facts about SPERM | Cik Siti

Monday, 25 June 2012

facts about SPERM


hye people.....
kalau tak silap aku, masa form 3 and form 5 belajar pasal reproductive system ni kan kan kan....

korang tau tak, kenapa lelaki punya ehem ehem di luar manakala perempuan punya di dalam???

hal ini disebabkan oleh reproductive system lelaki ni sensitive dengan suhu....makna kata, pengeluaran sperm akan terjejas kalau dia berada di dalam badan manusia....kiranya at 37 degree celcius, sperm tak leh produce dengan normal....sperm ni kena dalam keadaan room temperature.....sebab tuu la lelaki ni, tak digalakkan berendam dalam air yang agak panas dalam jangka masa yang lama......


and pernah dengar pasal Cryptochidism tak????
cryptochidism ni, testes tak ada dalam scrotum.....abes ada kat mana???? dia ada kat dalam badan......sebab sebelum testes tuu ada kat scrotum, dia bermula dalam badan....tuu korang kena belajar development of male reproductive system.....

orang yang berpenyakit cryptochidism ni, selalunya infertile.....

korang kalau nak tau lagi pasal crytochidism ni, search la kat google.....

FAKTA PASAL SPERM....
1- sperm can only move forward...not backward
macam shark jugak....

2- sperm memerlukan 2 1/2 bulan untuk mature...
3- pemakanan pun akan memberi kesan kat sperm....so makan la makanan yang berkhasiat ya wahai lelaki2 di luar sana.....

nak tau lagi pasal fakta ni????
tekan SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...