assalamualaikum......
bahan-bahan
4 bj putih telur gred A
1 cwn gula pasir/gula castor
2 s/mkn tepung jagung
1 s/t cuka mkn
1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
bahan-bahan untuk topping korang cari sendiri la k....aku tak letak whipped cream sebab kehabisan stock.....
cara-cara
Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur
Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur
p/s : first time kot buat pavlova....boleh la tahan rasa dia......
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment