50 FAKTA tentang badan manusia | Cik Siti

Monday, 18 June 2012

50 FAKTA tentang badan manusia


1- tau tak, masa kita hidup ni, kita akan produce air liur (saliva) yang cukup untuk penuhkan 2 kolan renang...tau tak saliva ni penting...kalau dia tak dak, kita tak dapat rasa apa2....

2- sel yang terbesar dalam badan manusia ialah female egg (ovum)....dan sel paling kecil ialah sperm.....ovum tuu blh nampak dengan mata kasar.....and my teacher said, cuba kita amik ball pen, dan buat titik..or just dot ala macam titik noktah tuu....besar tuu la ovum....so imagine la, how small the sperm.....

3- nak tau muscle apa yang paling kuat????? it's our TONGUE!! wow kan....

4- badan kita produce acid dalam perut.....dan kenapa perut kita tak dissolve oleh acid ni???? sebab perut kita akan selalu buat layer baru untuk perut.......kalau dia tak buat layer baru, memang sah2 la da tak dak perut kita...hehe

5- semua orang ada bau tersendiri....tapi identical twin, blh bau yang sama.....



ni random aku pilih dari SINI....
so, sapa2 nak baca, sila la ye.......hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...