Tips bateri tahan lebih lama sebelum cas sekali lagi | Cik Siti

Friday, 18 April 2014

Tips bateri tahan lebih lama sebelum cas sekali lagi

Assalamualaikum...

sesiapa yang pakai smartphone tu, maybe kemungkinan BESAR korang selalu kekurangan bateri phone apabila nak guna....dan juga korang akan mengalami perasaan FEDUP sebab dalam sehari 2-3 kali charge phone....

BETUL TAK APA YANG AKU CAKAP NI?????

aku paham la situasi korang macam mana....ingat korang jer yang ada smartphone...aku pun ada la....memang rasa macam nak guna 3310 balik ja sebab malas nak charge...bila emergency nak guna phone, tup tup bateri 10% padahal 6 jam lepas 99%....=(


nah, kat sini nak bagi tips sikit macam mana korang boleh try untuk mengelakkan korang charge phone banyak kali dalam sehari...

1 - MATIKAN TELEFON BIMBIT ANDA :-
cara ini adalah yang paling efektif sekali untuk bateri tahan lebih lama...mana tak nya, dah off phone....memang automatik tak guna la energy phone tu...so bateri pun boleh jimat....hahahha...cara ni korang boleh guna pakai masa korang nak tidur yang mana masa tu korang memang tak nak receive any calls daripada orang......ataupun bila korang ada kat sesuatu tempat yang memang korang tau tak ada line, contoh macam korang pergi ke pedalaman or whatsoever la.....so, korang boleh la matikan phone korang tu....kalau on pun, macam tak dak point je kan....=)

2 - JANGAN IKUT STATEMENT NI "FULLY CHARGE AND FULLY DISCHARGE" :-
paham tak? ok, aku tau semua orang beranggapan yang kita kena fully discharge which means memang phone dah really nazak, then baru charge....lepas tu, charge sampai full....betul kan?? sebab aku pun anggap macam tu jugak....TAPI ITU SALAH!!! lithium based battery (handphone keluaran baru) di designkan untuk charge early and often...cara ni akan prolongs battery life....

3 - SWITCH OFF VIBRATE FUNCTION, HANYA GUNA RINGTONE SAHAJA :-
vibration ni pakai banyak power...so better off kan je vibrate tu....pakai ringtone sudah ler...

4 - JANGAN GUNA FEATURES YANG RASA TAK PENTING :-
contoh macam camera, internet connection...itu sila jangan pakai bila korang tau yang battery korang tu tengah nazak....sebab benda2 macam ni la yang banyak guna power...so guna phone apabila perlu sahaja....

5 - TUTUP BLUETOOTH KALAU TAK NAK PAKAI :-
well said is it? =)

6 - KURANGKAN PENCAHAYAAN ( BRIGHTNESS) AS LOW AS YOU CAN

7 - JANGAN GUNA WALLPAPER YANG BERGERAK-GERAK






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...