Tips Berniaga Online | Cik Siti

Monday, 29 December 2014

Tips Berniaga Online

Assalamualaikum

Tajuk ni timbul selepas seharian dok tengok komen-komen para penggunan FB kat satu post pasal online selling ni. Orang yang post ni dia post kat satu group FB yang aku join.

Ok, tak perlu la bagitau apa isi kandungan post tu. Cuma sekarang aku nak share la serba sedikit pengtahuan pasal BERNIAGA ONLINE ni. Bukan saja-saja nak tulis. Disebabkan aku ada pengalaman sikit pasal Berniaga Online, so nak kongsi-kongsikan la tips sedikit bagi orang-orang yang baru nak mula perniagaan online dan juga sedang berjinak-jinak dengan perniagaan online ni.

gambar ambil dari Google

1- Customer Always RIGHT
ok, yang ni memang la tak semua customer always rigth. Tapi kalau customer salah sekalipun, kita tak sepatutnya la cakap kasar-kasar kat customer tu. Walaupun dalam chat/sms yang tak ada suara. Orang boleh salah anggap kot. So kalau dia salah, dia tak mau barang kita lepas kita cakap berbuih-buih pasal kebaikan produk kita, dah kalau dia tak mau. TAKKAN NAK PAKSA JUGAK? TAKKAN NAK CAKAP KASAR2? Bila berhadapan dengan customer, ayat tu biar bunga-bunga. Biar terlebih gula pun tak pa. Sebab adanya customer ni la kita boleh cari makan. Cuba bayangkan kalau kita berkasar dengan sorang customer, pastu dia bagitau kawan-kawan dia. Tak ka dah hilang customer korang nanti. Yes, memang la kawan-kawan dia bukan satu dunia, tapi tak ke korang fikir, yang sekarang zaman terlampau modern. Kejap ja nanti diaorang canang business korang tu kat satu dunia. Dengan adanya button SHARE tu lagi la. Semua orang kondem business korang. Last-last gulung tikar disebabkan oleh seorang customer ja.

2- Satu Yang Pergi, 10 Yang datang
korang kena ingat, kalau seorang pergi akan ada lagi yang menyusul. Tak perlu la bebai2. Kiranya bila dah ada sorang, akan ada lagi berpuluh-puluh orang. Takkan la dalam 10 orang yang tanya, sorang pun tak mau beli. Kalau terjadi macam tu, check balik apa silap kita. Harga terlebih mahal ka. Tak ramah dengan customer ka.

3- Hati Mau Cekal
nak berniaga ni, hati mau cekal. Jangan selalu sangat ikut hati tu. Kalau customer buat silap, jangan la pergi prinstcreen then post kat FB. Siap tak censored customer punya nama dengan number fon. PARAH la macam tu. Ini akan menyebabkan korang akan kehilangan lagi ramai customer. Sebab depa takut kalau berurusan dengan korang. Satgi bila cakap salah sikit, korang prinstscreen, masuk FB, buat malu diaorang ja. And korang kena ingat, bukan korang ja jual produk tu dalam Malaysia ni. Ramai lagi kot. Melainkan korang memang pengasas sesuatu produk tu lain cerita la.

4- Tulis DESCRIPTION Bagi Penuh
yang ni selalu para peniaga TAK LETAK! Sikit-sikit suruh PM. Bagi aku la, better letak full description. Bukannya tak ada ruang nak tulis. Cuma korang ja tak nak letak. Syok sangat orang dok PM korang tanya. Last-last tak nak beli, pastu korang pulak yang hangin. Sekurang-kurangnya, letak la harga. Ini tidak, berminat, PM. Benda mudah, saja buat terok. Pihak yang menjual pun senang, yang nak membeli pun senang. Ouh lagi satu, kalau yang COD, yang Pre-Order ni, kalau nak suruh customer bayar deposit dulu sila nyatakan. Tak perlu nanti cakap banyak-banyak kali. Satgi bebai lagi. Hati manusia ni bukan boleh. Sikit-sikit nak touching.

5- PM Apabila Dah Baca Description
Yang ni aku paling suka. Lepas korang tulis description tu, sila mention "SILA BACA DESCRIPTION DULU, THEN KALAU BERMINAT BOLEH PM SAYA" so senangkan. Korang pun tak perlu pening2 kepala. Itulah gunanya tulis description panjang lebar. Kalau diaroang nak beli nanti, bagitau kat diaorang "dengan ini saya anggap awak dah baca description tu dan paham. So boleh la bankin ke akaun saya". Ha, kan senang macam tu. Benda ni bagi sesiapa yang agak tak berapa friendly. Kalau nak layan customer tu dengan bersemangat pun tak kisah sangat. Tapi bayangkan kalau time tu korang tengah busy, adakah korang akan layan elok2????

ok. Itu ja nak kongsi. Selamat beramal ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...