANG TIDUR DAN DIBAWA SECARA PERLAHAN-LAHAN..
MENGGAMBARKAN BAHAWA BAYI TERSEBUT ADALAH MUSA A.S YANG SEDANG DIHANYUTKAN DIATAS SUNGAI NIL KETIKA WAKTU MALAM..
SELEPAS ITU DALAM GAMBAR INI MUNCUL PULA PATUNG SEOLAH-OLAH AHLI SIHIR YANG MEMEGANG TONGKAT..
KITA PERNAH DENGAR CERITA-CERITA MENGENAI NABI DAN RASUL KITA TERMASUKLAH NABI MUSA A.S..
NABI MUSA A.S MEMPUNYAI TONGKAT YANG MEMPUNYAI KUASA DAN ITU ADALAH MUKJIZAT YANG DIBERIKAN ALLAH SWT KEPADANYA..
NABI MUSA A.S JUGA MENGGUNAKAN TONGKAT ITU UNTUK MEMBELAH LAUT SETELAH MENDAPAT PETUNJUK DARI ALLAH SWT BAGI MENYELAMATKAN KAUMNYA BANI ISRAIL UNTUK MELARIKAN DIRI DARI DIKEJAR FIRAUN LAKANATULLAH.
DAN DENGAN KUASA ALLAH SWT LAUT ITU TERBELAH DUA DAN KETIKA FIRAUN MELINTASINYA LAUT ITU KEMBALI SEPERTI SEDIA KALA DAN MENENGGELAMKAN FIRAUN DAN PENGIKUTNYA.

GAMBAR INI ADALAH SATU PENGHINAAN KEPADA ISLAM UMUMNYA..
MEREKA MENGGAMBARKAN NABI MUSA A.S SEBAGAI AHLI SIHIR TERSEBUT..
DIKATAKAN KETINGGIAN NABI MUSA ADALAH 40 HASTA.

1 HASTA = 45.72 CM
40 HASTA = 1828.8 CM
1828.8CM = 18.2 M

BUKANKAN KETINGGIAN AHLI SIHIR ITU LEBIH KURANG 18 METER????
WALLAHUALAM..SEMOGA KITA TIDAK TERGOLONG DALAM GOLONGAN YANG MENGAGUMI ACARA PEMBUKAAN ITU KERANA PERCAYALAH BANYAK LAGI BUKTI-BUKTI UPACARA PENYEMBAHAN SYAITAN DAN PENGHINAAN KEPADA ISLAM BERLAKU PADA ACARA ITU.
CUMA KITA SEDAR ATAUPUN TIDAK SAHAJA.

INSYAALLAH LEPAS INI KAJIAN AKAN DIBUAT LAGI DAN AKAN DIBONGKARKAN.SEBARKAN KEPADA KAWAN-KAWAN YANG LAIN AGAR KITA TAHU BAHAWA MEREKA 
INGIN MEMANIPULASI DAN MENIPU KITA.
WALLAHUALAM.ALLAH MAHA BESAR.!

p/s : sorry ye CAPS LOCK....aku copy dari FB ni...

lovely lace

assalamualaikum....

aku saja nak bagitau kat korang...aku suka sangat barang kat lovely lace...comel je....hehehe...

hari tuu aku pegi jusco...and singgah sebentar di lovely lace....
then aku grab benda ni....


weee..puan emak belanja...heheh...
nak letak dalam kereta la...bagi wangi sikit......
bau dia pun comel gak (if u can imagine the cute smell..hehe)

Sunday, 29 July 2012

calon menantu "doktor"

assalamualaikum...

at first, aku nak bagitau....entry ni bukannya aku nak meletakkan diriku sebagai calon menantu ye.....

entry ni aku buat sebab........


ceritanya bermula dari petang tadi.....aku cerita kat puan emak yang cousin aku tengah serious dengan seorang mamat ni....mamat ni doktor.....aku cerita la macam mana diaorang kenal....sampai la abes....aku dapat information pun dari kakak cousin aku tuu (keranya cousin aku jugak la)....hahaha.....memang dari sumber yang boleh dipercayai la......

tetiba puan emak tanya kat aku....."mah(nama panggilan aku) tak mau cari doktor jugak ka?"

aku...terdiam...tak tau nak kata apa......errrrrr....sudahhhhh...mak aku nak calon menantu doktor jugak ka???

abes la..lepas ni boleh buat bisnes KLINIK KELUARGA.....hahaha....


p/s : mula aku pikir len............baca entry NI

kejadian 11 September 2001 dah disebut dalam Al Quran

assalamualaikum....
tadi cik siti terbaca ni kat FB...orang dok post2....aku dok baca2....hehehe.....

all about 11 September 2001




Siapa sangka Kejadian 11 september 2001 ini

terdapat dalam Al- Quran. Ternyata Allah telah

memberikan kabarnya 14 abad yang lalu tanpa

diketahui oleh manusia. Ini adalah salah satu

mukjizat Al-Qur’an yang telah membuktikan

kejadian pada masa yang akan datang. Tragedi

WTC ada dalam Surah At-Taubah Ayat 109 :



Terjemahan “Maka apakah orang-orang yang

mendirikan bangunannya di atas dasar taqwa

kepada Allah dan keridhaan-(Nya) itu yang baik,

ataukah orang- orang yang mendirikan

bangunannya di tepi jurang yang runtuh , lalu

bangunannya itu jatuh bersama-sama dengan dia

ke dalam neraka Jahannam. Dan Allah tidak

memberikan petunjuk kepada orang-orang yang

Zalim.” Disitu disebutkan keruntuhan sebuah

bangunan karena yang mendirikannya adalah

orang -orang yang zalim.



Pada Surah At-Taubah di atas telah disebutkan kata

ditepi jurang yang runtuh yang dalam arabnya

“JURUFIN HAR”. ulama tafsir dulu

menterjemahakan kata ini sebagai “tepi jurang

yang runtuh” ternyata 14 abad kemudian kata

tersebut menjadi nama sebuah jalan dikota New

York tempat berdirinya WTC, iaitu : Jalan JERF HAR.



Subhanallah !! Kita ingat kejadian Gedung WTC

runtuh pada tanggal 11-9-2001 . Mari kita lihat

beberapa kesamaan (yang mestinya bukan hanya

kebetulan semata-mata ) :



1. Tanggal 11 adalah tanggal terjadinya tragedi

WTC , apakah suatu kebetulan bila surat At Taubah

terletak pada juz ke 11 .



2. Bulan terjadinya tragedi itu adalah bulan

September (bulan ke 9) , apakah secara kebetulan

jika surat At Taubah berada pada urutan ke 9 dari

Alquran.



3. Tahun terjadinya tragedi itu adalah tahun 2001 ,

apakah secara kebetulan pula bila jumlah huruf

dalam surat At Taubah terdiri dari 2001 huruf.



4. Jumlah tingkat di gedung WTC ada 109 tingkat,

sekali lagi apakah mungkin kebetulan – berulang

sampai 4 kali – bila hal tersebut sudah tertulis

dalam Surah At Taubah ayat 109 .



SubhanAllah, Maha Suci Allah dan sungguh benar

Muhammad adalah Rasul-Mu ! Sungguh benarlah

firman-Mu : “Kami akan memperlihatkan kepada

mereka tanda-tanda ( kekuasaan) Kami di segenap

penjuru langit dan pada diri mereka sendiri,

sehingga jelaslah bagi mereka bahawa Al Qur’an

itu adalah benar. (Al Qur’an, surah Al Fushshilat 53)

Maha benar Allah dengan segala firman-Nya.



Allahu Akbar !

” Wallahu a’lam ﻢﻠﻋﺃ ﻪﻠﻟﺍﻭ



___________________________________________________




"Segmen : Menangi Hadiah Sophie Paris"..

assalamualaikum.....

segmen kali ni cik siti di tag oleh shera


kalau nak join, KLIK BANNER YE....

ni adalah antara barang2 sophie paris ni...


dan cik siti tag.....



ok??

tarikh TUTUP HARI NI (29 JULY2012)....so, jangan lambat k!!!

aktiviti selepas sahur : para pengomen....(review)

assalamualaikum....

ingat lagi entry aku yang INI??

kalau tak ingat, cuba tekan link tuu....

orang2 yang comment and bagitau apa yang diaorang buat selepas sahur adalah :

lokman cakap, dia selepas sahur dia blogwalking sambil tunggu subuh.....



cik natasha ni plak cakap dia akan buat entry and autopost kan entry2 tersebut jika dia tak dapat tido....hehhe...(lebih kurang cam cik siti la)


cik ainin kita plak cakap dia akan kemas2 dapur sebelum tunggu subuh...(rajin betull dia ni...)



chik as cakap kalau time hari biasa, wat kerja umah sikit2 n pastu get ready g kerja..n kalau hari biasa plak, uruskan umah dulu n pastu baru ler berblogging..he.he..



semua rutin sama ja...kemas umah...then melawat blog....perghhh....

tempah edit blog

assalamualaikum....

sekarang ni aku tengok ramai ja mempromote diri untuk buat tempahan edit blog orang.....and thanks sebab ada yang promote kat cik siti ni.....

tapi terima kasih ye...setakat ni, ok lagi la blog cik siti....bagi cik siti, cik siti lebih suka edit blog sendiri....lagi puas hati.....tapi tuu la...kadang2 masa tak mengizinkan...huhu....apa2 pun, korang (yg buat tempahan edit2 blog) tuu...teruskan usaha anda...mana tau...nanti boleh buat bisnes besar besaran...hehehhe


sorry awak

assalamualaikum....

sorry awak2......kepada yang comment entry2 cik siti, terima kasih ye....tak lupa juga yang menjadi silent reader di sini......hari ni agak busy sikit....shopping baju raya dengan family....tengah hari tadi pegi jusco.....malam plak gi uptown....

part pegi jusco tuu yang tak leh blah....banyak sangat dugaan....jalan sebelah Big Apple la...baskin robin la.....yang sangat2 kena tahan nafsu tuu adalah bila lalu kat sebelah kedai Kenny Roger's Roaster...fuhhhhhhhhh


kepada yang singgah and comment entry2 cik siti tuu, esok cik siti balas kunjungan korang ye.....sekarang nak rehat jap...sorry k....

Saturday, 28 July 2012

EMERGENCY CALL : ops BURMA....

assalamualaikum.....

korang tau pasal apa yang terjadi di BURMA sekarang??
jom baca ni.....



Welcome alls Muslim and non muslim citizens ....as we know Muslim in burma have been killed by buddhist citizens...
We as a Muslim should know about this...muslim in Burma are suffering now and waiting to be killed..
I hope all people can support us,,,
we are really really appreacite it...thanks a lot guys...

... XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Berita Terkini dari Burma;
1) 52 ribu umat islam disembelih dlm mase hanye 6 minggu

2) 22 buah masjid dibakar, sebahagiannyer dibakar bersame dgn jemaah ketika menunaikan solat

3) 60 buah kampung islam di bakar...

4) wanita dirogol sampai mati

5) jenazah umat islam tidak dibenarkan di ambil,di tanam..mereka akan humban dlm laut atau dibiarkan hingge di baham anjing2

6) kedai2 mkn tidak dibenarkan menjual mknn pd umat islam

7) sesiape yg betulkn kembali masjid yg dibakar td akn dihumban dlm penjara SERUAN JIHAD TELAH DIPANGGIL WAHAI SAUDARA SEISLAMKU...JGN ANDA ALPA DAN LEKA LG WAHAI UMAT ISLAMMMMM....MARI BERJIHAD...JIHAD ITU TUNTUTAN WAJIB BG UMAT ISLAM SEKALIPUN UTK ORG YG BUTA MATENYER....!!!!!!





sehubungan dgn itu..bg sesiape yg berdekatan shah alam dan yg hampir dgnnyer...kami perlukan BERAS,MINYAK DAN GULA untuk kami hantar pd sedare islam kiter di sane...WAHAI UMAT ISLAMMMMM...BESOK(28 July 2012) tolong hantar ke SURAU AR-RAHMAH SEKSYEN 8 SHAH ALAM krn ade lori yg akan bawak bekalan mknn ini ke pulau pinang...di pulau pinang brg akn dipindahkn ke atas kapal..kapal akn bertolak ker myanmar...stakat nih..hanye ni shj jln yg mampu kiter lakukan DEMI MANYAHUT TUNTUTAN JIHAD KITER...INFAQ KAN HARTE ANDA PADE JLN JIHAD FISABILILLAH...KERANE GANJARANNYER 700 KALI GANDE...tlg war-war kan..mudahan kiter dpt antar byk beras,gule dan minyak utk sedare islam kiter disane...amin ya ALLAH...




p/s : group ni (admin dia) yang buat event ni....so, apa2 sila la tanya diaorang....

gambar terlalu kecik...nak buat macam mana...saiz ni ja yang aku dapat cari..huhu...sob3








Friday, 27 July 2012

aktiviti selepas sahur....korang pulak?


assalamualaikum...

apa korang buat lepas korang sahur?? ha, jawab2.....jom komen kat entry ni bagi tau apa korang buat lepas bersahur.....


aku lepas sahur, aku cari idea buat entry...then di autopost kan keesokkan harinya....sementara tuu aku tunggu la azan subuh...then solat subuh.....

WHAT ABOUT U??

polis!!

assalamualaikum.....

polis and thief want to "jaga"...polis mati pencuri jaga....

sapa pernah men??hahhaha....aku bukannya nak cerita pasal permainan ok.....

aku nak cerita pasal polis......

korang pernah rasa macam ni tak???

"korang tengah drive...tetiba ada road block kat tengah jalan......ada la polis muka cengei (garang) semacam.....walaupun korang da bawa IC, lesen, surat nikah, sijil lahir, sijil kematian semua la korang bawak....but still korang takut ngan polis tuu....and tak tau kenapa"


pernah tak rasa macam tuuu???

aku selalu kot.....jumpa ngan polis ja....rasa takut semacam.....padahal bukannya bunuh orang ka...tak bawa lesen ka.....tapi still takut ngan polis......huhu...

memang polis ni ada bela apa2 ka?? (ok, aku men2 ja...satgi jadi kontroversi murahan plak)

Kapal Bunga Alpinia TERBAKAR

assalamualaikum....

orang cakap bawa kapal ni ada risiko dia.....tambah2 kapal tuu kapal tangki minyak....memang risiko tinggi kotttttt....
nasib baik la bapak aku bawa kapal kargo (ni pun takut gak...kot2 la ada bom dalam kargo tuu)....untung la bapak aku sekarang da pencen...fuuuhhhh...lega sikit la.....



LABUAN: Dentuman seperti guruh disusuli percikan api menggegarkan jeti Petronas Mega Methanol Labuan, di sini, apabila kapal tangki Bunga Alpinia meletup ketika sedang mengepam bahan api dalam kejadian berhampiran Pulau Eno, dekat sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian jam 2.30 pagi itu, seorang kru kapal, Sharil Azmi Baharudin, 28, ditemui rentung berhampiran jeti Petronas manakala empat lagi rakan mangsa, Muhammad Azrin Khansani, 20; Mohd Hanafi Kalil, 24; Zahari Hassim, 46, dan warga Filipina, Errol Calau-an Colangay, 32, masih hilang.
Harian Metro difahamkan, tiga petugas kapal yang cedera dikenali sebagai Ridwan Rahmatullah, 30; Mohd Faizal, 28; dan Chin Si Moi, 57.

Kejadian awal pagi itu menyebabkan kapal milik Malaysia International Shipping Corporation Berhad (MISC) itu musnah sama sekali selepas berlaku dua letupan kuat sehingga menggegarkan kawasan sekitar jeti berkenaan
.

takziah buat keluarga mangsa....yang hilang tuu hopefully dapat ditemui.....

believe it or not?

assalamualaikum....

sapa suka makan ais krim McD???
sapa suka makan McFlurry???

believe it or not.....

semalam first time aku makan McFlurry Oreo yang aku beli sendiri dan 100% dimakan oleh aku.....

(abes selama ni memang kau tak pernah makan ka cik siti oii?)

memang la pernah makan...awat la sengal sangat soalan tuu.....kau ingat aku ni ketinggalan zaman sangat ka??

tapi kalau aku makan mcflurry sebelum ni aku share dengan adik2 aku...tak pun ngan member2 aku....sebab aku punya favorite adalah sundae cone yang biasa....(jimat sikit)

sebab tuu la muka happy semacam...(abaikan background tuu...pic ni di snap secara tidak sengaja....lepas snap baru nampak background tak berapa nak cantik)

Nuffnangers who recently read your blog

assalamualaikum....

aku nak tanya sikit ni...blh dak?????
kalau tak boleh pun aku still nak tanya.............

"Nuffnangers who recently read your blog"


tuu apa maksudnya???

kalau aku pakai Google translator tuu jadi cam ni....

"Nuffnangers yang baru-baru ini membaca blog anda"

berdasarkan daripada google translator tuu....maknanya apa yang aku paham la "orang yang pakai nuffnang...yang membaca blog aku"....

bila aku buka nuffnang...then nampak benda ni.....
ha, cam mana tuu?? padahal aku tengok ramai yang comment kat entry aku tuu pakai nuffnang....

adakah diaorang hanya comment tapi tak baca entry??

MANA MUNGKIN MACAM ITU.....

so sekarang aku nak tanya...apa benda "nuffnangers who recently read your blog tu"???


Bank Islam : service

assalamualaikum....

kelmarin....adik aku sebok nak suruh aku teman dia gi Bank Islam....kami pi pun da kul 3 petang.....adik aku terlupa plak nak photostat surat tawaran dia....memang 3 kali jugak la aku gi pusing2 kat tempat tuu cari kedai photostat.....memang kali ketiga aku da putus asa da....rasa macam nak balik masa tuu jugak la.....then, cuba la nasib kat kedai Celcom yang hanya BERSEBELAHAN dengan Bank Islam tersebut......

nasib baik boleh....memang aku geram sangat2....pusing2 sampai 3 kali tengok, kedai untuk photostat dok ada kat sebelah tuu ja.....yang pak cik kat kaunter tuu kot la nak bagitau yang boleh photostat kat kedai Celcom tuu......

lepas photostat kena plak tunggu turn untuk di check borang2 diisi dengan betul....ok, time ni memang aku bengang gila la kan.......kami da beratur ikut turn...tiba2 ada sorang makcik ni datang potong line.....masa tuu tak pa lagi....aku tengok ja....apa yang pak cik kaunter tuu akan buat bila mak cik tuu serahkan borang dia.....mula2 pak cik tuu suh mak cik tuu tunggu sat....then sampai la giliran aku ngan adik aku...boleh pulak pak cik kaunter tuu pegi layan makcik tuuu....

ok, kalau nak kata borang makcik tuu diproses lagi cepat daripada borang2 adik aku...sebab tuu mak cik tuu dapat layanan yang sebegitu dan kami dapat layanan sebegini.....TAPI, macam mana plak kalau orang yang macam makcik tuu (orang yang amik borang cepat diproses) ramai....so, kami ni yang borang lambat diproses kena tunggu lagi ka???

pastu malam tuu pulak....cuba la nak register untuk Internet Banking.....memang aku rasa macam useless gila gi ATM malam2 semata mata nak gi dapatkan PIN code tuu....pastu bila balik umah.....try la register......try berapa puluh kali ntah....sampai la dia cakap "PIN retry exceeded".....mau tak bengang sat.....da try buat macam2 password da...still tak leh diterima....baca diaorang punya policy pun da banyak kali da....siap pakai Google Translator lagi....


lepas ni aku rasa malas da nak get involve dengan Bank Islam ni.....ayah aku pulak la take over masalah adik aku tuu......maybe diaorang akan respect orang lebih tua kot.....

tapi apa2 pun...kami ni PELANGGAN jugak....walaupun umur bukan la 30 tahun ke atas...tapi still kami PELANGGAN!!!




Thursday, 26 July 2012

iklan MELAMPAU

assalamualaikum....


melampau kah iklan ni?? tepuk dada tanya selera la....macam tak berapa nak patut la buat iklan cam ni.....macam tak ada perkataan lain ka? macam da abes modal ja......apa2 pun....korang judge la....then korang comment kat entry ni....


PATUT KE TIDAK??

tekanan darah aku

assalamualaikum....

lepas sahur tadi, aku jadi doktor sebentar untuk my family.....daripada nenek aku, mak aku....sampai la adik2 aku....semua aku check BP (blood pressure)....

abes BP aku sapa yang check?? of course la bukan aku.....hahahhaha

adik aku yang check......
sangat senang check blood pressure ni.....sampaikan adik bongsu aku yang umor dia 14 tahun tuu pun reti...heheh.....

yang ni digital punya sphigmomanometer....kat umah aku ada benda ni....yang ni senang sikit guna....budak2 pun reti guna benda ni....hehheheh



yang ni plak korang mesti pernah nampak kan kat bilik doktor......ni nama dia mercury sphigmomanometer.....(aku dulu msa kecik dok men lawan picit ngan adik aku....mercury mana paling tinggi dia la menang.....JANGAN TIRU AKSI NI YA WALAU DI MANA SAJA ANDA BERADA.....sesungguhnya mercury sangat BAHAYA)


p/s : tekanan darah aku NORMAL....korang pulak bagaimana? hehhe

Wednesday, 25 July 2012

Ustaz Kazim menasihatkan DS Rosmah supaya berTUDUNG!!

assalamualaikum....

jom tengok video ni.......


bagus ustaz ni....semua orang takut nak tegur kan kan kan(cakap belakang boleh la).....sekarang da ada yang menegur.....=)


wordless wednesday : buka puasa (LAWAK)

assalamualaikum....

memandangkang hari ni hari Rabu...so, hari ni sinonim dengan Wordless Wednesday ye dak???


pun boleh cenggini....-_-"



kelebihan bersahur

assalamualaikum...

kalau aku ni panggil sahur tuu soq (bahasa orang utagha...)...hehe

korang tau tak apa kelebihan sahur??

sahur ni membezakan puasa orang Islam dengan puasa orang Yahudi dan Nasrani (ahli kitab)....Hal ini disebut dalam sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, yang bermaksud : “Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur.

Sahur adalah satu rahmat dan berkat yang dikurniakan Allah ke atas umat Islam. Anjuran bersahur itu dapat dilihat lagi dalam hadis Nabi bermaksud: “Makanlah sahur, sekalipun dengan seteguk air.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban)...dah kalau malas sangat nak masak tuu, minum air suda...


Dalam hadis lain, kelebihan ke atas orang yang bersahur itu ialah seperti sabda Rasulullah bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikatnya mengucapkan selawat (berdoa dan memohon daripada Allah akan keampunan dan keredaan) ke atas orang yang bersahur.” (Hadis riwayat At-Tabrani)

.
Selain disunatkan bersahur kita juga disunatkan untuk melambatkan waktu bersahur itu kerana amalan itu dilakukan oleh utusan Allah dan sahabat. Imam Ahmad meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sentiasa umatku dalam kebaikan selama mereka mahu bersegera berbuka puasanya dan mengakhirkan makan sahurnya.”...ha, kepada sesiapa yang suka makan sahur awal2 dalam kul 12 malam tuu, sila jangan buat demikian....makan sahur kalau boleh lagi 15 minit nak abes waktu sahur...ok??


so dengan ini, sesiapa yang tak suka bersahur tuu paksa la diri supaya suka ok...sebab sahur tuu bukannya memudaratkan tubuh badan korang pun......




perkahwinan diatur oleh keluarga?

assalamualaikum....

best tak?? sapa yang kat sini pernah kahwin dengan pilihan keluarga???


aku dok baca novel melayu banyak sangat....
sampaikan ada hari tuu pi kat umah member ayah aku terbawak bawak angan-angan mat jenin ni....hahahhaha
diaorang ada anak lelaki....sama umoq kot dengan aku....
pun amik medic....but dekat Mesir if not mistaken la.....

yang aku ni, mak cik tuu baru tengok aku,....aku da mula pikir lain....hahahahhahaha...pikir yang dia nak jodoh kan aku dengan anak dia....haish.....bahaya kalau imagination tinggi menggunung macam tuu.....


pastu, ada sekali tuu member ayah aku jugak la (banyak betul member ayah aku ni)....tanya aku umoq berapa dah? and ayah aku bagitau la da 20 tahun (last year k benda ni jadi).....then dia kata, ouh...da besaq rupanya....dulu kecik ja mak cik tengok....sekarang da besaq...boleh la nak masuk minang.....

aku time tu OHMAGOD!! betul ka??!!! (orang men2 aku boleh dok amik serious...ye la....bab kahwin ni mana boleh main2 ye dak)


aku tau...benda macam tuu takkan terjadi (berpijak la di bumi yang nyata cik siti oiii)....sebab parents aku suh aku belajar dulu...then kerja....then baru pikir pasal kahwin2....(nak tunggu abes belajar pun dalam 4 tahun....nak kerja lagi paling kurang 2 tahun la...so total up 6 tahun lagi baru aku boleh kahwin)....umo aku time tuu da 27 tahun......ok la kan....da matang....tapi kalau jodoh aku sampai awal...tak leh nak elak kan kan kan kan.....(gatai nak kahwin la cik siti ni)....


tapi apa2 pun ok pa kalau kahwin awal.....boleh elakkan maksiat ye dak?? dan juga dituntut dalam Islam suh anak dara cepat2 kahwin bagi mengelakkan fitnah...=)



fakta tentang Vampire


assalamualaikum....
sapa tak tau apa itu vampire, sila buat2 tau ye.....(tuu memang sah2 tak tengok cita twilight)...

okok....nak tau fakta pasal vampire???
jom baca ni



vampire dikaitkan dengan kelawar, naga dan wanita cantik. Vampire perkataan dipercayai telah diperolehi daripada vampire sama ada Hungary (sihir) atau upior Turki (sihir) atau dari nosophorus Yunani (pembawa wabak -). Sekumpulan Vampire disebut sebagai klac, kumpulan wanita, atau puak.


Beberapa cara yang biasa orang mengikuti menyimpan Vampire jauh ialah: mereka meletakkan benih sawi di ambang atau tergantung bersih menangkap ikan pada tingkap mereka menyimpan Vampire sibuk mengira biji benih atau lubang bersih nelayan itu sehingga matahari timbul. Pada zaman purba di Eropah, batu monumen biasanya dipanggil kuburan besar telah dibina di atas kubur untuk hentikan Vampire daripada datang kembali.


vampire tidak sentiasa mati, mereka adalah orang yang hidup menderita dari jenis penyakit. Penyakit ini dipanggil PORPHYRIA atau dalam kata-kata umum sebagai "penyakit vampire" atau "penyakit Dracula". Gejala-gejala umum penyakit ini adalah ketidakselesaan pada cahaya matahari atau rambut dalam kuantiti yang besar di seluruh badan. Dalam kes-kes yang teruk, pesakit mungkin mempunyai kotoran coklat kemerahan pada gigi dan akhirnya jadi gila. Masalah kesihatan ini adalah disebabkan oleh haematodipsia, hemeralopia atau sensitiviti kepada cahaya matahari yang disebut sebagai buta hari.


Vampire terkenal diketahui adalah Count Dracula, dan lain-lain vampire benar yang dikenali untuk kecantikan dan tarikan adalah Countess Elizabeth Bathory. vampire mempunyai citarasa dan tabiat yang berbeza. Mereka sangat suka darah, kulit, daging, kuku dan tulang. Sesetengah tumbuh rambut putih; penampilan perubahan dan malah boleh terbang.


Sebelum agama Kristian berkembang bawang putih, loceng, besi, benih, penyodok, pokok Rowan, cawangan hawthorn, garam, pudina, air yang mengalir dan lain-lain telah digunakan untuk menyimpan Vampire jauh tetapi selepas kedatangan agama Kristian air penghalau termasuk salib Vampire ', suci dan Ekaristi wafer.






teks di atas aku ada ubah sikit2...bagi korang paham dengan detail.....
SUMBER



penyakit PORPHYRIA tuu memang benar2 wujud....tak percaya? sila search google...and kat bawah ni aku share ngan korang beberapa gambar pesakit PORPHYRIA





wordless wednesday #1

assalamualaikum...

aku dok ingat hari ni hari selasa....rupa-rupanya da hari Rabu da....huhu....

memandangkan ni adalah autopost (keranya aku buat post ni semalam).....dan memandangkan jugak sekarang ni internet aku problem.....aku just nak post perasaaan aku ketika ini....-_-"

boleh cam tuu??





Tuesday, 24 July 2012

ramai daripada kita bukan ISLAM

assalamualaikum....

entry sebelum gi tarawikh.....pendek ja entry ni....harap korang paham la ye....

ramai daripada kita yang bukan ISLAM.....

tapi ramai yang ILAM....(sebab tak bangun subuh)
ramai yang ISLM....(sebab tidur petang)
dan ada yang          (sebab tak solat langsung)


tak paham eh??
ok, meh aku terangkan......

I = Isyak
S = Subuh
L = Lohoq (orang tua2 panggil zohor)
A = Asar
M = Maghrib

paham dah?????

complete kan....ISLAM dengan solat-solat fardhu memang tak lari la.....kalau tak cukup waktu kita menunaikan solat, rasanya ISLAM kah kita?? yang tak menunaikan solat langsung tuu?? macam mana plak??


pikir-pikir kan la...dan selamat beramal....

contest : free pashmina by Rizal

assalamualaikum.....

weh...korang nak free pashmina?? (ada pulak orang nak bagi free free ja pashmina tuu kan kan kan)...

memandangkan cik siti ni "hantu" pashmina......so, cik siti join la contest ni.....

contest ni di buat oleh rizal....


kalau nak join klik banner ye....

cik siti pertaruhkan pantun ni.....

ketupat rendang tidak di lupa..
kuah kacang paling cik siti suka....
buat pantun selamat hari raya....
untuk dapatkan free pashmina...



semua pakat buat segmen / contest dengan syarat kena buat pantun...memang trend ke apa skrg ni??

=)

SEGMEN SIMPLE AYUEJEAN : JUADAH WAJIB RAMADHAN

assalamualaikum....

cik siti join lagi segmennnnn....
hhehehe...
kali ni dari akak ayuejean...


kalau nak join...klik banner ye....




ni la JUADAH WAJIB cik siti...
juadah lain tuu memang ada....tapi bertukar la setiap hari....
kurma ni ja yang setia di hati...

Pencarian Super Bloglist 2nd Half Year 2012 by Blog Fadzmie.

assalamualaikum.....

jom join bloglist lagi...
hehehehhe



kalau nak join, sila klik banner ye......


tarikh tutup 1 OGOS 2012 ok....

p/s : kepada tuan punya segmen(fadzmie), cik siti letak awak dekat "link Exchanger" cik siti yang kat sidebar tuu ye....hehhehe

tutorial : letak "REPLY" dekat ruang comment...

assalamualaikum....

memandangkan sekarang ni ramai yang comment kat entry2 cik siti....and kadang2 ada tanya balik soalan kat cik siti...tapi cik siti tak tau cam na nak reply comment2 diaorang tuu...huhu...(pity me).....

maybe aku agak ketinggalan sikit.....tak pa ketinggalan daripada tak tau langsung kan kan kan....hhuhuhu

so sekarang aku nak buat tutorial letak "REPLY" dekat ruang comment cenggini.....


nampak???

sila ikut step k.....

1- template >>> edit HTML >>> tick kat expand widget template....

2- ctrl + F and cari code ni....

<data:commentpostedbymsg>

atau kod
<data:commentpostedbymsg/>

atau kod
<dd class='comment-footer'>

da?

3- bila da jumpa code tuu...paste code ni kat bawah dia....

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

*** "masukkan ID blog disini" korang amik kat sini blog ID korang...
layout >>> tengok link kat atas....
klik gambar untuk tumbesaran ok.....

korang copy number2 tuu then gantikan dengan "masukkan ID blog di sini:.....
perkataan "BALAS" tuu plak boleh la korang gantikan dengan "REPLY" or apa2 ja la yang korang nak letak.....



4- preview dulu...kalau tak da error then baru save....(kalau korang nak tengok berkesan or tak....lepas korang preview..korang save...then korang view blog korang....then korang klik tajuk entry korang yang ada orang comment kat entry tuu.....lepas tuu tengok kat bawah orang comment tuu ada ke tidak "reply" / "balas" tuu)

SELAMAT MENCUBA ye....


credit to : syamira firdaus






semua pasal tandas

assalamualaikum.....

tadi pagi selepas sahur idea ni datang secara tiba2....huhu.....

aku tak suka pergi public toilet....
sebab??

- bau dia yang tak menyenangkan....
- flush rosak.....
- sangat2 kotor.......

tapi aku akan pergi jugak kalau ada emergency yang memang tak boleh nak tahan da...kalau tahan, memang naiya ja nanti....hehe....

sistem flush ni aku rasa Malaysia kena memperbaiki lagi la.....
sebab???

sebabnya ialah....sistem flush yang sedia ada ni makan masa untuk air penuh dalam tangki tuu....
cuba kalau orang beratur panjang kat sesebuah toilet tuu....then sebelum korang, da ada orang guna toilet tuu...then dia flush...korang rasa masa korang nak flush nanti sempat tak air tuu penuh tangki??? nehi nehi nehi...tak sempat punya la......pastu korang pun tak flush....then apa yang aku terjadi kepada orang seterusnya???? terpaksa la bau sisa buangan korang...euuuwwwwww.....tapi tak pa la kan...kena kat orang lain.....cuba kena kat batang hidung korang sendiri....kalau aku, memang sanggup tak pi toilet da kalau aku boleh tahan.......

tuu kira ok lagi la kalau flush tak rosak.....kalau flush rosak tuu memang sangat2 naiya laaaaaaa.....


di sini, sebagai rakyat Malaysia....aku nak sarankan supaya kontraktor2 yang dapat tender untuk buat tandas ataupun interior designer yang nak hias tandas tuu tolong la pilih sistem flush yang up-to-date....ok????

untuk memberi keselesaan kepada para pengguna.....


ouh satu lagi.....kita ni di negara Islam.....tolong la letak paip air berdekatan dengan jamban tuu......senang nak cuci apa2 yang patut.....sebab hari tuu aku pergi Time Square...hanya 2 partition ja yang ada air paip...yang lagi 3 tuu tak ada....so, lane yang ada air paip tuu ja la yang panjang.....-_-"

and seingat aku...kat Gurney Plaza pun sama jugak la.....kalau buatnya masa tuu orang tuu tengah sakit perut sangat2 tinggal sikit lagi ruang untuk melepas.....tambah pulak dengan dia first time pergi kat situ.....memang aku rasa lepas pada tuu dia takkan pi da kot......tak pun lepas tuu, dia akan masuk setiap tandas...dan mencatat dalam buku notanya tandas mana yang ada air paip.....


burung merpati : BAHAYA

assalamualaikum....

korang kenal ke tidak burung merpati??

najis burung ni memang boleh membawa penyakit kat kita....
cik siti kalau pegi mana2 and ternampak ada najis burung (tak kesah la burung apa pun...bukannya ada cop ni najis burung merpati)...mesti tutup hidung....

hal ini adalah kerana najis burung mengandungi sejenis spora yang bernama "histoplasma kapsulatum"....
nama nya pun spora...so dia tersebar melalui udara la....

yang kita ni dok syok ja bernafas kan kan kan...sebab kita tak nampak spora tuu....ce kita nampak...confirm punya la kita tahan ja nafas kan kan kan.....

penyakit2 yang boleh dijangkiti daripada spora ni adalah meningitis dan juga histoplasmosis....(sila tanya encik google yer berkenaan dengan penyakit ini)....


so, kalau umah korang tuu adalah tempat untuk merpati duduk bertandang......pastikan la, najis burung tuu di basuh setiap hari......jangan buat sambil lewa ja k.....


p/s: tadi masa aku tengah cari info2 pasal ni...aku terbaca satu entry dari seorang blogger ni.....memang lawak abes la dia cerita pasal burung merpati cucu dia.....

nak baca?? klik SINI......

ni la akibatnya makan Vitamin C

assalamualaikum....

tadi lepas sahur aku makan la supplement.....antara supplement yang aku makan ialah multivitamin (dalam satu tablet tuu ada semua vitamin ada dari A sampai la Z.)..then makan calcium plak....and akhir sekali aku amik Vitamin C......Vitamin C ni tak boleh telan....kena isap2....


nak tau apa jadi kat aku selepas 10 minit aku isap2 Vitamin C tuu?????

berlari lintang pukang la aku ni ke toilet....memang sangat men"digest" kan la Vitamin C ni...abes semua apa yang aku baru makan sahur tadi keluar....huhu....

nasib baik tak terasa lapar.....tapi apa yang aku rasa, perut aku ni rasa clear la sikit daripada tadi sergah semacam ja....nak duduk pun tak senang....hehehe....


ceramah : berdoa selepas solat

assalamualaikum...

semalam ada ceramah dekat surau aku tuu......lepas tarawikh la.....

sebelum aku cerita lebih lanjut pasal ceramah tuu....aku nak tanya korang.....

"korang baca doa tak selepas solat?"

ada yang baca doa and ada yang tak kan kan kan....selalunya kaum lelaki la yang tak baca doa tuu....sebab apa yang aku nampak la...lepas ja solat, terus dengar tapak kaki keluar....and bunyi tuu datang dari arah depan (tempat solat lelaki)...tapi tak tau la plak...kot2 ada perempuan yang tak baca doa selepas solat.....

apa sebab kita baca doa selepas solat???

sebab kita nak mintak pertolongan kan kan kan???? betul tak???

ustaz yang bagi ceramah tuu cakap...sapa yang tak berdoa selepas solat, sila jangan baca sampai abes ayat ni.....

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ

surah al-fatihah ayat 5
yang bermaksud

Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan.

tapi bagi yang tak baca doa lepas solat tuu, memang tak layak la baca sampai abes ayat tuu....berhenti sampai "hanya Engkau yang kami sembah".....

ayat tuu memang kita tak boleh berhenti sampai إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ....(apa yang aku highlight saja)
kalau berhenti, kita kena baca balik dari mula ayat tuu......

so maknanya di sini...kita WAJIB mintak pertolongan dari Allah...kalau bukan Allah, kat sapa lagi kita nak mintak...betul tak?? baca doa tuu pun bukannya amik masa lama sangat pun.......

kita boleh mengadap laptop, TV segala sampai berjam jam...takkan nak baca doa tak sampai 5 minit tak boleh....


selepas menelaah hukum2 berdoa selepas solat....
berdoa selepas solat tuu adalah mengikut sunnah...kalau tak buat tak batal pun solat kita...
tapi tak salah pun kan nak luangkan seketika untuk berdoa?
tapi kalau da emergency sangat2 tuu, tak apa kalau kita beredar terus......

wallahualam...

kalau nak tau lebih lagi, sila baca kat SINI.....dan juga tanya ustaz kat tempat anda untuk mendapat kepastian pasal ni ok.....


p/s : kalau korang nak kongsi2 kat comment entry ni pun boleh...memang aku menunggu korang comment pasal ni....sebab kalau pasal agama ni, memang kena selidik dalam2 dulu.....ada yang sahih ada yang tak.....kot2 la aku tulis benda yang salah ka...kan kan kan...harap ada orang pebetulkan la.....

Monday, 23 July 2012

nak cepat kaya dgn blog, says n churpchurp

assalamualaikum....

entry ni cik siti buat selepas ada anonymous comment kat entry cik siti yang pasal cash-out semalam cik siti buat yang bernilai RM50......

cik anonymous ni cakap.....

klik gambar untuk tumbesaran ok.....


apa2 pun thanks la cik anonymous kerana comment....aku buat duit guna says bukannya untuk support family aku yang aku nak dapat beratus ratus sekali cash-out...cukup la bagi aku RM50 tuu.....RM50 tuu da kira banyak da.....boleh aku buat duit belanja selama seminggu....

blog, says ngan churpchurp yang aku join hanyalah untuk aku buat duit tabung.....bukannya aku buat benda ni sebagai pekerjaan yang akan dapat duit sampai beribu ribu....berpuluh puluh pun da ok......

and aku buat entry pasal cash-out aku hari tuu pun sebab ada orang tanya kat aku macam mana nak cash-out says....at the same time earning aku pun da cukup RM50...so tak salah kan aku tunjuk macam mana....

aku bersyukur sangat dapat RM50....sebab sebelum ni aku bermula dengan tangan yang kosong....buat blog ni pun, aku mana keluarkan modal...so apa yang diberi, yang tuu da memadai.....

kalau korang nak cepat kaya, blog, says and churpchurp bukan la penyelesaiannya......sebab benda2 ni korang kena usaha baru boleh dapat rasa duitnya...kalau tak, memang takkan dapat apa2 la......


apa2 pun, aku rasa aku nak ubah setting comment ni.....anonymous tak layak untuk comment kat entry2 aku....kau tak tunjuk siapa kau, tetiba nak kritik entry aku buat plak....


kau nak kritik, kau bagitau siapa kau....then, u deserve to critic my writing...if not, get lost la.....


p/s : aku tak kesah korang2 (yang ada nama) nak kritik, nak comment nak apa ja kat entry aku....tapi please letak nama then u can comment....seriously aku tak marah kat korang yang selalu comment entry2 aku ni...aku marah kat anonymous yang datang dari mana entah, tiba2 nak kata aku nak show off bagai aku punya earning tuu....memang sorry to say la...anonymous do not allowed to comment at my entry....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...