21 tahun...kena pi mengundi!!! | Cik Siti

Sunday, 1 January 2012

21 tahun...kena pi mengundi!!!

assalamualaikum and a very good evening.....
tahun 2012 ni, genap lah umur aku 21 tahun.....errrr....terasa macam da tua....(padahal ada ja orang lagi tua).....so, umur 21 tahun kena pegi daftar untuk undi......hurmmmm...maybe ada ramai yang malas nak undi mengundi ni......and maybe ada yang terlampau taksub pasal undi2 ni........
at first aku pun rasa malas nak undi...untuk apa aku nak undi kalau benda sekeliling tak berubah....orang yang miskin still akan miskin.....orang yang kaya, bertambah kaya.....FOR WHAT KAN........

tapi bila aku terbaca benda ni, baru aku tau.....mengundi itu adalah wajib.......

surah at-Talaq, ayat ke-2 yang bermaksud,

"Dan hendaklah kalian dirikan kesaksian itu kerana Allah."

Manakala sesiapa yang tidak menunaikan kewajipannya dalam pilihan raya (tidak keluar mengundi) sehingga golongan yang jujur kalah dan golongan yang tidak layak memimpin menang dengan suara majoriti, maka dia juga telah menentang perintah Allah dalam memberi kesaksian. Firman Allah di dalam surah al-Baqarah, ayat 282 yang bermaksud,

"Janganlah saksi-saksi itu enggan (memberi keterangan) apabila mereka dipanggil."

"Dan janganlah kalian (para saksi) menyembunyikan kesaksiannya dan sesiapa menyembunyikannya, maka sesungguhnya dia adalah orang-orang yang berdosa hatinya." (al-Baqarah: 283)

kalau nak mengundi....pilih la calon yang memegang tempat korang...jangan tengok kepada pemimpin yang atas......if let say, tempat korang calon UMNO dia lebih baik daripada calon PAS...korang undi la UMNO....and vice versa ok......what i mean is....kalau calon tempat korang tuu just makan gaji buta or dok goyang kaki memanjang......bila pilihan raya ja baru nak buat kerja, itu jangan la undi.....kita mengundi berdasarkan cara orang buat kerja..........

more info kat SINI.....


p/s: hope korang mengundi dengan bijak k....jangan membuta tuli ja mengundi.....setiap undian dikira ok ^_^...
aku belum decide lagi nak undi mana2 parti....=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...