Tips : The Brain of a Blogger | Cik Siti

Thursday, 12 June 2014

Tips : The Brain of a Blogger

Assalamualaikum

aku tengok sekarang ni ramai ja yang nak buat blog...bila cerita pasal buat blog ni jugak boleh buat duit...lagi syok la depa nak buat....(sama la jugak ngan aku dulu)

ni aku share sedikit tips macam mana korang yang baru buat blog nak naikkan traffik sampai 100 pageviews satu hari...ok la tu kan...100, ingat senang ka nak dapat 100 pageviews in one day...melainkan korang sendiri yang click blog korang sendiri....

tak best kan cam tu...buat blog, mesti la nak orang baca blog kita..betul tak?so, macam mana nak buat?


1- korang nak orang baca blog korang, korang kena la baca blog diaorang dulu

2- tulis entry yang menarik pasal diri korang, or pasal benda yang korang rasa korang ja yang tau and nak share dengan orang lain...mungkin ni boleh tarik minat diaorang untuk melawat blog korang...who knows right...bukan 10 orang ja yang ada depan laptop...berbillion kot orang sedang online...so, takkan la daripada berbillion tu, 10 orang tak boleh nak melawat blog korang

3- korang melawat blog orang lain sambil tinggalkan jejak....alah, comment la entry yang korang baca tu...kalau korang tak tinggalkan jejak, macam mana la si penulis tu nak tau sapa yang kunjung blog dia...secara tak langsung dia akan klik link blog korang and baca...

4- jangan pikir nak buat duit 100% sehinggakan semua entry korang copy paste entry orang lain...gossip2 artis...fitnah itu ini....nak copy boleh...tapi bukan semua....bukan setiap entry sehinggakan tak dak entry korang langsung...tak best la kan macam tu....ce bagitau kat aku, ada ka orang nak baca kalau korang tulis entry benda yang diaorang dah baca? maybe akan ada la sebilangan orang....tapi tak menarik dah la blog korang tu...bukan blogger friendly....btw, kalau nak copy tu, jangan lupa tulis sumber mana korang amik...

5- rajin-rajin kan diri join segmen, GA (giveaway), contest apa2....dari situ la korang boleh dapat ramai kenalan....

6- paste link blog korang kat mana2 group blogger kat Facebook...banyak kot group blogger sekarang Facebook....ce search Blogger, terus tersusun group blogger2...so paste je korang punya link kat situ

7- pastikan blog korang tu ringan...maksud aku, jangan letak widget banyak sangat....keep it simple...letak widget yang penting ja....contoh : google follower, follower, popular post, search box....cukup dah....tak perlu letak lagu or some sort of animation yang mcm hujan turun ka apa ka.....sebab, cuba korang bayangkan, orang yang pakai fon and paham2 sendiri la kalau pakai data yang tak laju tera mana...memang nak buka blog yang berat tu memang tak la kan....

8- at the comment part....korang tolong la cancelkan word verification tu....agak menyusahkan untuk orang yang rabun macam aku ni....kadang2 orang malas comment sebab ada word verification yang ntah apa2 tu....

9- kalau boleh update blog sehari sekali sekurang kurangnya.....jangan tinggalkan blog lama tanpa entry.....

kalau korang nak belajar pasal SEO untuk naikkan lagi traffik korang...korang boleh la bertanyakan kat Hasrul Hassan....dia memang pro bab2 SEO ni...aku sampai sekarang tak belajar lagi pasal SEO...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...