Mitos dan Fakta : Paru-Paru Berair | Cik Siti

Saturday, 10 May 2014

Mitos dan Fakta : Paru-Paru Berair

Assalamualaikum

sapa pernah dengar pasal PARU-PARU BERAIR??
alah, mesti pernahkan....orang tua2 selalu dok cakap, "jangan mandi waktu malam, nanti paru-paru berair"

apakah ini hanyalah MITOS ATAUPUN SEMEMANGNYA IA ADALAH FAKTA??

first of all, u all kena la tau, apa maksud paru-paru berair tu....omputih panggilnya PULMONARY OEDEMA....paru-paru berair maksudnya paru-paru kita mengandungi air.....normal punya paru-paru tidak mempunyai air ye kawan-kawan....paru-paru mostly mengandungi udara dan ada salur darah yang mengelilinginya......


ini adalah normal lung

dan ini adalah paru-paru yang berair


ADA PAHAM????

berair di sini bukan bermaksud air semata-mata...boleh jadi nanah ataupun apa2 saja yang berbentuk cecair....

PENYEBAB PARU-PARU BERAIR ADALAH :-

sakit jantung (most common is left heart failure)
jangkitan kuman kat paru-paru
penyakit buah pinggang
kerap sedut asap (hal ini boleh merosakkan tissue paru-paru dan ia tidak lagi dapat berfungi dengan normal)
hampir nak lemas dalam air (kerana apabila kita lemas, kita akan menyedut air melalui hidung, daripada hidung air itu akan masuk ke dalam paru-paru)

kalau korang tengok, tak ada satu pun yang mengatakan mandi malam penyebab paru-paru berair...melainkan masa korang mandi, korang meletakkan air yang banyak ke dalam hidung seperti korang bernafas di dalam air.....memang confirm2 la paru-paru masuk air..... =_="

so, kesimpulannya mandi malam menyebabkan paru-paru berair ada MITOS semata-mata....biasalah, orang2 tua.....nak jimat air or masa dulu2 mana la ada lampu letrik cam kita sekarang....takut tergelincir ke apa ka....sebab tu la mereka cakap macam tu.....

adios...






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...