tutorial : letak "REPLY" dekat ruang comment... | Cik Siti

Tuesday, 24 July 2012

tutorial : letak "REPLY" dekat ruang comment...

assalamualaikum....

memandangkan sekarang ni ramai yang comment kat entry2 cik siti....and kadang2 ada tanya balik soalan kat cik siti...tapi cik siti tak tau cam na nak reply comment2 diaorang tuu...huhu...(pity me).....

maybe aku agak ketinggalan sikit.....tak pa ketinggalan daripada tak tau langsung kan kan kan....hhuhuhu

so sekarang aku nak buat tutorial letak "REPLY" dekat ruang comment cenggini.....


nampak???

sila ikut step k.....

1- template >>> edit HTML >>> tick kat expand widget template....

2- ctrl + F and cari code ni....

<data:commentpostedbymsg>

atau kod
<data:commentpostedbymsg/>

atau kod
<dd class='comment-footer'>

da?

3- bila da jumpa code tuu...paste code ni kat bawah dia....

<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID blog disini&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>BALAS</a></span>

*** "masukkan ID blog disini" korang amik kat sini blog ID korang...
layout >>> tengok link kat atas....
klik gambar untuk tumbesaran ok.....

korang copy number2 tuu then gantikan dengan "masukkan ID blog di sini:.....
perkataan "BALAS" tuu plak boleh la korang gantikan dengan "REPLY" or apa2 ja la yang korang nak letak.....



4- preview dulu...kalau tak da error then baru save....(kalau korang nak tengok berkesan or tak....lepas korang preview..korang save...then korang view blog korang....then korang klik tajuk entry korang yang ada orang comment kat entry tuu.....lepas tuu tengok kat bawah orang comment tuu ada ke tidak "reply" / "balas" tuu)

SELAMAT MENCUBA ye....


credit to : syamira firdaus






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...