Bertaaruf seperti Rasullulah SAW ajarkan | Cik Siti

Friday, 3 May 2013

Bertaaruf seperti Rasullulah SAW ajarkan

assalamualaikum....

walaupun kita sekarang ni semua boleh dapat dalam sekelip mata...nak tau pasal seseorang, Google ja kan...semua terkeluar...tak lupa jugak dengan yang nak cari pasangan...ramai orang sekarang ni cari pasangan dengan dunia maya....dan tak lekang jugak dengan yang saja mengada-mengada test power kat dunia maya ni.....


TAPI ADAKAH KORANG TERLUPA SOMETHING?

cara Rasulullah SAW ajarkan untuk bertaaruf?

LUPA?????


"Wahai lelaki, Jangan Permainkan bertaaruf.  Muslimah  itu mutiara, tidak sembarang orang boleh menyentuhnya, tidak sembarang orang boleh memandangnya. Jika mempunyai keinginan untuk menikahinya, carilah cara yang baik yang dibenarkan Islam. Carilah  informasi tentang akhwat melalui pihak ketiga yang boleh dipercayai. Jika maksud ta’aruf kamu untuk melengkapkan  separuh agama mu, silakan. Tetapi prosesnya jangan terkeluar dari jalan Islam."



"Berhiaslah dengan akhlak Islam, jangan tergedik – gedik kepada lelaki atau perempuan yang bukan mahram.. Biarkan apa yang ada di dirimu menjadi simpanan manis buat suamimu atau isteri kelak. Ta’aruf yang sebenar haruslah berdasarkan cara Islam, bukan dengan cara berkasih – kasih sebelum  akad nikah."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...