recipe cheesecake cik siti | Cik Siti

Monday, 25 June 2012

recipe cheesecake cik siti


semalam kali pertama aku buat cheesecake...dengan harapan menjadi la cake aku tuu macam kek secret recipe....huhuhuhu....


ni la hasilnya....bekas bulat aku tak ada...aku pakai bekas 4 segi ja...huhu....

bahan2 korang perlukan....

untuk buat crust :
1 1/2 cup biscuit meri yang telah dihancurkan...(hancurkan dulu biscuit meri tuu baru sukat pkai cup)
2 sudu besar gula
5 sudu besar majerin yang telah dicairkan (kadang2 pakai banyak jugak majerin ni....)

cara2 buat crust
campurkan semua bahan2 tadi...dan masukkan ke dalam acuan.....
korang kena tekan2 macam ni tau...supaya dia padat..
then bakar selama 5-10 minit dalam suhu 180 darjah celcius...


untuk buat cheesecake plak
250 ml cream cheese....
200 ml fresh cream....
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar jus lemon
90g gula
2 biji telur

cara buat
campurkan semua bahan dan gaulkan dengan mixer.....
ok, sebelum tuu panas kan oven dulu ya.....
then, masukkan ke dalam acuan yang ada sudah di bakar sikit crust tuu.....
then, masukkan semula ke dalam oven 10-15 minit dalam suhu 180 darjah celcius


and lastly...DONE!!!! pastu biarkan sejuk....then makan!!!!!! hehehhe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...