Tutorial : Mari Buat Bintang | Cik Siti

Sunday, 16 November 2014

Tutorial : Mari Buat Bintang

Assalamualaikum

Hari ni aku nak ajar korang buat bintang. Bukan lompat bintang ok. Alah, benda ni la aku nak ajar



Apa yang korang perlu adalah kertas macam ni (gambar bawah)



Dia jual dalam bundle macam ni. Harga dalam RM2 ++

Ok, start. Korang pegang kertas tu macam ni (gambar bawah). Pastikan sebelah pendek dan sebelah panjang.





Masukkan yang pendek tadi dalam bulatan tu. Then akan jadi macam gambar bawah ni



Dia akan jadi macam ni (gambar bawah). Bare in mind, jangan korang tekan sangat edges dia tu. Kang susah korang nak picit nanti bagi dia kembong.


Bila dah jadi macam gambar atas, korang lipat yang warna putih tu macam dalam gambar bawah.


Then, pusing ke belakang, benda tu akan jadi macam dalam gambar di bawah.


Lipat yang warna putih tu ke atas. (follow je mana dia nak pergi) Maksud aku, bila korang lipat, dia akan pergi arah yang sepatutnya. So korang tak perlu risau benda ni.


Lepas korang lipat, dia terus jadi macam ni. Then korang continue lipat kertas tu. Dia akan pusing-pusing hexagon tu. Sampai la kertas yang panjang tu tinggal pendek

Lastly, dia akan jadi macam ni.


Then, nampak tak warna putih tu, yang tu korang selitkan kat dalam lipatan korang tu.

So, jadilah macam dalam gambar di bawah ni

Belum habis lagi. Korang kena picit pulak. Step ni memang mencabar sikit. Bukan semua orang boleh buat. Kena banyak practice =P
Mula-mula, pegang macam gambar di bawah ni. Pegang kat edges dia tu tau. Then press. sampai la dia jadi gelembung. Pastikan buat kat semua edges dia.




Bila korang dah press edges dia. Dia akan kembong macam gambar di bawah ni.
Taadaaa, siap sudah.



CAUTION!!!
Masa korang dok melipat tu, korang jangan sesekali press bagi nipis kat edges dia. Kang korang susah nak picit bagi dia kembong. Tak percaya, cuba press kat tepi tu, then lepas tu korang try bagi dia kembong, susah kot.

Bintang ni sesuai diletakkan di dalam jar untuk hiasan. Dan juga sesuai untuk orang-orang yang tension macam aku ni. Sambil tengok movie, sambil tangan dok buat bintang. ^^


SELAMAT MENCUBA








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...