RESEPI : Buah Melaka | Cik Siti

Sunday, 6 July 2014

RESEPI : Buah Melaka

Assalamualaikum

meh nak share sikit juadah berbuka puasa...kot2 lah dah tak da idea nak masak apa....simple sangat kot buah melaka ni....kalau hari-hari biasa aku tak berapa nak makan sangat buah melaka...bila datang Ramadhan, memang teringin nak makan buah melaka ni...


bahan-bahan

tepung ubi pulut
garam secukup rasa
daun pandan
air masak
gula melaka
nyok (kelapa parut)


cara-cara

blend daun pandan dengan air masak...sebab kita nak ambil dia punya air tu untuk gaulkan dengan tepung untuk menjadikan warnanya hijau....tepung ubi tu ikut suka la korang nak banyak mana....air pandan pun ikut suka...gaulkan sampai sebati tepung dengan air pandan dengan garam....jangan tuang air pandan tu semua pulak...kang jadi air korang punya adunan....
biar jadi macam doh la....

then, potongkan gula melaka ikut korang punya kreativiti...kalau nak besar buah melaka tu, gula melaka kena la besar jugak...kalau tidak tawar la kuih korang...

ambil doh tadi, then buat bulat2 kecil..ikut kesesuaian....lepas buat bulat2, tekankan dia bagi jadi leper, sebab kita nak masukkan gula melaka kat tengah2 doh tu...then, tutup gula melaka tu, bagi jadi bulat balik....pastikan jangan ada gula melaka yang terkeluar ye...kang tak jadi...sebab apabila kita rebus, dia akan pecah kalau tak buat betul2....

lepas dah habis doh tadi kita buat bulat kecik2 dan masukkan gula melaka di tengah-tengah....maka bermulalah proses memasak....pastikan air dalam periuk mendidih (better masak air sementara korang tengah dok buat bulat-bulat doh tu)...then apa lagi, masukkan doh yang korang dah buat bulat-bulat tu.....

tunggu sehingga ianya terapung apung di atas permukaan air mendidih tersebut...then, angkat....letak dalam bekas yang berisi nyok (kelapa parut)....salutkan bagi sama rata....

SIAP!!

p/s : kalau nak lagi sedap, letak sedikit garam ke dalam nyok (kelapa parut) sebelum digolek-golekkan buah melaka tu....kalau nak lagi menawan, letak la sikit pewarna hijau ke dalam adunan tu.....aku tak letak pun pewarna....kononnya tak elok untuk kesihatan la....hee

SELAMAT MENCUBA

p/ss : ayat aku tu hopefully korang paham la...aku main tulis ja nih...tak reti nak explain bahasa chef, kita explain bahasa business women pun boleh la kan....asalkan jangan bahasa alien sudah...^^

kalau tak paham, tanya ok...jangan malu jangan segan...kalau malu nanti kuih korang tak jadi, jangan salahkan aku pulak ye
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...