Tutorial : Read More | Cik Siti

Monday, 8 September 2014

Tutorial : Read More

Assalamualaikum


Pernah ternampak kat sesetengah blog ada tulis "Read More" or "Baca Selanjutnya" macam gambar atas ni?

Nak tau macam mana nak buat?
Sila ikut step di bawah


1- Layout >> edit blog posts

kat situ korang boleh tengok kat bahagian "Post Page Link Text". Then korang boleh tulis ikut suka korang. Nak tulis Read more ka baca selanjutnya ka. Depends on you

2- Pergi kat entry mana korang rasa panjang (nak buat kat semua entry pun boleh). Then EDIT korang punya entry tu or kalau korang nak tulis entry baru, then baru nak insert pun boleh jugak.

3- Apa-apa pun yang korang buat. Korang just ikut step kat bawah ni.


korang pasti pernah lihat page macam kat atas ni kan. Yang number 7 tu, dia cakap korang kena klik kat bahagia mana korang nak insert READ MORE tu, kiranya selepas daripada line tu, korang kena klik READ MORE baru boleh baca selanjutnya.

Lepas dah klik kat garisan mana korang nak, SILA KLIK "INSERT JUMP BREAK" (mcm number 8 tu)

4- PUBLISH/UPDATE la

Kalau tak paham jugak, sila ke SINI untuk lebih detail
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...