dead sea facts... | Cik Siti

Saturday, 23 June 2012

dead sea facts...


hye everybody......i bet u already know about dead sea.....
and if those who never know or maybe tau sikit2....lets check this out!!!




dead sea adalah tasik air masin yang terletak di sempadan Jordan dan Tebing Barat...dead sea atau dikenali juga sebagai LAUT MATI ni adalah yang kedua terMASIN di dunia.....
yang pertama adalah "Laut Asal di Djibouti, Afrika"....

ok, kalau nampak pic yang first tuu, ada orang tengah syok landing atas air tuu kan.....sebenarnya air tasik ni terlalu masin sampai kita boleh terapung atas dia.....(bukan macam kita terapung biasa.....sebab sesetengah orang takkan boleh apung kan diri dia dalam air...) tapi kalau kat Laut Mati ni, semua orang pun boleh terapung....


hal ini adalah kerana, air masin ni mempunyai density yang lebih tinggi berbanding air biasa.....so, lagi masin air tuu, lagi density tinggi.....so makna kata, kita manusia yang masuk dalam air tuu, akan auomatik terapung....


nak tau lagi pasal laut mati ni, klik SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...