kenapa bayi yang baru lahir WAJIB menangis? | Cik Siti

Thursday, 4 October 2012

kenapa bayi yang baru lahir WAJIB menangis?

assalamualaikum...

sebelum aku nak tido....ada benda aku nak berkongsi dengan korang....sebab aku tengok sekarang ni ramai yang dapat baby.....semalam saja aku perasan ada 3 orang daripada member FB aku dapat baby baru.....untung la korang.....


korang tau tak, baby ni bila keluar saja dari perut ibu, mesti dia akan menangis....kalau tak menangis doktor akan tepuk2 punggung dia supaya dia menangis.....

kenapa aku cakap baby yang baru lahir ni WAJIB menangis...bukannya kalau dia tak menangis dia akan berdosa..-_-"

tapi tuu sememangnya RUTIN HARIAN untuk baby baru saja keluar dari perut ibu.....


hal ini kerana.....

baby semasa di dalam perut ibu (in medical term panggil foetus life) dia punya paru-paru tidak berfungsi lagi....so dia tak bernafas..... then macam mana dia dapat oxygen?? ala, dari ibu dia la....

so disebabkan dia tak boleh bernafas lagi, maka dia punya jantung pun tak sama la macam kita2 yang da keluar dari perut ibu ni.....

in foetus life, diaorang ni ada foramen ovale....foramen bermaksud lubang...dan ovale tuu bentuk bujur......

ni la foramen ovale....ini membolehkan oxygenated blood (darah mengandungi oxygen) dari ibu pergi ke seluruh tubuh foetus (bayi yang belum lahir).....

selepas saja baby ni keluar dari perut ibu, dia akan menangis....dengan cara ini saja la foramen ovale ni akan tertutup disebabkan oleh tekanan yang kuat.....

that's why la doctor sedaya upaya akan membuat baby ni menangis...(bukannya mendera)....
and that's why la kalau kita tengok cerita bila baby dilahirkan...if let say baby tuu tak menangis, si ibu akan menangis sedih sebab baby dia da mati...huhu...


if let say baby yang dilahirkan ni foramen ovale dia tak tertutup dan diaorang survive....diaorang akan ada penyakit..namanya ialah atrial septal defect

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...