'PEARL' dalam bubble tea berbahaya? | Cik Siti

Monday, 30 September 2013

'PEARL' dalam bubble tea berbahaya?

Assalamualaikum

korang pernah dengar pasal bubble tea tak??? ala, yang korang selalu minum Cool Blog dengan Chatime tuu....kan boleh tambah benda bulat2 warna hitam tuuu.....ada sesetengah orang suka sangat benda tu....aku tak suka....cumanya aku suka minum air dia ja...tak suka letak benda hitam2 tuu...aku lebih suka letak aloe vera....hehehe

ni la contoh pearl yang selalu orang akan add on tuu


BAHAYA "PEARL" DALAM BUBBLE TEA

  • Memakan pearl didalam buble tea adalah sama dengan memakan plastik kerana Pearl dibuat dari serbuk casava yang membawa kepada kerunan sianida.
  • Protein Sekoi(Mullet) di tambah didalam ramuan pearl ini untuk menambah kekenyalan dan ketahanan pearl. Protein ini adalah sejenis bedak plastik and again, it is a plastik ok!!! Plastik tidak boleh dihadam oleh badan kita maka ia akan menjadi bahaya didalam tubuh badan kita.
  • Menurut pakar2, terdapat banyak mineral berbahaya didalam penggunaan pearl ini antaranya plumbum, arsenik dan tembaga.
  • Pengambilan berlebihan akan memberi pelbagai kesan kepada kesihatan kita seperti kerosakan buah pinggang dan sakit jantung.
  • Bukan sekadar wujudnya karsinogen biphenyls aspolychlorinated, ada juga bahan lain seperti styrene, acetophenone dan brominated yang mana seharusnya bahan itu tidak ada dalam bahan makanan. Menurut pengkajinya, Manfred Moller bahan tersebut secara perlahan akan mengganggu kekebalan tubuh, gangguan sistem reproduksi, kerosakan sistem saraf dan kekacauan sistem endorkin.
  • Menghisapnya melalui sedutan yang besar, bebola kenyal itu akan masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru. Atas faktor kesihatan, Jerman sudah mula memperingatkan masyarakat untuk menghindari produk itu.

p/s : orang cakap bawang goreng yang kita beli dalam bungkusan tu pun ada campur dengan plastik...hurmm...entahlah...tak tau nak cakap macam mana dah...boleh dikatakan keropok-keropok yang dijual macam keropok ikan semua tu pun dicampur jugak untuk tahan lebih lama...tak mau bagi masuk angin.....macam2 la orang sekarang ni....is better kita masak sendiri kat rumah...tak payah beli...=_="
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...