tips membuat puding caramel yang lembut | Cik Siti

Friday 10 August 2012

tips membuat puding caramel yang lembut

assalamualaikum....

have you ever ate caramel pudding?

urghhh cakap orang putih pulak aku ni....sekarang aku rasa aku nak tulis dengan ayat yang sangat skema....tetapi rasanya tidak adalah skema sangat pun...

ok, tip untuk membuat puding caramel yang lembut...

di sini cik siti nak ajar sikit macam mana puan-puan sekalian cara tidak mahu puding caramel puan-puan keras....

1- telur jangan terlalu banyak.....if let say, the recipe said 5 eggs...so 5 eggs only....jangan jadi macam cik siti....letak 6 telur...then bahan2 lain tak letak lebih...huhu

2- masa nak kukus tuu, api kena jaga...tak boleh perlahan sangat...dan juga tak boleh kuat.....

3- jangan terlalu lama mengukus....lepas 15 minit korang kukus...korang kena check ye....kalau tak masak lagi, boleh teruskan...tapi kalau da masak tuu, jangan la buat bodoh je....tutup api...dan angkat....

tuu ja kot tips dia.....

kalau tak ikut tips ni...puding caramel awak-awak sekalian akan jadi macam ni...
--
--

p/s : dalam banyak-banyak kali aku buat puding caramel ni....kali ni ja tak berapa nak jadi....memang spoiled la....huhu....but at least still can eat maa....=)

7 comments:

  1. betol! kalau nak buat puding karamel yang lembut2 kena jaga api. api kena maintain jer :)

    pissst : tetibe jer terliur nak makan puding karamel sekarang :')

    ReplyDelete
  2. nk try la.heheh... leh wat raya..:)

    ReplyDelete
  3. tak pernah buat puding karamel lagi..I can try wif the recipe..hehe..tetiba speaking plak:P

    ReplyDelete
  4. dya tak pernah buat puding karamel.hihih

    ReplyDelete
  5. klau jual puding caramel kt bazaar ramadhan mmg laku ^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...