tutorial : cara pasang widget alexa dalam blog | Cik Siti

Thursday, 11 July 2013

tutorial : cara pasang widget alexa dalam blog

assalamualaikum....

Fungsi Alexa.com? 
Cara kita nak tahu ranking blog kita yang ke berapa di dalam dunia dan di Malaysia.

Sapa yang belum letak, meh kita letak. Mostly blogger letak tau Alexa.com.
rupa dia lepas korang letak, akan jadi cam ni





1.klik http://www.alexa.com/

2. Masukkan link blog anda ke dalam ruangan macam kat bawah dan tekan ENTER atau simbol search berwarna hijau kat tepi tu.
3. Bila dah search akan keluar macam kat bawah ni. So just tekan Get details.

4. Dalam details tu anda akan dapat tengok ranking blog anda di global/dunia dan ranking dalam Malaysia.
So lepas tu just tekan Claim you site.
5. Lepas tu tekan  SIGN UP FREESign Up boleh via facebook. Untuk memudahkan, Log in with Facebook.

6. Then ada dua option cara nak letak Alexa.com ke dalam blog. Upload a file to your blog and the second option iscopy the code ID to HTML. 




p/s : kalau korang tak paham...sebab seriously aku pun susah nak paham, aku just copy code from sis Uzu...

ni code HTML tuu

<center><a href="http://www.alexa.com/siteinfo/ciksiti.com"><script type="text/javascript" language="javascript" src="http://xslt.alexa.com/site_stats/js/s/a?url=ciksiti.com"></script></a></center>

tukarkan yang warna merah tu dengan link blog korang...

selamat mencuba ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...