Recipe : Cream Puff | Cik Siti

Friday, 19 December 2014

Recipe : Cream Puff

Assalamualaikum

Disebabkan whipped cream yang aku buat Crepe Cake tu ada lagi (klik SINI untuk resepi Crepe Cake) so aku pun buat la Cream Puff. Sebab tekak pun terasa nak makan. Sepatutnya dah update entry ni minggu lepas lagi. Tapi itulah, terlupa, bila scroll balik tengok gambar, baru teringat =_="


Inilah rupa Cream Puff yang aku buat. Whipped cream dia dah cair sebab letak kat luar lama sangat. Bukan boleh whipped cream ni. Sensitip mengalahkan aku. Huhu

Bahan-bahan :-

1/4 cup butter
1/2 cup water
1/2 teaspoon salt
1/2 cup + 1 tablespoon all-purpose flour
1 teaspoon sugar
2 eggs


Cara-cara :-
1- Preheat oven korang 200 darjah celcius
2- Letak air + mentega + salt + sugar dalam satu periuk untuk didihkan.
3- Setelah mendidih, alihkan daripada api dan masukkan tepung. Gaul sehingga sebati. Letak atas api yang perlahan, dan gaulkan lagi sehingga menjadi bola (maksudnya sehingga semua adunan tu jadi satu)
4- Alihkan dari api, dan biarkan 5 minit supaya adunan sejuk. So that bila korang masukkan telur, dia tak masak.
5- Bila dah masukkan telur, gaul sampai sebati. Better guna mixer so that adunan akan smooth. Kalau tidak, dia akan jadi berketul-ketul.
6- Bila dah smooth, dan rasa bila piping nanti dia takkan hilang bentuk, so start piping atas tray la. Ikut kreativiti masing-masing nak buat macam mana.
7- Masukkan ke dalam oven selama 20 minit dengan suhu 200 darjah celcius.
8- Biarkan sejuk dahulu baru la boleh letak cream. It depends on you kalau nak letak custard ka apa ka. Ikut selera masing2 ye. ^^

So DONE!

SELAMAT MENCUBA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...