AUCMS punya system belajar.... | Cik Siti

Saturday, 16 July 2011

AUCMS punya system belajar....

assalamualaikum and a very good afternoon...
there's someone asking bout the study system in AUCMS.....ok, meyh cik siti nak cita sikit....

sapa yang tak tau AUCMS tuu stand for what??? its stand for Allianze University College of Medical Sciences....nama nya pun da beri gambaran yang AUCMS ni kolej universiti untuk bidang perubatan.....

kos apa yang ada???diploma in physiotherapy, diploma nursing, diploma medical science, pre med (foundation), degree in medicine.....disebabkan aku ni amik degree in medicine or should i say MD,aku  lebih tau pasal kos ni la....kalau korang nak tau pasal kos lain, korang boleh tengok kat website SINI....
MD kat AUCMS ni twinning...contoh macam aku, Ijazah Doktor Perubatan Secara Kerjasama dengan UKM...bukan UKM saja...ada banyak lagi la....korang boleh tengok kat website tuu...AUCMS akan ada MD sendiri iaitu MD AUCMS, maybe bulan september 2011 kot for the first batch.....
kalau program twinning, ni, kitaorang akan dapat sijil universiti yang twinning ngan AUCMS la....contoh macam aku, aku akan dapat sijil UKM and konvo pun kat UKM.....

cara belajar...kalau dulu masa first sem, kitaorang ada tele-conference life from UKM....makna kata, lecturer UKM yang ajar....lecturer AUCMS just guide kitaorang ja....tapi bila masuk 2nd sem,tele-conference tuu da tak da....so, lecturer AUCMS yang aja....kitaorang hanya berdasarkan objektif yang UKM bagi....ok, sebelum aku terlupa, exam paper, lecturer UKM yang buat....so, our lecturer(AUCMS lecturer) memang tak tau soalan apa yang keluar....and also, lecturer UKM yang mark our paper.....and kalau budak MD ni, kitaorang ada PBL(problem based learning) kiranya macam kena conduct case....dioarang akan bagi satu case, and then kena discuss about that....erm, apa lagi aku nak cita sal benda ni??
pre-clinical year 2 tahun....(1st year and 2nd year)....and clinal year 3 tahun (3rd,4th and 5th year)...so, total 5years la.....in pre clinal year, korang hanya boleh repeat year sekali je....same goes to clinal year.....maknya, kalau korang failed final exam, korang repeat paper....and kalau korang failed jugak, kena repeat year....and kalau masa repeat year, and next final exam pun failed lagi, korang akan dibuang dari kos ni....so, belajar la elok2.....

any question u want to ask, u can ask the admin....sebab aku pun baru 1tahun dengan AUCMS ni,....so aku tak berapa arif sangat.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...