Cabaran 30 Hari : Pentingkah pendidikan bagi aku? | Cik Siti

Sunday, 7 September 2014

Cabaran 30 Hari : Pentingkah pendidikan bagi aku?

Assalamualaikum


Hari ni #day7 untuk #cabaran30hari #kelabbloggerbenashaari

Bagi aku pendidikan sangat penting. Ko cuba bayangkan, budak 7 tahun, tak pergi sekolah. Then masuk umur 18 tahun, tanya soalan basic mathematics pun tak reti jawab. Tanya rukun solat pun tak reti jawab. Ada sesetengah daripada kita yang Degree holder tapi bila tanya pasal rukun solat pun tak tau nak jawab apa, apatah lagi yang tak ada pendidikan langsung.

At least you know the basic things pun dah ok la. Sebab sekarang ni apa yang aku tengok, pendidikan dan juga kemahiran dah sama level dah. Kalau dulu, di agung-agungkan sangat pendidikan. Tak kesah pun ada pengalaman ke tak. Tapi sekarang, cuba korang tengok Job Vacancy "pengalaman bekerja at least 3 years". Betul tak para-para graduan? Dalam otak dok tanya "Macam mana nak ada pengalaman, kalau semua pekerjaan memerlukan pengalaman?"




Walaupun cita-cita anda nak jadi suri rumah sekalipun. Anda kena la mempunyai pendidikan or basic knowledge. Nanti tak la anak anda tanya soalan basic pun anda tak boleh nak jawab. Tak nak kan macam tu.


Meh nak mention siap-siap, satgi ada orang cakap pulak, "kata pendidikan tu penting, yang ko pegi quit Medic tu pehal?"

This is my answer. " I quit med school not because I want to sit at home doing nothing, instead I have my own dreams to pursue."



Dalam Al-Mughni ‘an Hamlil Asfar, Al-Hafizh Al-‘Iraqi pada hadits no. 1576 membawakan hadis,
عليكم بالتجارة فإن فيها تسعة أعشار الرزقة
Hendaklah kalian berdagang karena berdagang merupakan sembilan dari sepuluh pintu rezeki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...