girls : lendir coklat ketika berpuasa | Cik Siti

Friday, 10 August 2012

girls : lendir coklat ketika berpuasa

assalamualaikum....

entry ni perihal perempuan ok....and for boys, if you still wanna read this, it's up to you la...maybe you can share it with your girl friends or maybe your wife someday.....

coklat di sini bukannya kek coklat mahupun chocolate yang kita suka makan tuu...-_-" 
but this is cecair yang keluar dari faraj (vagina) yang berwarna coklat...it just like "lendir" macam tuu la...perempuan mesti tau benda ni....but for boys, I am not sure la yang korang akan paham or tidak benda yang aku cakap and apa yang aku akan cakap sebentar lagi...huhu...

takpa2....just keep reading...

pernah jadi tak kat korang(perempuan) benda cam ni?? tambah2 ni pulak bulan puasa kan kan kan....ada tak yang di antara korang (perempuan) still ragu-ragu dengan puasa korang disebabkan oleh hal ini???



Apabila seorang perempuan melihat cecair putih atau kuning (yang keluar dari rahim selepas tamat haid), dan dia tahu dia sepatutnya suci buat masa itu, maka dia perlu berniat untuk puasa pada malam sebelumya dan harus meneruskan puasa.
Jika dia tidak pasti bila hari dia benar-benar suci, dia perlu memeriksanya dengan kain putih atau tisu. Jika ia bersih, maka teruskan puasa. Jika ia mula berdarah semula sama ada mengalir ataupun tompokan sahaja, maka dia perlu berhenti berpuasa selagi mana dia berada dalam tempoh haid (Fatwa Lajnah Daimah, 10/154)
Jika tidak berdarah sehingga Maghrib dan dia terus berpuasa seperti yang telah diniatkan pada malam sebelumnya, maka puasanya sah. Jika seorang perempuan merasa pergerakan darah haid dalam badannya tapi ia tidak keluar sehingga terbenam matahari, puasanya sah dan tidak perlu diganti. Jika darah haid atau nifas berhenti waktu malam dan dia berniat puasa, namun tidak sempat mandi wajib bila fajar (azan Subuh) menjelang, puasanya masih sah menurut semua ulama. (Fath al-Bari, 4/148)
Begitu juga, jika seorang wanita tahu haidnya akan datang kesokan harinya, dia masih boleh teruskan niat dan berpuasa. Dia tidak perlu buka puasa melainkan dia betul-betul melihat darahnya.


paham tak wahai kaum hawa???
kaum adam, kalau tak paham tuu tak pa la....
kaum hawa ni..kena paham la ye bab-bab ni...sebab ini berkaitan dengan diri kita.....

sharing is caring.....(tapi jangan la dok gatal nak share husband orang plak kan)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...