adab-adab masuk masjid / surau | Cik Siti

Monday, 23 July 2012

adab-adab masuk masjid / surau

assalamualaikum....

sekarang ni bulan puasa....and also ramai jugak yang pergi masjid atau surau untuk menunaikan solat sunat terawikh kan kan kan???

korang tau tak, nak masuk masjid atau surau ni ada ADAB2 dia????

kalau tak tau, meh sini nak share.....


- masuk dengan mendahulukan kaki kanan (jangan masukkan kaki kanan ja....kaki kiri lupa plak nak bawa masuk...haish....hahha)
- mengucap salam kepada orang yang berada dalam masjid
- kalau masuk masjid , menunaikan solat tahiyatul masjid (kalau pegi surau tak payah buat)
- tidak melakukan perkara sia-sia (macam sembang2 kosong)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...