TIPS : untuk KAKI | Cik Siti

Saturday, 30 June 2012

TIPS : untuk KAKI


korang mesti selalu jaga muka ja kan kan kan....kaki mesti korang tak jaga......mesti bau busuk la....mesti kering la....betul tak apa yang aku cakap ni??? tak betul ka???

tak pa la....malam ni aku just  nak share ngan korang pasal kaki...(bukan nak share kaki aku k....)nak share tips untuk penjagaan kaki......



  • Rendam

    Siapkan baskom berisi air hangat yang ditambah cairan antiseptik atau garam mandi. Cairan antiseptik akan mencegah bakteri berkembang. Merendam kaki dengan air hangat dapat menjadi cara untuk relaksasi sekaligus untuk menjaga kaki tetap sehat.
  • Gosok 

    Dengan menggunakan sikat khusus (kaki pun ada sikat ok), gosok kaki secara keseluruhan. Menyikat kaki bertujuan mengangkat kotoran dan sel kulit mati sehingga kaki terlihat lebih cerah dan kaki dapat bernafas dengan leluasa.
  • Scrubbing  (kau jangan ingat muka ja boleh di scrub...KAKI pun boleh k)

    Melakukan scrub untuk kaki dapat dilakukan dengan menggunakan batu apung, buah lemon atau alat penggosok yang menyerupai batu apung. Ini akan membantu kaki terhindar dari kapalan.
  • Keringkan

    Pengeringan kaki dilakukan dengan dengan cermat termasuk pada sela-sela kaki. Jangan biarkan kaki dalam keadaan lembab karena akan menjadi tempat favorit berkembangnya jamur.
  • Gunakan Krim (aku letak lotion johnson's baby ja....tapi orang cakap vaseline pun ok gak)

    Anda bisa menggunakan beberapa krim agar kaki menjadi sehat. Agar terhindar dari kaki yang kering, gunakan pelembap pada kaki. Jika ada masalah khusus pada kaki, seperti kapalan atau jamur, gunakan krim khusus untuk menyembuhkannya. Anda juga dapat menggunakan krim khusus untuk mengangkat kutikula agar mudah diangkat. Gunakan krim atau pelembap sambil memijat kaki agar pelembap dapat bekerja maksimal. Hal ini juga akan membuat kaki menjadi mulus.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...