DIY : rainbow cake in jar | Cik Siti

Wednesday, 7 May 2014

DIY : rainbow cake in jar

Assalamualaikum

ramai yang tertanya-tanya macam mana nak buat basic rainbow cake in jar ni...

basically what you need is to read this LINK first before you try to make a rainbow cake in jar...

lepas korang dah bancuh adunan yang aku tulis kat SINI, korang boleh la terus mulakan membahagikan adunan tersebut kepada 6 bahagian...dan letakkan pewarna merah, oren, kuning, hijau, biru dan ungu ke dalam adunan, seperti gambar di bawah


then, masukkan ke dalam piping bag...kalau tak ada, boleh guna plastik biasa ja....then potong sikit kat hujung tu....hal ini bagi memudahkan korang memasukkan adunan tersebut ke dalam jar yang bersih...kalau nak pakai sudu pun boleh...tapi bagi aku, guna plastik bag macam ni paling kemas la..huhu...masukkan layer by layer....jangan dok campur abes....kang jadi kek marble pulak...


ok, tak la kemas sangat...hurmmmm....tapi apa yang penting, nanti bila korang nak masak dalam oveN, sila lap kat sekeliling bekas tu...nanti garing pulak tepi2 tu...dah tak cantik....

dan juga kena letak air tau kat sekeliling jar tu....sebab tak nak bagi cake tu tukar warna jadi warna koko....ia bagi mengekalkan warna rainbow tersebut

jangan letak sampai penuh tau...kalau boleh just letak setengah ja dari jar tu....kalau tak, melimpah keluar dari jar...dah tak cantik




dan, dah siap!!! boleh la korang letak icing apa yang korang nak...hias la macam mana pun...tapi make sure yang korang sejukkan dulu cake tuu..kalau tak memang cair la icing tuhh



BASIC RESEPI SILA KE SINI

TEPUNG CAKE IN JAR 1kg RM10...tepung ni adalah untuk memudahkan kerja anda membuat cake in jar....ini adalah basic....jika anda nak letak perisa, pewarna atau sebagainya adalah amat di alu-alukan....ia mengikut kreativiti anda sendiri...1KG TEPUNG CAKE IN JAR, BOLEH MENGISI 20-30 JAR MENGIKUT SAIZ YANG ANDA PILIH....

tepung ini adalah keluaran bumiputera dan aku sendiri dah guna...memang moist cake in jar yang dibuat dan tahan lebih lama daripada tepung segera yang dijual dipasaran...


JIKA BERMINAT UNTUK DAPATKAN TEPUNG CAKE IN JAR INI, BOLEH LA TERUS SMS KE 0174710280 (SITI) DAN JIKA ANDA ADA SEBARANG PERTANYAAN MENGENAI CAKE IN JAR, BOLEH LAH TERUS BERTANYA....MALU BERTANYA SESAT JALAN
 =)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...