nak kahwin lari! | Cik Siti

Sunday, 6 February 2011

nak kahwin lari!

2 entry berturut turut pagi2 buta ni....
hehe...
cik siti nak kahwin lari ka??
eyh, aku nak kahwin lari ka???
memang la aku pelari pecut sekolah...tapi takkan la sampai kahwin pun nak lari gak kan...
agak2 la korang ni...
dulu banyak sangat aku dengar yang kahwin lari ni...
macam da jadi fenomena plak...
ada yang lari ngan pakwa/makwa gi indonesia...kahwin kat sana...
yang kahwin kat Thailand tuu da biasa sangat la...sebab apa diaorang semua ni kahwin lari???
ala, jawapan ni mesti akan ada...

"tak dapat restu orang tua"
"bini nombor 1 tak tanda tangan"
"nak kahwin murah"

jawapan no.3 tuu aku main letak ja k...tapi, rasanya ada kot....
kahwin lari tuu bukannya masa tengah akad nikah sambil berlari dengan tok kadi tuu...
kahwin lari tuu korang lari p mana2 tempat kat luar negara pastu kahwin kat sana tanpa pengetahuan keluarga...

apa best sangat ka kahwin lari ni???
sah ka kahwin lari ni???

aku copy and paste ja benda kat bawah ni...

ukum nikah di luar negara

Hukum nikah di luar negara, termasuk kahwin di Thailand adalah sah dengan syarat :
  1. Pernikahan itu mengikut rukun nikah
  2. Pernikahan itu melebihi dua marhalah
  3. Tiada keputusan mahkamah yang menghalang perempuan itu berkahwin atas alasan syarak ditempat dia bermastautin.
  4. Pernikahan itu dilakukan oleh wali hakim yang diiktiraf oleh wilayah negara berkenaan dan diakad nikahkan di wilayah berkenaan di mana ia ditauliahkan sebagai wali hakim.
Oleh : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-52

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...