addicted to CARBS | Cik Siti

Friday, 8 June 2012

addicted to CARBS

hye guys n girls...hope korang tak tido lagi la kan kan kan.......

ada nampak tak pic atas tuuu??
itu adalah bubur....atau omputih panggil PORRIDGE......
memang currently aku ADDICTED to bubur ni.....


bebalik pada tajuk entry aku....addicted to CARBS.....ok, apa itu carbs???
carbs = carbohydrate....saja nak wat ayat singkat2.....


korang tau tak, kalau korang makan carbohydrate ni banyak2,contoh macam makan nasi berlebihan, korang akan OBESE.....


bila da obese, korang juga berkemungkinan dapat TYPE 2 DIABETES.....

hal ini disebabkan oleh, carbohydrate ni bila kita makan, dia akan bertukar menjadi gula untuk kegunaan kita....dan bila kita terlebih makan carbohydrate ni daripada had yang ditetapkan, maknanya, kita terlebih gula la dalam darah......


so, sekarang ni, aku pun tengah elakkan daripada makan bubur ni....tapi apa boleh buat, teringin jugak la nak makan kadang2...hehe.....hope korang berhati hati la dalam memilih makanan ye.....


saja gatal nak pose....tengok, aku da chubby sekarang ni...almaklumlah, duduk umah makan tido ja.....huhuhu.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...