memang la aku bangga dengan BAHASA MALAYSIA....TAPI..... | Cik Siti

Friday, 19 August 2011

memang la aku bangga dengan BAHASA MALAYSIA....TAPI.....

assalamualaikum dan selamat malam.....
aku sangat BANGGA jadi anak malaysia....and i proud to use BAHASA MALAYSIA when i'm talking....tapi kita ni kena la buka sikit pemikiran kita untuk bahasa lain....aku tak tau la kenapa la diaorang nak ubah balik sains and math kepada bahasa melayu????
ok, aku bukannya nak derhaka dengan bahasa sendiri.....kalau korang baca entry2 aku sebelum2 ni pun aku pakai bahasa malaysia....and ada campur2 bahasa inggeris.....for my opinion, PPSMI should be continued....sebab kalau korang masuk universiti sekalipun, korang mesti pakai BAHASA INGGERIS dalam subjek ni....kalau tak pun, masa korang kerja, mesti korang kena involve with other country.....korang KENA INGAT......dalam dunia ni, bukan hanya ada malaysia ja...ada lagi negara2 lain.....
aku tak suruh korang lupakan bahasa ibunda kita.....aku just suruh, give some space to bahasa inggeris dalam diri kita......aku mengaku bahasa inggeris aku tak cekap sangat....tapi boleh la sikit2......

aku nak bagi contoh kat korang....kalau la dikatakan korang ditawarkan pergi oversea untuk melancong.....takkan korang nak cakap bahasa malaysia??? konfem2 la diaorang tak paham....lain la kalau korang pergi indon or brunei.....tapi kalau korang pergi negara macam UK/US paham ke diaorang???
at least basic korang paham ok la tuu......

and for PPSMI tuu pulak, aku nak tanya, WHY IN THE FIRST PLACE DIAORANG NAK SANGAT JADIKAN SAINS AND MATH KPD BAHASA INGGERIS????? tapi sekarang nak tukar2 pulak...tak ke PENING KEPALA BUDAK YANG NAK BELAJAR..................................

aku mintak sangat2, tolong la ada PENDIRIAN YANG TETAP...................


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...