Green Tea For Your Health | Cik Siti

Sunday, 23 March 2014

Green Tea For Your Health

Assalamualaikum

sekarang ni aku tengah berjinak-jinak dengan green tea.....rasa dia agak kurang menyenangkan...rasa macam rumput...errr, macam la aku pernah rasa rumput kan....tapi dia ada bau rumput la....aku tambahkan madu dalam green tea aku ni...so kurang sikit la rasa tak menyenangkan tu....nak sihat punya pasal....benda yang baik selalunya memang tak sedap....=P

ni antara kelebihan green tea untuk tubuh badan kita :-

1- Kurangkan berat badan
green tea ni boleh meningkatkan kadar metabolism seseorang...polyphenol yang ada dalam green tea ni dapat mempercepatkan fat oxidation dan juga mempercepatkan badan kita mengubah makanan menjadi kalori


2- Diabetes
green tea ni jugak membantu mengawal paras glukosa melambatkan kenaikan gula darah selepas makan... Ini boleh menghalang insulin yang tinggi dan menyebabkan penyimpanan lemak.


3- Penyakit jantung
Ahli-ahli sains berfikir, green tea berfungsi pada lapisan saluran darah, membantu memastikan salur darah tu relax dan lebih mampu menahan perubahan dalam tekanan darah. Ia juga boleh melindungi daripada pembentukan darah beku, yang merupakan punca utama serangan jantung.


4- Kanser Esophagus
Ia boleh mengurangkan risiko kanser esophageal, tetapi ia juga secara meluas dianggap membunuh sel-sel kanser secara umum tanpa merosakkan tisu yang sihat di sekeliling mereka.


5- Cholesterol
green tea ni boleh mengurangkan kolestrol yang tidak elok dalam badan kita.. (kalau ada yang tak tau, badan kita ada 2 kategori kolestrol...satu yang baik, satu yang tidak berapa nak baik...kita kena ada 2 kolestrol ni...tapi amount tu kena la dikawal...lebihkan kolestrol baik dan kurangkan kolestrol yang tak baik)


6- Alzheimer dan Parkinson disease
green tea ni jugak boleh melindungi sel-sel otak daripada mati, seperti yang berlaku kepada pesakit Alzheimer dan juga Parkinson....


7- Tekanan darah
pengambilan green tea ni secara berterusan dapat mengurangkan risiko untuk seseorang itu dapat penyakit darah tinggi


8- Depression
Theanine adalah asid amino semula jadi yang terdapat dalam daun teh. Ia adalah bahan ini yang dianggap memberikan kesan yang santai dan tranquilizing dan menjadi manfaat yang besar kepada peminum teh. So, kepada sesiapa yang selalu depressed je lately ni, digalakkan minum air teh.


9- Anti-Viral and anti-bacteria
Catechin teh adalah agen kuat antibakteria dan antivirus yang menjadikan mereka berkesan untuk merawat segala-galanya daripada selesema kepada kanser. Dalam beberapa kajian teh hijau telah ditunjukkan untuk menghalang penyebaran penyakit


10- Skincare
green tea adalah antioxidant dan juga anti-inflammatory. Kajian telah dibuat dengan menggunakan green tea ni, dan telah membuktikan green tea dapat menyembuhkan kulit daripada cahaya matahari yang menyebabkan kulit rosak. Selain itu, green tea ni juga boleh mengurangkan kedutan di muka.


p/s : so now, Green Tea is good or not?
Green tea ni sesuai sangat kepada orang yang nak kurus cam aku ni ha....exercise malas nak buat, harapkan green tea no ha....maybe result dia lambat....it is better dari u tak exercise and tak jaga pemakanan....(eh, betul ke aku cakap ni? hurmmm....) APA2 PUN EXERCISE IS THE BEST MEDICINE
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...