sedekah @ derma | Cik Siti

Wednesday, 28 March 2012

sedekah @ derma

assalamualaikum and a very good afternoon......
masa aku tengah basuh baju tadi...teringat plak satu peristiwa ni......tapi ni bukan pengalaman aku la....ni adik aku yang cerita masa dia hang out dengan kengkawan dia kat Village Mall...........hurm.......

pada suatu hari.....sedang adik aku dan kawan-kawannya menunggu ayah kepada kawannya datang....ada la seorang lelaki (cina) datang.....dia tunjuk segala sijil and surat yang menyatakan dia ni daripada persatuan orang2  bisu and pekak (if not mistaken.......tp yg pasti dari persatuan OKU la)......then dia nak mintak derma.......lepas adik aku and kawan-kawannya bagi duit untuk diderma, orang tuu pun pergi la...(takkan nak tunggu lama2 kat situ plak)....then ayah kawannya pun datang.......ayah kawannya nampak yang diaorang bagi derma kat orang tuu........pastu dia cakap "kenapa bagi derma kat orang tuu?? orang sekarang tak boleh dipercayai tau dak..." ok....seriously aku rasa macam nak cakap ja kat ayah budak tuu..............."kita ikhlas bagi derma kat orang.....if orang tuu tipu kita, dia yang dapat dosa....bknnya kita....kita niat untuk menolong........" tak bagi banyak....bagi sikit pn jadi la....RM1 ka 50 sen ka........lagi pun dia bukannya ugut suh bagi duit........ish2.....banyak2 kan berbuat amal.....mana tau, kalau nanti kita kat tempat dia satu hari....mintak sedekah......then orang tak nak tolong sebab diaorang ingat kita tipu.....apa perasaan korang?? hai la manusia zaman sekarang.............-_-"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...